PCOS, kontracepcija, vmesne krvavitve ter krvavitve med spolnimi odnosi
Pozdravljeni,
Spopadam se z zelo neprijetno situacijo, resno pa razmišljam o pridobitvi drugega mnenja, saj se s svojim ginekologom ne strinjam.
Stara sem 27 let, pcos “odkrit” pri 14ih. Od takrat naprej uporabljam kontracepcijo v namen lajsanja simptomov (primarno androgena plešavost), s prekinitvijo za 1 leto leta 2010. Do konec leta 2017 sem jemala Diane 35, nato Belaro, ki pa je nisem dobro prenašala. Lani z decembrom sem pricela z jemanje Yasminelle, torej uporabljam 4. omot.
Konec novembra/zacetek decembra lani (vzela 2. tabletko yasminelle v 1. omotu) se mi je prvic pojavila zelo mocna krvavitev med odnosom, jakost prvega dne menstruacije ali huje, zelo tekoca in izrazitega vonja. Povedano mi je bilo, da gre za krvavitev ob menjavi tabletk. Omeniti moram, da se mi je ze prej pojavljal obcasno krvav izcedek po odnosih, vendar neznanten v primerjavi s tem, ter predvsem boleci odnosi od nekdaj, kar se je pripisovalo psihološkemu stanju.
Ta krvavitev se je pojavila tudi v naslednjih, recimo temu poskusih odnosa. Kri se je v enaki kolicini pojavila nenadoma, takoj ob penetraciji. Obiskala sem svojega zdravnika, ki je omenil, da je zadnji bris novembra 2018 pokazal vnetje maternicnega vratu, prejela sem antibiotike, vaginalne tablete za zdravljenje okuzb ter vagisan za nego po menstruaciji. Odnosov sem se izogibala, vse je bilo dobro do prejsnega tedna. Po vstavitvi zadnje globule vagisan se je naslednje jutro pojavila zelo mocna krvavitev (enaka krvavitvi med odnosi, le da se vedno traja v obliki rjavega izcedka, zelo mocnega, pricetek zadnje menstruacije 16.2.).
Ob klicu zdravniku mi je bilo receno, da naredim test nosecnosti – definitivno ne bo mogoce ob 2 atroficnih jajcnikih, pcos, kontracepciji, kondomom ter konec koncev izogibanju odnosom zaradi navedenih tezav. Drugace naj ne bi bilo nic narobe.
Ker po vseh letih borbe s PCOS ze toliko znam poslusati svoje telo mi je jasno, da nekaj ni v redu. Sploh ker je prisotno zbadanje, se posebej v levem delu sposnjega kvadranta. Tudi, ce tezave res povzrocajo yasminelle, se mi ne zdi logicno, da nadaljujem z jemanjem kar v nedogled, vsaj ne yasminelle.
Ker zacenja stanje mocno vplivati na mojo psihicno pocutje, kljub psiholoski pomoci ze vec kot eno leto, razmisljam o obisku kje drugje, samoplacnisko. Stalnega partnerja nimam, zato je situacija se toliko tezja, ceprav nekateri to precej obsojajo.
Ali menite, da so lahko tezave res izkljucno posledica KT ali pa bi bilo vseeno smiselno opraviti dodatni pregled? Tudi, ce gre za atrofijo vratu, bi zelela to vedeti in tudi slisati o moznostih lajsanja simptomov (lubrikanti mi sicer do te tocke nikoli niso prav nic olajsali pekoce bolecine). Predvsem pa se bojim endometrioze, saj se mi pojavljajo tudi bolecine pri odvajanju vode, izkljuceno vnetje mehurja ali ledvic.
Za kakrsnkoli napotek se vam vnaprej zahvaljujem!