Najdi forum

Spoštovani,

sem 21 letno dekle, katere diagnoza so policistični jajčniki (PCOs). Vzrok temu je neravnovesje hormonov v mojem telesu-imam presežek moških hormonov. In zaradi tega nemalo težav, predvsem obsežno izpadanje las, znano kot moška plešavost.
Vse kar mi sodobna medicina ponuja so (agresivne) tablete, ki bi po mojem skromnem mnenju naredile še več škode kot koristi… Prav zaradi tega sem prekinila z jemanjem konracepcijskih tablet in se posvetila spremembi svojega načina življenja-predvsem sem se usmerila v bolj zdravo prehrano, ki je primerna za moje stanje. Ob tem sem tudi izgubila nekaj kg, tako, da je sedaj moj ITM 22 (prej 24). Menstruacije sicer niso najbolj redno, so pa vedno na največ 40 dni. Vse vredu do tukaj. Edina težava, ki jo še imam so lasje. Imela sem zelo lepe, goste lase, sedaj pa so samo še senca vsega tega in pleša je že kar lepo vidna. Tudi mastijo se zelo hitro… Tukaj pa bi prosila za vaš nasvet.
Glede na moje težave, ali obstaja kakšno “zdravilo”, ki bi mi ga priporočali in, ki bi lahko ukrotilo moje hormone ter s tem posledično tudi druge težave? Želela bi si celostno pozdraviti svoje telo, kljub trditvam s strani zdravnikov, da to ni mogoče. Vseeno mislim, da se da narediti kaj več, kot pa jemanje hormonskih tablet celo življenje… In to je razlog, da sem se obrnila na vas.
V upanju, da boste našli čas za odgovor, vas lepo pozdravljam.

Katarina

Zanimivo vprašanje zame, saj se v zadnjem času zelo veliko ukvarjam s hormoni. Zato imam za vas dodatno vprašanje: koliko imate hormona DHEA? To piše na rezultatih hormonskega testa. Upam, da so ga merili.

Ko bomo imeli še ta podatek, bom lažje komentiral in svetoval.

LP

Dominik Golenhofen zdravilec, dipl. hol. ener. med. (I.M.U.) in Ksenija Lakota zdravilka Golenhofen d.o.o. Obrije 10, Ljubljana Telefon: 059 059 090 www.golenhofen.si [email protected]

Spoštovani,

v kratkem pričakujem rezultate hormonskega testa, katerega sem opravila slab mesec nazaj. Ko bom prejela omenjene rezultate, vam bom posredovala tudi podatek, ki vas zanima.
Do takrat pa hvala za odgovor in prijetno dopustovanje vam želim!

Katarina

Spoštovani,

kot sem obljubila, vam pošiljam rezultate mojih izvidov. Upam, da vam bodo v pomoč:

TSH…1.761
prolaktin…5.86
17OH progesteron…5.21
LH…35.7
FSH…3.99
Serumski androgeni: DHEA-S,celokupni in prosti testosteron so v mejah normale, androstendion pa je na zgornji meji normalnih vrednosti (10.7).
S-železo (III)…8.6 (L)

Mi lahko sedaj na podlagi teh rezultatov kaj svetujete?

V upanju na vaš odgovor, vas lepo pozdravljam!

Katarina

Pozabila sem še dodati:
testosteron…1.1
testosteron prosti…0.7

Hvala in lep pozdrav!

Nisem še zadovoljen z rezultati testa.

Pri vseh vrednostih morate napisati enote, ker se uporabljajo različne, poleg tega napišite pri DHEA točno, koliko je vrednost.

Še nekaj je pomembno: v kateri fazi ciklusa (pred ali po menstruaciji) ste naredili hormonski test. Od tega je odvisna interpretacija.

