PARADIŽNIK Z AMBROZIJO????
Zdravo vsem alergikom!
eden od številknih alergenov, ki me pestijo ta čas, je ambrozija. Zadnjih nekaj dni (ko je ambrozija v največjem razmahu) ugotavljam, da postanem po uživanju paradižnika še dodatno smrkav, kiham, oči se mi solzijo, dodatno pa so se mi po telesu pojavili še rahli mozoljčki…
Ali mogoče lahko kdo potrdi ali ovrže ugibanje, da je paradižnik navzkrižni alergen ambrozije? Smrkav pozdrav!
Lahko samo potrdim,da je paradižnik zelo alergen in verjetno je možno,da težave izvirajo od tod.O ambroziji pa še tole,pred kakim mesecem sem na TV gledala prispevek ravno na to temo.Tudi pri nas imamo te težave in ambrozije je povsod v naši okolici zelo veliko,tako da se nič več ne čudim odkod izvirajo težave.Na IVZ menijo,da v Sloveniji še ni potrebno ukrepati,ker baje niso zaznali povečanja alergikov zaradi ambrozije.V sosednjih državah,pa že ukrepajo in so izdali navodila,da je treba vse zasebne in javne površine pokositi.Pri nas bi verjetno moral kdo umreti,da bi se kaj premaknilo.
Verjetno res. V naši občini so na veliko razpošiljali etake da je treba ambrozijo osdtraniti še pred cvetenjem, naj kosimo bla bla bla… pol pa pogledač bankine pri glavni cesti in polno amrozije. Kaj tam si naj pa sami kosimo? Se že prav pripravljam da jim pošljem en mail če se bodo spomnili zalaufat kosilnice.