PARADIŽNIKI
Nekaj mi ni jasno!
To o pokrivanju. Namreč še pred nekaj leti ni bilo potrebno paradižnik z ničemer pokriti, ni bil bolan! sedaj pa je!
A je vzrok bolezni le dež! A prej pa ni bil?
Vidi kdo logiko?
Oprosti Jože, ker ne odgovarjam na tvoje vprašanje. Ne odgovarjam pa, ker ne znam pomagati. Me pa ta črnikavost paradižnika zelo moti.
Predvčeraj sem dobljene sadike že posadila v zemljo – cca 30 kom in ne vidim načina, da bi jih prekrivala, kvečemu, da se okoli maredi pošteno leseno ogrodje, ki se prevleče s trdo PVC.
Jaz sem ga imela lani prvič pokritega in ni bil nič bolan. Prej pa se mi je tri leta zapovrstjo na paradižniku delala plesen ali nekaj podobnega. Še prej ko je dozorel je postal črn in sem ga lahko vrgla stran. Lani teh problemov nisem imela. Mogoče je res zaradi dežja. Ne vem. Če pa nimate nikakršnih problemov s paradižnikom ne vidim razloga zakaj bi ga pokrivali.
To je samo moje mnenje 🙂
Vsem veliko uspeha pri gojenju paradižnika!
Lp,
Pokrivanje paradižnika je zaželjeno v vlažnih poletjih, ker se takrat ta plesen, ki izvira iz krompirja, kot spore širi po zraku in naenkrat okuži vse nezaščitene paradižnike (ali neškropljene). Lansko leto je bil povečini po celi Sloveniji paradižnik zelo dolgo v jesen zdrav, ker je bilo leto izjemno suho, kar za prejšnja leta ne morem trdit. Če opazujete sosednje vrtove vidite, da se bolezen skoraj čez noč pojavi vsepovsod naenkrat in uniči ves paradižnik. Nekaj časa dlje ostane samo še nasajen v vinogradih pri kmetih, ker škropljenje vin. učinkuje kot zaščita za paradižnik- tu o biološko zdravi hrani res ne moreš govoriti. Sicer pa ne vemo, s čim nas krmijo, ko v trgovinah kupujemo sadje in zelenjavo. Jaz sem sicer pristaš zdrave zelenjave in sadja, ki ga obilo pridelam, vendar si v začetku rasti pomagam tudi s škropljenjem z manj strupenimi pripravki (pikapolonica), da mi rastline že v startu ne crknejo. Menim, da je tisto, kar sama poškropim še vedno 10 x manj obremenjeno s strupi, saj NIKOLI ne uporabljam
strupov za zatiranje plevelov, ki po mojem mnenju najbolj obremenjujejo naše okolje.