LP

Dominik Golenhofen zdravilec, dipl. hol. ener. med. (I.M.U.) in Ksenija Lakota zdravilka Golenhofen d.o.o. Obrije 10, Ljubljana Telefon: 059 059 090 www.golenhofen.si [email protected]

Test je bil opravljen 5 dni pred menstruacijo-ciklus pa je bil takrat dolg 22 dni; se pravi je bil opravljen na 17 dan ciklusa.

Žal vam glede ostalega ne morem pomagati-kajti enot zraven ni napisanih; prepisala sem del izvida in enot ni zraven! Tudi jaz ne razumem zakaj. Drugače pa so enote pri ostalih vrednostih npr.:
S-Glukoza… 4,5 mmol/L
s-Albumin…47g/L
s-Železo…8.6 (mikromol/L)

Je pa res, da je pisalo:
TSH normalen, prav tako prolaktin in 17OH progesteron.

ampak to vam verjetno ne pomaga nič. Ker zraven hormonov (TSH,LH,…) pa ni napisanih enot. Vrednost S-DHEA-S-74,6,oGF (MDRD) nad 90.

Vam je to kaj pomagalo? Jaz bom jutri poskušala dobiti še ambulanto, da mi povejo enote, če bodo lahko.

Še enkrat iskrena hvala!

Res je. Imate hiperandrogenemijo (porušeno razmerje med “moškimi” spolnimi hormoni in “ženskimi” spolnimi hormoni). Zaradi tega tudi plešavost, mastni lasje in motnje menstralnega ciklusa. Vzrok za takšno stanje je običajno v nepravilnem delovanju jajčnikov, nadlevdičnih žlez ali obeh. Testi, ki ste jih opravila so zanesljivi glede DHEAS in TSH, manj za 17-OHP, povsem nekoristne pa so vrednosti LH in FSH, ker so vam vzeli kri 5 dni pred menstruacijo. Potrebno je ponoviti vsaj LH in FSH in sicer 3. do 5. dan ciklusa (1.dan ciklusa = 1.dan menstruacije).
Kot vidite, PCO diagnoza v vašem primeru, čeprav je zelo verjetna, ni razvidna iz hormonskih vrednosti, ker sta bila dva ključna hormona za postavitev te diagnoze vzeta na napačen dan ciklusa (pred menzesom interpretacija LH in FSH ni uporabna).
Lep pozdrav

Sergej Pušnar, dr.med.,spec.ginekologije in porodništva Naročanje na hipnoterapijo od poned. do petka od 7.30 - 8.00 in od 20.00 - 20.30 na GSM 040 799 427

Spoštovani,

iskrena hvala za odgovor. Kot ste predlagali sem poklicala v endokrinološko ambulanto in jim objasnila situacijo in na moje začudenje so “priznali zmoto” 🙂
Ko bom imela naslednjič menstruacijo sem se zmenila, da se brez predhodnega najavljanja pojavim pri njih 2-5 dan ciklusa in bomo ponovili rezultate. Ko bom dobila novejše rezultate se vam javim.

Ali poznate mogoče še kakšno drugo “bolezen” (kot npr. PCOs), ki bi odgovarjala mojemu stanju? Če nepravilno deluje nadledvična žleza ima potemtakem le ta vpliv tudi na jajčnike in anovulatorne cikluse?

Lep pozdrav,
Katarina

Zahvaljujem se kolegu za pomoč pri odgovoru. Zelo lepo je napisal.

Predlagam, da počakamo na nove hormonske rezultate, pa potem zaključimo z iskanjem vzrokov. To je namreč cilj v alternativni medicini. Ne ime diagnoze, ampak iskanje vzrokov za simptome.

LP

Spoštovani,

ponovno se obračam na vas z novimi izvidi:)

Torej pred mesecem dni sem oddala kri na 4 dan menstruacije in sedaj mislim, da so rezultati merodajni. Danes pa sem prejela sledeči izvid:

LH 5,59
FSH 4,02
serumski kalij 4,60
Serumski androgeni:DHEAS 4,2
cel.testosteron1,8, prosti 4,8, androstendion 10,9

Kaj menite?

