Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja plačevanje vrtca – pravica pa taka – GREMO V AKCIJO!

plačevanje vrtca – pravica pa taka – GREMO V AKCIJO!

Dobro jutro!

Morda sem že malo pozna in ste to že obdelali, pa vseeno:

http://www.finance-on.net/show.php?id=61766

Jaz sem članek poslala našima dvema poslancema – Jožetu Tanku in Janezu Drobniču in na Združenje občin Slovenije. Če imate možnost, bombardirajte s tem člankom še druge poslance.

S tem, ko le pridno plačujemo vrtčevske položnice izražamo svoje strinjanje s sistemom. Gremo v akcijo! Vseh otrok v Sloveniji pač ne bodo izpisali iz vrtca, ane? Ste za?

Pa ne reč, da se ne da nič narest, ker SKUPAJ BOMO DOVOLJ MOČNI!

Lep pozdrav!

Jaz grem v akcijo!

Jaz sem takoj ZA, ampak nas palcek gre v vrtec sele cez kaksno leto in pol… Kako lahko protestiramo tisti, ki smo se v porodniski?
Mateja

SPLOH PA, SE MI ZDI, DA SE SLOVENCI TAKO NIKOLI ZA NIČ NE ZBUNIMO, V VSEM SE STRINJAMO (HRVATI PLUVAJO PO NAS, MI PA JIM DAJEMO BAJNE ZASLUŽKE)!

Izkoriščanje človeka po vrtcu
Mićo Mrkaić, predavatelj na FOV Kranj
[email protected]

objavljeno 20.11.03 22:00

Ko amaterji rešujejo ekonomske težave, se lahko nadejamo zanimivih rešitev. Sistem za obračunavanje plačil za bivanje otrok v vrtcih ni nikakršna izjema. Sistem, ki so ga pogruntali na ministrstvu za šolstvo, znanost in šport, je namreč tak, da ni ne progresiven ne regresiven, tako lahko kaznuje tiste starše, ki se jim dohodki povečajo, da se jim razpoložljivi družinski prihodki zmanjšajo, in kar je krona vsega, prisili državljane, da za enako storitev plačujejo v razmerju 1 proti 15. Oglejmo si to čudo.

Iz materiala na strani MŠZŠ http://www.mszs.si/slo/solstvo/vrtci.asp#placilo [+] lahko povzamemo tabelo, ki določa plačila odstotkov cene programa bivanja v vrtcih glede na dohodke staršev. Ob tabeli je treba dodati, da družine, ki imajo v vrtec vključenega več kot enega otroka, za starejše otroke plačujejo za razred nižjo ceno. Zdaj pa si oglejmo, koliko morajo starši plačati za vrtec v nekaj izbranih primerih.

Za izhodišče vzemimo ceno programa za pet let starega otroka v občini Bled, ki znaša 70.729 tolarjev (Vir: http://www.obcina.bled.si [+] ). (Cene programov se med občinami bistveno ne razlikujejo.) Če ima družina enega otroka in sodi v prvi plačilni razred, plača 7.073 tolarjev. Če družina sodi v osmi razred, plača za enega otroka v istem vrtcu in v isti skupini kar 56.583 tolarjev. Marsikdo, ki se navdušuje nad socializmom, bo zavriskal, da je to pravično, saj mora “bogata družina”, ki denimo zasluži 120 odstotkov povprečne plače na družinskega člana (to je 275.472 tolarjev), plačati več. Vendar pa je problem v podrobnostih – “bogataši” morajo plačati osemkrat več, čeprav je njihov bruto dohodek 4,8-krat večji od dohodka “siromakov”.

Stvari pa so še hujše, če namesto bruto plače upoštevamo neto ekvivalente, kar je smiselno, saj starši plačujejo za bivanje otrok v vrtcih iz neto plače. Zaradi enostavnosti predpostavimo, da sta v družini dva zaposlena in da imata enako plačo. Plačne tablice pokažejo, da bruto plači 53.640 tolarjev na družinskega člana ustreza bruto plača 80.460 tolarjev na zaposlenega oziroma neto plača 56.925 tolarjev na zaposlenega. Bruto plači 275.472 tolarjev na družinskega člana pa bruto plača 413.208 tolarjev oziroma neto plača 227.371 tolarjev na zaposlenega. Razmerje neto plač je le 3,99. Plačevanje za vrtec je torej zelo progresiven davek.

Progresivnost pa je še večja, če ima družina v vrtcu dva otroka. Ne pozabimo, da bodo starši za starejšega otroka plačali za razred nižjo ceno. Družina, ki je v najnižjem razredu, plača za prvega otroka 7.073 tolarjev, za drugega otroka pa ne plača nič – skupaj torej 7.073 tolarjev. Družina, ki sodi v najvišji razred, pa plača za prvega otroka 56.583 tolarjev, za drugega otroka pa 49.510 tolarjev – skupaj torej 106.093 tolarjev! Razlika je okoli 100 tisočakov na mesec ali več kot milijon tolarjev na leto!

