Najdi forum

Pozdravljeni
Letos sem imela na oknih vse (domače) rožce – lanske sem prezimila in letos sem imela tako lepe cvetoče pelargonije kot že leta ne. Še vedno so zelo lepe in sedaj me zanima ali naj jih spet pospravim ali pa naj si vzgojim nove. Ali ima kdo izkušnje ?

lp vera

Jaz jih vsako leto porežem 5-10cm nad zemljo-shranim v garžo(morajo biti vsaj malo na svetlem)-čez zimo malo zalivam-po pustu inenzivneje z malo gnojila-po prvem maju presadim na prosto in so celo leto lepo cetoče.Tako delam že 4 leta.
Veliko uspeha želim.

Visečim pelergonijam pred slano potrgam cvete, dam iz zaboja , otresem zemljo in zavijem v časopisni papir , zložim v kartonsko škatlo in shranim v suh hladen prostor.
V februarju očistin vse posušene liste, prikrajšam korenine in en dan namakom korenine. Naslednji dan nasadim v zemljo. Zaboje dam na svetlo ne preveč toplo mesto. V dvet ,treh tednih se pojavijo novi listi.
Potem prikrajšam stebelca do tam kjer se začnejo zeleni deli.
Na takšen način prezimljene perargonije zacvetijo malo kasneje , potem pa cvetijo zelo bogato. Vako leto pa si vzgojim iz potaknjencev tudi nekaj novih sadik. Stare imam pet in tudi še več let.

Hvala obema, bom letos tudi jaz poskusila tako.
lp vera

Delam kot Meri, Martine pa ne razumem kako ji uspe ohraniti rože brez zemlje, na suhem samo v časopisu?

Ravno včeraj sem spakirala pelargonije v kartonsko škatlo. Prezimijo brez zemlje. Februarja jih odvijem iz papirja in imajo zelena stebelca, seveda brez listov.

Sliši se neverjetno, ampak uspešno – preizkušeno.

Ali velja enako tudi za bršljanke?

Lep pozdrav.

Ali velja enako tudi za bršljanke?

Lep pozdrav.

Za bršljanke pa to ne velja. Nimajo tako mesnatil stebelc.

New Report

Close