Plačevanje kontraceptiva Mirena
Spoštovani!
Prosila bi vas, če mi lahko pojasnite razlog plačevanja kontraceptiva IUS Mirena.
Stara sem 39 let. Po posvetu z osebnim ginekologom, ki mi je odsvetoval hormonsko kontracepcijo po 40. letu starosti, sem se odločila za IUS Mireno. Le-to moram kljub prostovoljnemu dodatnemu zdravstvenemu zavarovanju plačati sama (dobrih 30.000,00 sit), kar pa je zame ob mojem OD zelo visok znesek.
Na Adriaticu, kjer sem zdravstveno zavarovana (zavarovalna polica za dopolnilno zdravstveno zavarovanje (A01 zavarovanje vseh doplačil k stroškom zdravstvenih storitev z dodatnim kritjem razlike v ceni med najvišjo priznano vrednostjo in polno ceno zdravila), zatrjujejo da Mirena ne spada med osnovne, torej neplačljive kontraceptive in da ni zdravilo ampak medicinski pripomoček, čeprav je v BPZ RS razvrščena med zdravila. Zato po njihovem mnenju kljub dodatnemu kritju razlike v ceni zdravil nisem upravičena do povračila stroškov nabave.
S tem se žal nikakor ne strinjam, obenem pa menim, da je to tudi v nasprotju z v zakonu določeno »pravico o svobodni odločitvi o načrtovanju družine«.
Ginekolog mi je ob tem omenil, da se ob tako kvalitetnem kontraceptivu tudi sam s tem nikakor ne strinja, žal pa so zdravniki nemočni napram odločitvi ZZZS.
Omenila bi še, da je v radijskih kontaktnih oddajah o ginekologiji, ki sta bili dne 20. februarja na 1. programu RS (Studio ob 17 h) in 23. februarja na Valu 202, bilo govora tudi o plačevanju IUS Mirene. Če sem prav razumela, naj bi potekali pogovori z Zavodom o spremembi sedanjega načina plačevanja in bi tudi IUS Mireno uvrstili med osnovne torej brezplačne kontraceptive.
Lahko upam ob čakanju z belim receptom da bo to res in kdaj?
Za odgovor se vam zahvaljujem!
Karmen
Pravilno ste ugotovili, da je IUS Mirena zdravilo in ne medicinski pripomoček.
To bi morali vedeti na Adriaticu, kot bi moral biti s tem seznanjen ZZZS.
IUS Mirena ne bi bil v BPZ, če ne bi bil uvrščen med zdravila.
Vsebuje 52 mg levonorgestrela, ki je zdravilo.
V navodilu za uporabo je tretiran kot zdravilo, režim izdaje je ZZ, ki pomeni, da se zdravilo uporablja samo v javnih zdravstvenih zavodih ter pti pravnih in fizičnih osebah, ki opravljajo zdravstveno dejavnost.
Sam izgovor, da je Mirena medicinski pripomoček in da zato ni uvrščen tako kot osnovni kontraceptivi ni korekten.
Morda bi veljalo z dopisom na ZZZS opozoriti tamkajšnjo komisijo za razvrščanje zdravil na liste, da preučijo ta primer in sprejmejo bolj ustrezen sklep.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.