Da vam še malo objasnim situacijo: torej skoraj leto dni nazaj sem prenehala z 1,5 letnim jemanjemKT Diane 35 (pred tem sem imela vedno redne menstruacije). Sedaj sem stara 21 let, ITM 21. Po prenehanju jemanja KT so se pojavile zgoraj omenjene težave (neredne menstruacije,izpadanje las) vendar se je sedaj stanje umirilo. Opažam, da mi lasje ne izpadajo več toliko (rastejo novi), mentruacijski ciklusi pa se vsak mesec krajšajo in postajajo bolj redni (največ na 40 dni, zadnji na 33). Vmes imam tudi ovulacije saj sem malo bolj pozorna na svoje telo in prepoznam znake. Žal sem imela zadnji ultrazvok pred 1 letom, tako, da tega podatka nimam. V teh pol leta odkar sumim na PCOs sem tudi shujšala skoraj 10 kil (bolj upoštevam načela zdrave prehrane). Včasih sem imela preden sem dobila menstruacijo rjavi izcedek par dni prej, sedaj (zadnja 2 ciklusa) pa imam rjavi izcedek samo še kakšen dan, dva po menstruaciji.

Če sem še karkoli pomembnega pozabila napisati se opravičujem ampak malo sem raztresena po prejetju rezultatov, kajti nekako sem imela občutek, da je bilo vse samo odgovor telesa na prenehanje jemanja KT, sedaj pa ne vem več:)

Iskerno se vam zahvaljujem za odgovor že vnaprej!

Hvala in lep pozdrav!

Sam imam raje hormonske teste, ki jih naredijo z analizo sline, saj so v slini hormoni nevezani, v krvi pa vezani na različne snovi. Predpostavimo še, da enote v moji literaturi enako kot v vašem laboratorijskem testu.

Zdaj pa k rezultatom. Previsok je androstendion; referenčne vrednosti so <3,1, zjutraj je lahko vrednost višja. To je hormon, ki vpliva na testostoron, predvidevajo (ni pa še čisto znano). Testostoron je pri vas tudi visok (za žensko) in vse to se kaže pri vaših simptomih: hujšanje in izpadanje las.

Za resno nadaljno obravnavo bi bilo potrebno določiti DHEA (hormon) iz sline, kjer je nevezan. To bi nam dalo končno sliko. Če bi bil prenizek, bi ga lahko dvignili z. npr. z naravnimi preparati kot je gomolj krompirja yam.DHEA je namreč “mati” vseh hormonov. Če ni v redu, tudi drugi niso.

Če imamo veliko stresa, se ves DHEA porabi za nevtraliziranje stresa in ga ostane premalo za proizvodnjo ostalih hormonov. no, to je bilo zelo poenostavljeno povedano, da boste bolje razumeli.

Še mogoče ta ideja: ker vam izpadajo lasje in ste shujšali, bi si lahko izmerili zakisanost z indikatorjem. Smo že pisali o tem, uporabite iskalnik.

LP

Spoštovani,

najlepša hvala za pojasnila. Glede androstendiona je res, da sem kri oddala zgodaj zjutraj ampak verjetno to situacije bistveno ne spremeni.

Glede ostalega kar ste napisali (analiza sline, zakisanje (naj povem, da tega še nisem opravila)) pa me zanima če lahko to opravim pri vas in se pri vas dogovorim za nadaljnje zdravljenje? Kajti nebi več rada agresivnih tablet, ki so mi naredila že dovolj škode.

Hvala in lep pozdrav!

Trenutno ne sprejemamo novih pacientov, ampak se lahko po 1.11.2009 vpišete na čakalni seznam. Lahko pa hormonski test s slino naredite brez termina, vam bomo povedali, kako in kaj, samo pokličite. Tudi o merjenju zakisanosti se bomo pogovorili.

LP

New Report

Close