Penasto, tekoče in zeleno blato
Pozdravljeni!
Moj dojenček je star 17 dni, ob rojstvu je tehtal 3950g in bil velik 52cm. Bivanje v porodnišnici sva podaljšala zaradi zlatenice, eno noč je bil pod lučko, dve noči je dobil “svetilko” na hrbet. Po 6ih dneh sva bila odpuščena s težo 3760g. Doma se je lepo dojil, ponoči pa spal od 23.00 do okoli 5.00. Odvajal je redno, previt 8-10krat na dan, vsaka plenica mokra, večina tudi pokakana. Zadnji dan pred kontrolo je blato postalo zeleno in tekoče.
Čez en teden sva torej imela kontrolo, na teži ni pridobil nič, vrednosti bilirubina so bile take, da sva znova ostala v porodnišnici čez noč, otrok je bil dan in pol pod lučko. Vmes sem ga dojila.
Zdaj sva četrti dan spet doma. Po napotkih pediatrinje iz porodnišnice si ročno iztiskam prvo mleko (tu se malo lovim, ob stiskanju mleko v curkih brizga iz dojke, ne vem, kako dolgo je dovolj dolgo, dojke me bolijo- posebej v področju kolobarja in ko otrok sesa).
Skrbi me blato otroka, ki je penasto, tekoče in zeleno. Večkrat joka med previjanjem, ko mu nogice dvignem in prislonim k trebuščku, pa se navadno napne in kaka zeleno peno, ne vem, kako bi drugače razložila. Sicer je otrok dobro razpoložen, izključno dojen, veliko je na dojki, tudi večkrat v eni uri ali pa 40min skupaj, ponoči se zdaj zbuja in več kot tri ure (pa še to le 2x na dan) ni razmaka med sesanjem. Sama se trudim jesti čimbolj zdravo, doma pripravljeno, raznoliko hrano.
Če in kako pridobiva na teži, ne vem, naročila sem izposojo tehtnice za dojenčka, ki pa prispe danes.
Od česa tako blato? Je kriva moja prehrana? Naj se česa posebej izogibam? Se je treba iti pokazat v porodnišnico?
Za odgovore in napotke se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
A.p
Dojenčkovo črevesje se šele prilagaja na pregbavo. V 9 mesecih mu ni bilo potrebno nič delati, sedaj pa mora prevzeti vse funkcije prebave, kar je kar obsežno delo. Nekako 3 mesece po rojstvu se vzpostavi primerna prebava. V tem času je blato dojenega otroka lahko vse od penastega, tekočega, mehkega ali trdega. Zelo pomembno pa je ali otrok dobro pridobiva na teži. Ker so dnevna nihanja teže zelo velika, svetujemo tehtanje 1x tedensko. Seveda pa boste verjetno tehtali podoje, torej koliko popije na en obrok. Če ima 8 podojev na dan, je povprečen obrok vsaj 40 ml.
Svetujemo tudi materi, da iz svoje prehrane opusti kravje mleko. Ter dodajanje probiotičnih kapljic otroku, da se morda hitreje vzpostavi priemrna črevesna flora.