Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo pedentolog v notranjsko kraški regiji

pedentolog v notranjsko kraški regiji

Lep pozdrav!

Prosila bi vas, če mi lahko predlagate dobrega pedentologa (pedentologinjo) na postonjskem oz. ilirskobistriškem delu Slovenije za mojo enoletno hčerko, da ji približamo zobozdravnika kot nekaj normalnega. Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Lep pozdrav

Mojca

Spoštovana Mojca,

v vašem delu pedontologa ni. Pedontologinja je v Novi Gorici, na Obali (če se ne motim v Luciji), potem pa ostane še Ljubljana.

Pozdravljeni!

Po obisku v posvetovalnici 28.1.09 naju je pediatrinja napotila k šolski zobozdravnici. Moja hčerka ima pri enem letu 4 izraščene zobe in sicer zgornji in spodnji enki. Zgornji enki so ji izrastli pred mesecem in pol. Ko ji je pogledala zobke, je rekla samo, da bodo verjetno spodnji zobki rastli nad zgornje, tako da bo imela spodnji enkici pred zgornjimi. Vprašala me je, če¸ima to kdo v družini, vendar nima. Povdariti moram še to, da zgornji enkici še nista povsem izraščeni.

Zanima me, če bi bilo primerno, da hčerko peljem do pedentologa, da ji še on pogleda zobe ter kaj se da v tem trenutku napraviti glede tega, oz. kako se v takih primerih ukrepa.

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem!

Mojca

SPoštovana mojca,

dokler ne izrastejo prvi mlečni kočniki (štirice), ne moremo ocenjevati pravilnosti ugriza, ker je ta še nestabilen. Ocenjevanje pravilnosti ugriza na osnovi 4 izraslih zob je nepomembno!!
Prvi pregled v prvem letu je namenjen svetovanju (predvsem) staršem o pravilni higieni in prehrani ter za odkrivanje otrok s povečanim tveganjem za nastanek kariesa.
Če ste v skrbeh, potem je najbolje, da se odpravite do pedontologa, sicer pa iz zapisanega ne vidim posebnega razloga za skrb. GLede pravilnosti ugriza bo primerna ocena možna šele po izrasti prvih mlečnih kočnikov (tam okrog 1,5 – 2 let).

New Report

Close