Analiza na podlagi neto prihodkov da še bolj zanimivo sliko. Spet predpostavimo, da sta v družini dva zaposlena, ki imata enak dohodek. Plačne tablice pokažejo, da bruto plači 53.640 tolarjev na družinskega člana ustreza bruto plača 107.280 tolarjev na zaposlenega oziroma neto plača 74.266 tolarjev na zaposlenega, in da bruto plači 275.472 tolarjev na družinskega člana ustreza bruto plača 550.944 tolarjev na zaposlenega oziroma neto plača 307.319 tolarjev na zaposlenega. Razmerje neto plač je v tem primeru 1 proti 4,14, razmerje plačil za vrtec pa kar 1 proti 15! Socialna država v akciji!

Zmedeno naravo davka na otroke v vrtcu sistematično prikazuje priloženi graf. Predpostavimo, da gre za tričlansko družino, kjer imata oba starša enako bruto plačo, in izračunajmo odvisnost deleža neto plače, ki ga mora družina plačati za enega otroka v vrtcu, od višine neto plače. Na grafu se lepo vidi, da delež ni monotona funkcija neto plače, ampak skače gor in dol, ko se bruto plača staršev giblje prek meja plačilnih razredov. To prav lahko pomeni, da se ob povečanju dohodkov vsakega od staršev za tisoč tolarjev, poveča plačilo za vrtec za sedem tisočakov – da je torej mejna stopnja “davka”, ki ga je predpisalo ministrstvo, večja od 100 odstotkov.

Pravilnik ministrstva pa bo poleg zgoraj omenjenih absurdov razočaral tudi tiste, ki so navdušeni nad progresivnimi davki. Če odmislimo “žago”, ki nastane zaradi gibanja bruto plače prek meja plačilnih razredov, vidimo tudi, da v povprečju od neto plače največ plačujejo zaposleni, ki imajo okoli 125 tisoč tolarjev neto plače na mesec, medtem ko pripadniki višjega srednjega sloja, denimo tisti, katerih neto plača presega 400 tisočakov na mesec, plačujejo glede na neto plačo najmanj od vseh – absolutno pa seveda največ. (Sicer je povsem razumljivo, da obstaja zgornja meja za doplačila, kajti v nasprotnem bi se premožnejšim splačalo dati otroke v zasebno varstvo, verjetno pa pri sedanjih visokih cenah marsikdo to že počne.)

Naj za konec omenim še nekaj, na kar bi lahko v računski vnemi pozabili. Razliko med polno ceno programa in tem, kar za program plačajo starši, “krije država”. To pomeni, da se ta razlika plača iz davkov, tudi iz progresivne dohodnine. Torej tudi za “kritje države” bolj premožni plačajo neprimerno več od “siromakov” in je zato zgoraj izračunana absolutna razlika okoli 100 tisoč tolarjev med “siromaki” in “bogataši” v resnici še večja. Ob vsem povedanem se mi zdi za konec povsem primerno parafrazirati šalo iz svinčenih časov: Kakšna je razlika med kapitalizmom in socialno državo? V kapitalizmu obstaja izkoriščanje človeka po človeku, v socialni državi pa je ravno obrnjeno.

Mićo Mrkaić je predavatelj na FOV v Kranju.

Jaz sem za, čeprav gre naša v vrtec šele (najverjetneje) čez slabi dve leti.

Sedaj imamo odličen primer Gruzije, da če se ljudje združijo, se nekaj lahko
spremeni.

Pozdravčič!

In kakšni so vaši predlogi sprememb? Kako bi ve uredile pravičenjše?
Potem se lahko opredelim, pa LP!

Meni se je zdel odlicen predlog gospe G, nekaj dni nazaj v debati o placilu vrtca! Glej: http://med.over.net/phorum/read.phpf=11&i=182351&t=182351
Mateja

Ne morem odpreti te strani, mi lahko prekopiraš, ker ne najdem.

http://med.over.net/phorum/read.php?f=11&i=182351&t=182351

Avtor: G.
Datum: 21-11-03 09:05

jaz bi dodala samo še to:
otroci imajo v vrtcih vsi enake “storitve”, ne glede na to, koliko zaslužijo starši, zato se meni zdi teorija oz. praksa različnih plačilnih razredov popolnoma nesmiselna.

Za vse otroke bi morali vsi plačati enak znesek, npr. 10.000 sit, ali pa 20.000 sit, saj je vseeno. Brezposelni (ampak dokazano brezposelni) naj imajo zastonj.

