placenta previa, otrdevanje trebuha
Pozdravljeni.
Noseča sem 26. tednov in imam placento previo. Dva tedna nazaj je ginekologinja pri meni na pregledu opazila otrdevanje trebuha (naredi se takšna trda kepa v spodnjem delu trebuha) in mi rekla, da so to krči, popadki. Da sicer ni težave, ker je maternični vrat čvrst in zaprt, ter meri 5cm. Da pa naj dodajam magnesol, če pa to ne bo pomagalo pa smasmex. Naj povem, da sem na vašem forumu že brala o otrdevanju trebuha in nekoristnosti magnezija v tako majhnih količinah. Zdaj sem ga vseeno jemala in nič ne “pomaga”. Torej trebuh mi vseeno otrdeva in zelo pogosto. Nisem posebej aktivna, ker sem na bolniški. Aktivna sem max 1h15min (do 5km) sprehoda na dan in kakšna lažja hišna opravila, kuhanje… trebuh pa mi ne glede na aktivnost isto otrdeva. Zvečer sem bolj pozorna in je to na vsake cca 10 min za pol minute (ali pa še pogosteje) da se tako izboči ven in postane trd kot kamen. Zdaj pa me zanima, glede nato, da mene ti “krči” ne bolijo (oziroma zadnje dva dni čutim to kot neko dogajanje, prej se sploh zavedala nisem, ni pa to bolečina), ali bi res morala jemati spasmex? Predvsem zaradi placente previe. Ker na vaših forumih so odgovori za navadne nosečnosti. Je pri previi kaj drugače?
Drugo vprašanje pa je, večkrat ste zapisali, da se potencialne težave s previo začnejo po 28. tednu in me zanima ali moram zaradi tega preventivno kaj spremeniti način življenja, da lahko pripomorem k temu da težav ne bo. Torej ali ukinem sprehode, več ležim? Ali naj te ukrepe uvedem šele če se težave pojavijo?
Čakala sem na to nosečnost 6 let in bi res rada naredila vse prav. Najlepša hvala!
Spoštovani,
žal smo zadnjih 10 ali 15 let zdravniki postali bolj plašni od pacientov in potem to svojo plašnost prenašamo še na vas. Placenta previa postane problem šele, ko (če) pride do krvavitve, na to ali bo do nje prišlo pa niti slučajno ne odločamo sami in tudi noben naš ukrep, razen prava farmacevtska tokoliza, tega ne more zmanjšati. Mogoče res po 28. tednu nosečnosti ni modro imeti spolnih odnosov, to pa je pravzaprav vse, kar bi lahko dodal. In seveda glede na permanentno tveganje, da se lahko pojavi krvavitev, se ni modro preveč oddaljevati od bolnišnice, kamor bi se zatekli v primeru krvavitve, torej odsvetujem vsakršno daljše potovanje (ne zaradi potovanja ampak zaradi oddaljenosti od mesta obravnave ob zapletu). tudi Spasmex nima prav nobenega pomembnega učinka, Braxton-Hicksove kontrakcije, ki jih čutite kot otrdevanje pa so normalen pojav v vsaki nosečnosti in ne povzročajo luščenja nepravilno ležeče posteljice.