Najdi forum

Kdo mi ve povedati, če tudi pira vsebuje gluten ?
Hvala n lp Ana

Vsebuje , vendar zelo malo. Če pa se ogibaš glutena je ne smeš uživat. Tudi jaz jem brezglutensko že kake 2 leti. Ima nekaj shranjeno v wordu od žitaric brez glutena. Gluten imajo pšenica, rž, ječmen, oves, pira (ki je prapšenica) , kamut.

Glutena pa nimajo proso, ajda (?? ta je zdaj vprašljiva) koruza, amarant, riž, quinoa… toliko se sedaj spomnim. V Ljubljani so odprli pred kakim letom tudi brezglutensko trgovino za Bežigradom kjer dobiš celo zamrznjene izdelke – njoke, lazanjo, pizze… brez glutena, ker pa ne smem delat reklame ti ne smem napisat kje , ti pa lahko če mi pišeš na mail. Drugače pa pri “najboljšem sosedu” nekaj izdelkov, v bio trgovinah, neka slaščičarna zelo dobra v Ljubljani, neka slaščičarna zelo dobra v Kranju – dobiš piškote, slaščice brez glutena. Kar se kruha tiče so imeli na Ljubljanski tržnici (ekološka kmetija) koruzni, ajdov , rižev kruh… ne vem če je še.

Žal, napačen odgovor. Pira vsebuje prav toliko glutena kot nove vrste pšenice. Na strani društva za celiakijo ( http://www.drustvo-celiakija.si/) najdete podrobne informacije.

Jožica hvala za informacijo, biološki kmetje so mi namreč rekli da ga vsebuje zelo malo, sicer pa sem se jo kar ogibala . Ne vem zakaj je pira boljša od pšenice, ker jo zadnje čase tako opevajo. To me res zanima, a morda veš?

Informacije o vsebnostih glutena sem iskala, ker bi rada spekla torto za deklico, ki je alergična na gluten. In sem bila kar malo razočarana, ko sem prebrala, da tudi oves ni primeren… Uspel mi je namreč zelo dober biskvit z ovsenimi kosmiči, zdaj pa vem, da ne pride v poštev.

Zakaj naj bi bila pira boljša od nove pšenice, pa lahko zaenkrat samo ugibam. Mogoče so se s križanjem in vzgajanjem novih sort izgubile kake koristne snovi? Ali pa gre samo za modno muho. Saj veš, včasih so na veliko odsvetovali maslo in priporočali margarino, danes vemo, da je še bolj škodljiva. In še kup takih primerov.

Je pa to, kar pišeš, živi dokaz za moje mnenje, da se je treba takozvanih bioloških kmetovalcev izogibati, kolikor se le da. Ker te na#ijo, če le morejo. Tako kot vsem drugim, gre tudi njim samo za zaslužek, in jim je prav malo mar, komu in kako škodo povzročijo. Že večkrat sem slišala, da jabolka iz istega sadovnjaka sortirajo – ta lepa prodajo kot običajna, ta grda, ki bi jim sicer ostala, pa prodajajo kot “bio”. Sama sicer še tega nisem videla, torej poudarjam, da gre za govorice. Ko pa jim kar verjamem. Vsaka čast izjemam.

Kot so mi razlagali (pa ne dam roke v ogenj za to) je pira še starodavna, nespremenjena vrsta pšenice in vsebuje bistveno več beljakovin in drugih koristnih in hranilnih (?) snovi kot pa novodobne vrste pšenice…

Staridavno, bio, gensko nespermenjeno….. ???

Dodala bi le, da je moja hči alergična na pšenico, na piro pa ne. Torej pri njej alergijo verjetno povzroča ena druga beljakovina in ne gluten, ki v pšenici je, v piri pa je ni.
In tudi jaz vedno bolj razmišljam, če ni vso to hibridiziranje in škropljenje naredilo svoje.

Za Jožico: na teh straneh najdeš nekaj odličnih receptov, ki jih je objavila Karmen Mlinar, namenjeni so pa ravno alergikom.

Lena !
Kako se pa kaže pri vas alergija na pšenico, kje ste testirali in s čim zdranite.
Hvala Milena

Nakaj si lahko prebereš tukaj:

Sicer pa alergija se kaže v obliki kožnih sprememb. Testirati smo dali po metodi bioresonance in se potem odločili tudi za zdravljenje, ki bi naj bilo tudi uspešno zaključeno – po 10 terapijah. Po kakšnem mesecu pa spet – koža grozna, srbeča. In spet testiranje, tokrat bi naj bile kriva jabolka in proso. V glavnem, sploh več ne vemo, kaj bi.Zdaj se torej izogibamo jabolkom in bomo videli,kaj bo.

LP

New Report

Close