Najdi forum

Pozdravljeni,

opravičujem se za dolg zapis in vas lepo prosim za kakršnokoli pomoč oz. usmeritev.

Ozadje
Imam diagnosticiran PCOS. Imam ciste na enem jajčniku, povišane androgene hormone ter izostanek menstruacije (menstruacijo imam samo, če jemljem zdravila, kot je Primolut Nor, a trenutno jih ne jemljem, ker sem mislila, da so vzrok za mojo težavo  – očitno pa temu ni tako). Po priporočilih sem začela jemati Myoinozitol, ki naj bi pomagal ublažiti simptome.

Težava s telesno težo
Kljub stalnemu prizadevanju mi telesna teža konstantno narašča, kar me izjemno frustrira. Trudim se živeti zdravo:

Spim 7–8 ur na noč.
    Jem hrano z nizkim glikemičnim indeksom – zajtrk je kava, za kosilo pojem veliko skledo solate s piščancem ali jajci (menjam), dodam jabolčni kis, zraven pa cca. 200 g skyra s svežimi borovnicami ali malinami. Pred obroki pijem razredčen ACV.
    Vsak dan naredim najmanj 10.000 korakov (večinoma pa 15.000+). Hoja mi ne predstavlja stresa, saj uživam v naravi. Poleg tega hodim na jogo in doma občasno delam pilates, saj se fokusiram na nizkointenzivno vadbo, ki naj ne bi dodatno dvigovala kortizola.
    Razmišljala sem o fitnesu ali teku, a se bojim, da bi visokointenzivna vadba povečala kortizol in apetit ter otežila vzdrževanje kaloričnega deficita.
    Pazim na hidracijo in praktično ne uporabljam soli.

Preizkusila sem že vegansko dieto, občasno postenje in druge pristope, a želenih rezultatov ni – teža še vedno počasi narašča. Poleti sem sicer izgubila nekaj kilogramov, verjetno zaradi nižjega kortizola in manjšega vnosa hrane, a stanje zdaj spet stagnira.

Vprašanja

Kaj še lahko naredim? Zdi se mi, da sem preizkusila skoraj vse, a morda obstaja kakšna stvar, ki je še nisem poskusila. Kakšna priporočila imate?
    Metformin – kako do recepta?
    Želim preizkusiti metformin, saj sem slišala, da je lahko koristen pri PCOS. Vendar me skrbi, da mi ginekolog tega ne bi predpisal, ker moja teža (še) ni ekstremna. Inzulinske rezistence (IR) mi niso testirali, zato bom šla sama preverit HOMA indeks v laboratoriju. Ker jemljem Myoinozitol, domnevam, da je moj krvni sladkor urejen, a IR ne morem izključiti.

Razmišljam tudi o samoplačniškem obisku ginekologa, saj mi lahko izda bel recept za metformin (če prav razumem, bi zdravilo v tem primeru plačevala sama, kar mi ne predstavlja težave). Zanima me, kako naj ginekologu predstavim svoje težave, da bi razumel mojo stisko in predpisal metformin.

Poznam tudi berberin, ki naj bi bil naraven in podoben metforminu. Kakšna je njegova učinkovitost v primerjavi z metforminom? Je smiselno najprej preizkusiti berberin?

Slišala sem, da je metformin mogoče naročiti iz tujine, vendar me to skrbi, saj zdravila niso nadzorovana.

Prosim za nasvet – kaj bi mi svetovali?

New Report

Close