PCO in zanositev
Lep pozdrav! Zanima me, po koliko časa naj od ginekologinje pričakujem, da mi bo predpisala Klomifen ali se začela bolj resno ukvarjati z mojim problemom. Danes sem bila namreč naročena na pregled in pričakovala sem vsaj kakšne informacije oz. načrt. A ravno nasprotno. Po treh urah čakanja, čeprav naj bi deloval sistem naročanja, je sestra mene in še tri druge prenaročila. In to na maj. Vem, da to ni nič takšnega, tudi mi ni težko čakati v čakalnici, a vseeno sem bila prizadeta. Sestri sem razložila, kakšna je moja situcija, da naj bi imela PCO, da si 3 mesece merim BT, da mogoče naslednja menstruacija bo ali pa je ne bo še 3 mesece. Rekla mi je, da vsaka vidi samo sebe in svoj problem in da naj se glede na moje stanje pripravim na 10-letno zdravljenje. Tako sem bila šokirana, da so mi začele teči solze, tam pred vsemi ljudmi, zato je sestri postalo nerodno in mi je dala datum danes tedem. Rekla pa je, da se lahko ponovi današnja zgodba, ker je takšna gneča.
Prebrala sem vse, kar ste v tem forumu napisali o PCO in nisem dobila vtisa, da je to takšna tragedija, če je vse ostalo v redu. Razmišljam o zamenjavi ginekologinje, a mi je kar malo hudo, saj sem bila vse do sedaj z njo zadovoljna. Koliko časa naj po vašem mnenju še čakam, da se začne kaj dogajati (sedaj sem že 1 leto brez zaščite, v tem času sem imela 4 menstruacije) in kdaj naj ukrepam, saj konec koncev moram jaz poskrbeti zase, zdravnica in sestre pa so tam zato, da poskrbijo za vse nas.
Oprostite za tako obširno pismo, a res ne vem, kako naprej.
Draga Maja,
Hudo je “brati” take kritike na naš račun vendar vam dam popolnoma prav. V dveh mesecih bi moral vsakdo priti na vrsto in določene stvari bi tudi morale imeti prednost. Konkretne težave prav gotovo bolj sodijo k zdravniku kot preventivni pregledi, čeprav je oboje potrebno. Ampak tega midva na tem mestu ne bova rešila, ker gre za sistemske napake.
Če ne gre drugače si najdite drugega ginekologa. Morda koga mlajšega na ginekološki kliniki, ki še nima pretiranega “slovesa” in zato ne “gneče” vendar je gotovo teoretično dobro podkovan in vas bo zavoljo bližine “korita” hitro spravil v ustrezno “diagnostično kolesje”
Spostovana,
sama sem pred natanko istim problemom, saj sem brez zascite ze skoraj 3 leta, moj ginekolog pa mi razen tega da naj stejem dneve (saj pravi da po jemanju kont.tabletk, v 1. letu definitivno ni moc zanositi, v 2.letu je nekoliko vecja moznost vendar naj se ne nadejam prevec) ni znal povedati nic drugega (ne o BT, ultrazvokih itd.) poleg tega pa sem po njegovem mnenju se premlada, kljub mojim 27 letom, da bi imela kakrsnekoli tezave, ceprav ocitno so.
Naj povem se, da mi tudi na mojo zeljo brez pregleda (med menstruacijo) ni hotel napisati napotnice.
Zato sva se s partnerjem narocila na Kliniki, sama konkretno pri Dr. Ribicevi, popoldne kot samoplacnik, pregled stane cca. 3.000,00, cakalna doba pa je 14 dni.
Glede sestrinega odgovora, da zdravljenje traja 10 let bo pa kar drzalo, saj se moja sestra s problemom, ki ga ima – premajhni folikli – ubada ze 7 let, pa se ni nobenih rezultatov, mogoce le donatorstvo.
Zato, ne glede na leta in problem, ne cakajte predolgo!
Lep pozdrav,
Ksenija
Draga Ksenija,
včasih je res lahko zdravljenje neplodnosti tudi dolga zgodba, večinoma pa ne. 10 letna zdravljenja pa so prej redka kot ne, čeprav se zdi, da ni tako. Saj veste, nosečnice okrog sebe vidijo samo ženske s trebuhi, ženske s težavami okrog plodnosti pa tudi pogosto najdejo “sorodnice v svojih težavah”.