Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Piskanje v levem ušesu

Piskanje v levem ušesu

Pozdravljeni!

Star sem 21. V levem ušesu mi šumi že kar nekaj časa (2 leti kar pomnim ali celo več). Imam tudi zvit nosni pretin. Zvit je na levo stran nosa, kar pomeni, da je leva nosnica blokirana. Blokirana je kar precej, saj jo imam odprto le milimeter ali dva. Na levem ušesu sem zaradi unetja imel tudi počen bobnič ampak se je tudi zacelil. Ko sem bi star 14 let, sem na kmetiji začel uporabljati razne stroje, od kotnih brusilk, do motorne žage in ostalih strojev brez glušniko, saj sem bil doma vajen, da se takšne zaščitne opreme ne uporablja, kar je napaka. Sedaj, mi piska v levem ušesu ampak je piskanje znosno. Čez dan ga sploh ne slišim, le ko se umirim zvečer ga slišim, pa še to le, če se skoncentriram. Piskanje se poslabša le po kakšnem koncertu ali ko sem prehlajen. Opazne izgube sluha nisem opazil. Drugih problemov, kot so, izguba ravnotežja, glavoboli in podobno nimam. Zanima me ali obstaja kakšna povezava z zelo slabo prehodno nosnico, zaradi zvitega pretina, počenim bobničem, ko sem bil še najstnik in šumenjem v levem ušesu? Zanima me tudi ali mi priporočate obisk specjalista?

Hvala za odgovor.

Lep pozdrav Jakob.

Pozdravljeni,

glede na vaš opis je možno izboljšati dihanje skozi nos z operacijo – v primeru, da bi vas slabša prehodnost leve nosnice sploh motila. Operacije si morate sami želeti. Žal pa  najverjetneje ne bo pomagalo pri vašem piskanju.

Kronična večletna izpostavljenost kritičnemu ropotu brez uporabe zaščite za sluh lahko predvsem pri 4000 Hz okvari sluh. Enako lahko povzroči hudo bakterijsko ali virusno vnetje srednjega ušesa. Priporočam vam meritev sluha, da se bo opredelila narava piskanja. To lahko opravite pri ORL specialistu, ko se boste odločili.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Spoštovani,

4 tedne nazaj mi je počil bobnič, na treningu mi je priletela nogometna žoga v glavo v predel ušesa, kjer sem po udarcu nemudoma bolj slabo slišal. Naredil sem napako ker sem potem proti večeru pustil vodo v uho in dvakrat probal pihniti skozi zaprt nos, kjer sem čutil da mi uhaja zrak ven iz ušesa. Naslednji dan sem se odpravil na urgenco, kjer so rekli da imam počen bobnič. Poslali so me na ORL, kjer so napisali:

OMS levo: koža sluhovoda mirna, bobnič v ozadju siv, vidna je perforacija v zadnjih kvadrantih.

Po tem so mi za 7 dni predpisali antibiotik v obliki kapljic, ampak po sreči ni bilo nobenih vnetij.

Imel sem kontrolo en teden nazaj in mi je ORL specialist povedal, da se bobnič ni zacelil in je v epimukozni anesteziji osvežil robove perforacije. Po enem tednu še vedno ne slišim dobro. Bi me moralo skrbeti? Zanima me ali so možnosti da se bobnič zaceli, da ne bo potrebna operacija? Ali se bo vrnil kdaj sluh na nivo kot je bilo prej?

Hvala za Vaš odgovor.

Pozdravljeni,

še je možnost, da se bo bobnič zacelil. Počakati je potrebno še vsaj 2 meseca. Šele po zacelitvi boste spet normalno slišali. V primeru, da do zacelitve ne pride, pa se bobnič zapre z manjšo operacijo timpanoplastiko, vloži se košček maščobe ali podloži košček vaše mišične ovojnice.

Obstaja pa možnost, da je udarec in tlak zraka tudi malce poškodval notranje uho oz. čutnice v njem (običajno za frekvenco 4000 Hz). To se bo videlo kasneje po zacelitvi bobniča.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close