Pirhi
Že več let me jezi, da ko barvam pirhe s temi barvami, ki se raztopijo v vroči vodi s kisom, se mi jajca ne obarvajo enakomerno in niso živih barv.
Kaj naj naredim? Ali je važno v kakšni vodi se jajca kuhajo, pa mogoče, če jih pred kuhanjem obrišem s krpo???
Kaj pa neke barve v ampulah – sem videla v Mullerju – a kdo ve kakšna je kakovost??
Hvala in LP!
Hej. Moje opažanje je, da jajca, ki so “mastna” (od iztrebkov, če izpihuleš in ostane rumenjak ob luknjici), ne primejo barve. Če hočeš, da bodo bolj intenzivne barve, moraš manj razredčiti. Jaz uporabljam Berčonove barve za pirhe. Še vroče barvam, naj bi bila tudi barva vroča. Lep pozdrav Mica
Pikica,
meni so najlepši pirhi kuhani v čebulnem listju z rastlinskim vzorcem.
Moje navodilo:
jajca naj bodo sobne temperature. Za nekaj časa jih pomoči v toplo vodo, tako da gre zrak iz njih.Saj boš videla, dokler spuščajo mehurče, to zato, da ne pokajo med kuhanjem.
Naberi nekaj spomladanskih rastli, npr,: deteljica tazlične rave, listi regrata,
čimbolj je rastlinica razvejana lepši je učinek (meni se najbolj dopadejo pirhi z vzorcem peteršilja).
Še na mokra jajca pritisneš raslinico, tako da se lepo prilagodi jajcu in jajce čez rastlinico povežeš s kosem tkanine (najlažje to narediš, če razrežeš stare naylonske nogavice ) in dobro zatišnes, če ti kdo pomaga je veliko lažje.
Jajca daj kuhati v mrzlo vodo in ko so kuhana odstraniš naylonsko nogavico in rastlinico. Lahko jih premažeš s koščkom slanine, da se lepše svetijo.
Tako, dobiš zelo lepe pirhe.
Pa še to, daj kar precej čebulnega listja, jaz ga že nekaj časa zbiram v ta namen.
Želim ti veliko užitka pri barvanju.