pikice
Pozdravljeni! Moji hčerkici so pri petih mesecih ugotovili alergijo na mleko in jajca. Na teste sva šli zaradi tri tedne trajajoče driske, na koži ni imela nobenih znakov alergije. Tako je sedaj že dva meseca na Pregominu, jaz sem bila do nedavnega na strogi dieti, zdaj približno en teden ne dojim več. Danes zjutraj sem opazila, da ima hčerkica na trebuščku, po hrbtu, na zatilju, vratu in za ušeski majhne rdeče pikice – izgledajo kot resnično drobni mozoljčki. Ali je to alergična reakcija? Vendar na kaj? Že dva meseca se hraniva enako – Pregomin, banane, hruške, jabolka, krompir, korenček, bučke, Medexovi piškoti brez mleka in jajc. Prej ni imela nikoli teh pikic. Prosim za kakršnokoli mnenje, pomoč, ker sem zdaj spet v slepi ulici, ko sem ravno mislila, da je z njo vse v redu.
Dobro jutro, uta!
Počakajte še kakšen dan ali dva, da boste videli, kako se bodo obnašali te pikice. Morda bodo same izginile, lahko pa, da se bodo razširile in bo koža postala suha, torej nekako značilna za atopični dermatitis. Ali je otrok tudi nemiren in imate občutek, da ga ta izpuščaj srbi?
Namažite ga s kakšno kremo, ki vsebuje cinkov oksid (poglejte na sestavo), ker ta lepo suši.
Če pa se bo razširil, kar k zdravniku.
Velikokrat se zgodi, da se kljub strogi dieti pojavi izpuščaj. Vzrokov je kar nekaj, morda celo navzkrižne alergije (torej ob času cvetenja breze npr. jabolko povzroči težave)
Lep dam,
lp
Tanč
Tanč, še eno vprašanje: danes sva bili pri pediatrinji in je posumila, da gre za virus- po pregledu krvi se je to potrdilo – baje razsaja nek virus, ki povzroči alergijsko reakcijo. Dobili sva Claritine sirup, zdravnica mi je predpisala, naj ji dajem 2 ml dnevno (ima 7 mesecev in nekje 7 kg in pol). V navodilih sem prebrala, da ni dokazano učinkovanje pri otrocih, mlajših od enega leta, poleg tega je odmerjanje za otroke od 1-2 let pol žličke dnevno, 2 ml pa je kar dodobra zvrhana žlica. Ali naj ji res dajem toliko ali bi bilo bolje, če ji dam samo pol žličke?
Tisčkrat hvala za vaš čas in odgovor.
lp
1 žlica je 5 ml (dozirna žlica, ki ustreza kuhinjski žlici, za juho)
1/2 žlice , mislimo dozirne, tiste, ki je v sirupu (malo manj kot čajna) pa je 2,5 ml.
Torej, povsem v redu.
lp
Tanč