Vse ostale moje prihodke in nepremičnine naj država drugače obdavči in naj poskrbi za to, da se bodo potem iz tega denarja pravilno (pravično) financirali vrtci (in seveda vso ostalo šolstvo…)

to je zgolj moje mnenje!!
LP

nika

Lara,
kakšno KONKRETNO ackijo imaš v mislih oziroma kaj predlagaš? Na kakšen način? Šele potem se lahko tudi opredelim…

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

JAZ SEM ABSOLUTNO ZA !!!!

Poznam ljudi, nekateri do njih so celo moji osebni prijatelji, ki ne hodijo v službo, ker jim ni potrebno ( dovolj denarja – podedovano ) , vrtca pa plačujejo 4000 – 5000 SIT za drugega otroka, dokler ima prvi zastonj.
Jaz mati samohranilka, plačujem 52.000,00 SIT, ker imam malenkost boljšo plačo in sva samo dve.

Da o OTROŠKEM DODATKU ne govorim. Oni od 35.000,00 – 45.000,00 jaz : 3015,00 SIT.

Kje je tu pravica ????

Ful sem besna!!

Mamica

Se popolnoma strinjam in podpiram G. in Robo (v prejšnjem postu glede plačevanja vrtca) – enaka storitev, enako plačilo – ne pa rubež premožnejših.

Predlagajte akcijo!

Moje mnenje pa je, da Slovenci nismo sposobni “stopiti skupaj” in si izboriti, kar nam gre. Glas ENEGA vpijočega v puščavi je premalo…

Zakaj avtoprevozniki zaprejo ceste, če jim kaj ne paše? Se še spomnite stavk v šolstvu?? Mali ljudje pa le tiho bijemo svoj boj, če povzdignemo glas (POSAMIČNO!), jih dobimo gladko malo po buči.

KDAJ BOMO STOPILI SKUPAJ IN SI NAREDILI DRŽAVO PRIJAZNO LJUDEM, ŠE POSEBEJ OTROKOM??????????????? “Kao” naše bogastvo, pa ja…

Skrajni čas je že, da starši SKUPAJ nekaj storimo, drugače nas bodo g. poslanci in naša draga država sesuli na kolena…

Lahko bi dosegli marsikaj, samo jajca nam manjkajo, peščica ne more narediti NIČ!

lp

Jaz menim, da s tem, da ne bi plačevali ne bomo kaj dosti storili. Zdeve se je po moje treba lotiti bolj globalno. Laro pozivam, da še sama pove, kakšno akcijo je imela v mislih. Vsekakor se strinjam, da bo treba nekaj storiti, ker kot običajno vsi pljuvamo, potem pa mirno plačamo in javno ne rečemo nič. Kaj pa kakšne peticije? Joj, saj ne vem, bo treba premisliti. Po tistih postih zadnjič sva z možem računala in ne boste verjeli; SPLAČLO BI SE NAMA, DA BI PUSTIL SLUŽBO!!!!!!! A ni to žalostno? Z otroškimi dodatki, dodatno olajšavo in nižjo položnico za vrtec se račun izide in sva skoraj na istem kot zdaj. Včasih človek ne more verjeti. Še ne veva, kaj bova v resnici storila. Dajte predloge punce, treba bo stopit skupaj!!!

Lp Naja

Dharma, se popolnoma strinjam s tabo. Sem pa, žal, ena izmed tistih “brez jajc”. Vkolikor pa se bo glede te zadeve razvila kakšna akcija, sem 100% poleg.

ja, se strinjam, res žalostno.

Razumem države, ki že imajo dolgoletno uveljavljen sistem in ga je težko spremeniti, ampak Slovenci smo pa z ustanovitvijo nove države imeli vse možnosti za uvedbo enega dobrega sistema, pa smo odpovedali…. (in po mojem predvsem na tem socialnem področju)

LP

Mene pa samo zanima, kam bo šel otrok po tem uporu, ko ga bodo vrgli iz vrtca zaradi neplačevanja? Privat? Kjer po 50 jurjev težko prideš skozi.

O.K.

Za danes predlagam, da omenjeni članek zgolj v vednost pošljemo vsem našim ljubim poslancem po e-mailu. Naslov imajo

[email protected]

Naj bodo seznanjeni. Za začetek.

Lep pozdrav!

LARA NOVAK

P.S.
Menim, da je neplačevanje položnic zaenkrat neučinkoVito, ker nas je premalo takih, ki bi k temu pristopili. Če pa jih npr. 10 od 100 ne plača pa res ni učinka, ane? Naj bo to zadnje in skrajno sredstvo, sicer bomo res pljunili sami sebi v krožnik.

Res je, da neplačevanje ni edino in uspešno sredstvo upora. Kaj pa pristop k medijem? Si se pripravljena javno izpostaviti?

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

New Report

Close