pasivno kajenje
Kajenje v kakršnikoli obliki je lahko le škodljivo, seveda pa ni res, da je pasivno kajenje bolj škodljivo od aktivnega. RAziskave kažejo, da je pasivno kajenje približno za 1/3 aktivnega. Torej, če delate v zakajenem prostoru 8 ur je to tako, kot bi v tem času pokadili 10 cigaret. Kadilke imajo v povprečju manjše otroke ob rojstvu, rodijo pa tudi nekoliko prej. Statistično se rodi pri kadilkah tudi več bolnih in zahiranih otrok, več otrok kadilk pa ima tudi kasneje v življenju alergije in težave z dihali.
Pozdravljeni.
Danes sem bila na pijači v lokalu s teraso, približno 2,5 uri. Okoli so večinoma sedeli kadilci, tako da sem bila izpostavljena cigaretnemu dimu ves čas. Po tem, ko sem odšla, sem imela cigaretni dim še en čas “zažrt” v nosu. Skrbi me ali sem s tem kakorkoli škodila plodu? Sem v 32. tednu.
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
mislim, da zaradi omenjene izpostavljenosti cigaretnemu dimu ne bo nobene škode. Nekatere nosečnice same kadijo celo nosečnost in pri teh, ki skadijo same po 15 in več cigaret dnevno lahko opazimo probleme v smislu zastoja v plodovi rasti. Kaj več pa je težko merljivo.