Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Perimenopavza, močne krvavitve, progesteron

Perimenopavza, močne krvavitve, progesteron

Imam skoraj 52 let, 166 cm, 50 kg. Noseča/rodila 1x pri 39. Kontracepcijskih tablet nisem jemala. Menstuacije sem imela redne na 25±2 dni, zadnje tri leta mogoče 23±4 dni. Lani sta potem najprej 2 izostali (ne zaporedoma), potem pa so se novembra začele zelo močne krvavitve, menstruacija je trajala 2-3 tedne oz. do naslednje in ves čas tako močno, da ni bilo jasno, kdaj je še stara in kdaj nova. Sveža kri, večkrat v celih kepah, okrog sem hodila s trojno zaščito (največji tampon, bombažni in normalen vložek, trojne hlače), ampak kadar se je vlilo, sem morala takoj do WC-ja, sicer ne vem… večkrat podobno kot prvih par dni po porodu.

Po 5 mesecih te kalvarije sem potem končno šla do ginekologinje, ker enostavno nisem mogla več nikamor drugam. Kljub krvavenju (to je bil 3. teden v tistem ciklu) je z ultrazvokom pogledala maternico in je bila čista zmešnjava: sluznica zelo zadebeljena, omenjala je neke ciste na jajčnikih, možne polipe in še neke možne hujše scenarije  …
Dobila sem Primolut N za 10 dni 2 tableti zvečer. Krvavitev se je praktično ustavila že naslednji dan po 1. tableti, počutje se je drastično izboljšalo, res kot dan in noč. Tudi zaradi 2. simptoma, hude nespečnosti, na katerega sem pozabila v primerjavi s krvavitvami, ampak po Primolutu sem končno lahko spala. Po 10 dneh jemanja se je potem že 1. dan pojavila krvavitev, ki je bila normalno dolga, počutje pa je bilo par dni katastrofalno, kot da bi nekdo zahteval plačilo za tistih 10 dni super počutja 🙁 Po tej menstruaciji sem imela ultrazvočni pregled, ki je pokazal, da ni nič hujšega, da se je stanje umirilo.

Za naprej sem dobila Utrogestan 200, da ga naj jemljem (oralno) zvečer v 2. delu cikla (torej dan 15-28). Pregled čez eno leto. Sedaj sem že v 3. ciklu jemanja. Na počutje nima tako izrazitega vpliva kot Primolut, spim sicer bolje kor pred vsem tem…

Problem je v tem, da pride krvavitev vedno prej, že po 7-10 dneh jemanja (v bistvu bližje mojemu “normalnemu” ciklusu 23 dni). Na internetu sem nekje prebrala, da je v tem primeru treba vseeno končati dozo 14 dni, a potem začeti z novo prej, 14 dni po 1. dnevu krvavitve, kar se mi zdi zelo nelogično. Logično bi se mi zdelo končati z jemanjem, takoj ko se pojavi krvavitev. Zaenkrat sem poskušala nekaj vmes, a me zelo zanima vaše mnenje:

1) kdaj naj neham jemati, po 14 dneh ali ko se začne krvavitev, 2) zakaj se pojavi krvavitev že med jemanjem, 3) zakaj sem dobila samo progesteron in ne tudi estrogen, 4) če bi se splačalo testirati en cikel brez progesterona – ker v tem zadnjem ciklu me je med jemanjem bolela glava, trebuh, počutje depresivno, torej (PMS)^2.

Hvala vnaprej za odgovor 🙂

 

Spoštovani,

očitno samo progesteron za vas ni več dovolj, ker verjetno primanjkuje tudi estrogenov. Jaz bi vas prestavil na kompletno NHT. Seveda lahko izvedete tudi test stanja brez Utrogestana, pa boste hitro videli, pri čem ste.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close