paroxat v nosecnosti
Spostovani.
Nepricakovano sem zanosila, paroxat jemljem ze ca 4leta zaradi panicnih motenj in anksioznosti. Za nosecnost sem izvedela v 5t.
Zadnje leto polovicko.
Sem v 6t nosecnosti. Moj ginekolog pravi, da ne poznajo vpliva tega zdravila na nosecnost, psihiatrinja mi je svetovala prehod na asentro.
Ker jemljem polovicko tbl, kar je minimalna doza, razmisljam, da bi ad raje ukinila, kakor zamenjala z drugim ad, saj se bojim poslabsanje stanja.
PM nisem imela ze 3leta.
Kaksno je vase mnenje?
Kaj ce bi paroxat znizala na 1/4 do nule?
Prosim za vase mnenje.
Iskrena hvala.
Pozdravljeni,
zdaj ste že naprej z nosečnostjo in vprašanje ni več aktualno, ampak bolj za druge kot za vas, bom odgovorila na vaše vprašanje.
Ko se odločamo za predpis kateregakoli zdravila, vedno tehtamo potencialno korist in na nasprostni strani tehtnice potencialne škodljive učinke. To je pri nosečnici še kako pomembno, saj ima pod srcem majhno bitje ki se je šele začelo razvijati. Načrtno se učinek na plod pri antidepresivih ni raziskoval, in se tudi ne bo, saj bi to bilo neetično. Vemo pa, iz izkušenj, da so pri nosečnicah ki so jemale antidepresiv v nosečnosti, povečana tveganja za prirojene napake pri plodu. To tveganje ni zelo veliko, ampak je vseeno statistično gledano pomembno. Zato se za predpis antidepresiva pri nosečnici odločamo le v primerih, ko je to za nosečnico nujno in nimamo druge izbire (recimo psihoterapija). Tudi v primeru, ko nosečnica zdravilo že jemlje, je potrebno ponovno oceniti, ali je to še nujno, ali ga lahko ukinemo, ali varno zmanjšamo odmerek. Osebno se vedno odločam za skrbno spremljanje stanja, če je le možno nosečnico vključim v psihoterapevtsko obravnavo, če pa ni, se skupaj odločava za najbolj varno opcijo. Proti koncu nosečnosti in po porodu je potrebno še bolj skrbno spremljanje, saj so običajno potrebni višji odmerki zdravil in je na splošno večja verjetnost da se bo stanje poslabšalo. Povdarjam, da ne bo nesporazumov, v večini primerov vse poteka brez zapletov in je z otrokom in mamico vse v redu.
Lep pozdrav in prijetno nosečnost vam želim,