Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija pik ose

pik ose

Pred nekaj leti me je pičilo več os, reakcija je bila samo ta, da se je na mestu vbodov pojavila rdečina in rahla oteklina, pred dvema letoma me je pičila osa v podlaket, takrat mi je zatekla roka do komolca,pred nekaj dnevi me je spet pičila osa v podlaket pojavila se je oteklina do komolca in močna urtikarija po vsem telesu. Kaj sledi ob naslednjem piku, anafilaksa? Glede na to, da je po vsakem piku hujša reakcija, ali je to slučaj?

Pri nekaterih pacientih žal ne. Na koncu boš verjetno pristal(a) na Golniku, kjer te bodo v 4-6 letih spravili k sebi.

Kako pa izgleda tretma na Golniku? A nimajo zdaj nekaj po hitrem postopku, da si nekaj dni tam potem pa prejemaš neke vzdrževalne doze? Mogoče kdo ve?

Prosim, če mi lahko kdo opiše svojo izkušnjo z antialergijskim zdravljenjem za pik ose, čebele na Golniku. Kako uspešna je terapija in ali se morda v času zdravljenja pojavljajo kakšni stranski učinki?? Hvala.

Na samem začetku si najprej dva dni (enkrat prespiš), nato greš za dan, dva domov, nato je na vrsti še en dan na oddelku 300, nato prideš čez 4 dni ponovno na oddelek. Na oddelku 300 se prične terapija ob 8.00 in traja nekje do pol enih popoldne. Pol ure pred pričetkom izvajanja terapije pa zaužiješ eno tableto aeurisa (oz. claritin ali flonidan).
Nato pa na vsakih 15 minut dobiš v roko pod kožo v bližini rame dozo strupa. Dnevna doza znaša približno 1 mililiter strupa (količina ene inekcije), vendar je prve dni razbita na več delov (0,1 +0,1 +0,1 +0,1 +0,2 +0,2, +0,2), ki se nato z vsakim dnem povečujejo, končna skiupna dnevna doza ne presega 1 mililiter. Pri vsaki dozi popiješ kozarec vode. V času terapije in nato še eno uro moraš biti strogo veš čas v čakalnici na oddelku, kjer sedite, berete oziroma se pogovarjate s sotrpini (4-6 pacientov prične hkrati s hiposenzibilizacijo) Ves čas ste pod prikritim nadzorom sester oziroma zdravnikov, še za odhod na wc morate javiti sestri, prav tako morate vsako spremembo počutja TAKOJ javiti medicinskemu osebju, ki je zelo prijazno, a tudi strogo.
Ker sprejemajo le takšne alergike , ki so potencialno življensko ogroženi s III. oziroma IV. stopnjo alergijske reakcije, se verjetno realno pričakuje da boste tudi tu na oddelku doživeli vsaj manjšo, začetno reakcijo (srbenje dlani,podplatov lasišča, cmok v grlu, zamašen nos, pojav koprivnice, stiskanje v prsih, dušenje oziroma izgube zavesti zaradi razširitve žil in stem padca krvnega tlaka) zato to TAKOJ javite osebju, ki vas bo nato prevzelo v svoje roke in vas spravilo k sebi.
Če je vse v mejah normale, kljub manjšim a pričakovanim težavam, vas po 4 dneh na oddelku pošlejo na ambulantno zdravljenje, ki je v pritlićju bolnice. Tu vsak četrtek od ene ure popoldne izvajajo nadaljno hiposenzibilizacijo. Potem ko po nekaj mesecih ali pa tudi več uspešno in brez težav prenesete polno dozo strupa (ki vsebuje količino treh os oziroma čebel) in se razmak med dvema terapijama poveča na 6 tednov vas nato prepustijo zdravljenju na področnih ambulantah v bližini vašega kraja. Celotno zdravljenje traja od 4 do 6 let. Na terapije je potrebno hoditi redno. V nasprtotnem primeru vas pošljejo nazaj na oddelek, oziroma v skrajni neresnosti tudi odslovijo! Vsaj v začetku je zelo priporočljivo da imate prevoz oziroma voznika, kajti tisti dan in pa mogoče tudi naslednji dan po terapiji ste lahko zelo utrujeni, omotični in zaspani.

To pišem iz lastnih izkušenj in iz izkušenj drugih alergikov, ki jih že tri leta srečujem na Golniku.

New Report

Close