Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija paša kravic, obračanje, sedenje, butanje glavice

paša kravic, obračanje, sedenje, butanje glavice

Spoštovani,
spet ena (upam da le) pretirano zaskrbljena novopečena mama. Bom kar vse tri stvari vprašala, da vas ne morim čez par mesecv spet. Hčerkica stara 3,5 mesecev že zelo lepo pase kravice.

1. Zdaj pa je začela še malo prenašati težo na eno in drugo stran, tako da se pri tem pogosto obrne s položaja pašnje kravic na hrbet. Pri tem po navadi butne z glavico v tla. Sliši se kar orenk in včasih tudi zajoka ob tem. Kako postopamo pri takih stvareh? Bi morala njeno glavico pri obratu še prestreči z roko in ublažiti padec, ali je kakšno tako “butanje” ok, ker se mora naučiti, kaj se zgodi in kako se lepše “pristane”?

2. Na tleh imamo malo parketa a večinoma ploščice, talno ogrevanje čez celo stanovanje. Če sva v sobi s ploščicami, dam po tleh še tiste penaste puzzle, da je manj trdo in bolj toplo. Me pa že skrbi, kako bo, ko se bo učila sedeti, hoditi. Vsaj moj brat je pogosto padal vznak in na stran pri učenju sedenja. Znova, ali to poskušamo prestreči?

3. Menite, da sama kvaliteta tal zelo vpliva na nevarnost takih udarcev in na kolena ob plazenju? Ali parket, v primerjavi s ploščicami, zares bistveno bolj ublaži padce, udarce? Zaradi talnega ogrevanja česa bolj trajnega po tleh ne morem položiti, tele puzzle so pa za čiščenje tal vseeno precej sitne, tako da jih raje ne bi imela po celem stanovanju.

Naj naj lepša hvala!!

Gre za “padec” iz tako majhne višine (10 cm?), da ne predstravljajo nevarnosti za poškodbe možganovine. Vednar takšno obračanje pri 3,5 mesečniku nakazuje povišano mišično napetost v rokah in ramenskem obroču. Pomembno je pravilno pestovanje, da ga ne zateguje navzad.
Otrok, ki ga silimo v preskakovanje mejnikov razvoja (npr. ga posedamo, še preden se zna sam usesti, ga postavljamo na noge, še preden zna sam vstajati), bo tudi padal nepravilno. Če otroku pustimo, da se nauči gibanja tako, kot je naravni način, potem bo tudi znal padati tako, da se ali usede ali se ulovi z rokami.
Sama podalga je pri tem manj pomembna. Le to, da ni premrzla pozimi in da mu ne drsi.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani, najlepša hvala za odgovor!! A potem to, da se prevrača že zdaj, ni ok? Sem mislila, da je to tudi del razvoja.
Posedava je ne, niti ne postavljava na noge. Mogoče pa je res ne nosiva vedno pravilno, sem si ogledala vaše priponke in povezave, ki so še odprte. Nosilke ne uporabljava. A punčka se v klasičnem položaju na hrbtu (s svojim hrbtom na najinih podlahteh in gledanju v strop) nikoli ni hotela nositi. Tudi obrnjena navzdol, s trebuhom na podlahteh, ne. Poleg tega pa še vedno precej poliva. Tako da jo včasih po stanovanju nosiva v položaju kot pri podiranu kupčka (pokonci, ob telesu, rokice čez ramo). Sploh po hranjenju, če ne zaspi in noče biti pri miru. Je to res tako slabo? Pri tem se včasih res izteza nazaj, včasih pa se lepo nasloni na ramo.
Če prav razumem, je druga možnost to, da jo nosiva pokonci z njenim hrbtom ob najin trebuh. Ena roka pod ritko in kolenom in drži za stegno, druga pod pazduhami/okrog telesa. A v taki legi ji glavica še vedno pade na najino roko/njen prsni koš. A to pa potem ni problem? Je ok v takem položaju jo imeti tudi več kot 10 min recimo?
Je še kaka bolj zdrava opcija nošenja pokonci? Nekako zoprno je, če jo po hranjenju nosim okrog in jo poskušam umiriti pa ves čas joka, ker ji ležeč, bolj zdrav položaj ne odgovarja. Razumem, da ji zdrav položaj morda prav zaradi zategnjenosti ne odgovarja, ampak dejansko je že po rojstvu vedno vpila, če sva jo hotela tako pestvati.

Hvala še enkrat!!

Okoli 6. meseca starosti dojenček obvlada pravilne obrate s hrbta na trebuh (to najprej), nato s trebuha na hrbet. če ga pri 3 mesecih, ko ga položite na trebuh, obrne na hrbet, običajno ne gre za pravilen razvoj, pač pa za povišano mišično napetost v ramenskem obroču.
Otroka v tej starosti ne nosimo zravnano, pač pa še vedno v položaju lunice, s podprtim hrbtom, če ga nosimo naslonjenega na naš prsni koš – z njegovim hrbtom na našem prsnem košu), mu položimo dlan na njegov trebuh.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close