paradiznik – gnitje
Vprasanje, ki zanima tudi mene. Tudi meni se to dogaja, vendar le v enem nasadu in to predvsem na italijanski sorti, ki je namenjena za kuhanje. Na podlagi preteklih izkusenj namrec sadim paradiznik na vec mestih v vrtu.. Zdi se mi, da tokrat ne gre za obicajno paradiznikovo plesen, saj so rastline kljub veliki susi videti povsem zdrave in lepo rastoce, brez vecjega susenja listov. Pri obicajni bolezni (fitoftori) se po mojih izkusnjah bolezen na plodove prenese iz obolelih listov. Ugibam, ce temu niso krive doma vzgojene sadike in njihova sorta, z glivicami okuzena zemlja ali morda celo susa.. Na lokacijah, kjer paradiznike obcasno zalijem na sreco se nisem se nisem zasledil bolezni..
Ker zaenkrat se niso okuzeni vsi plodovi, si pomagam z obtrgavanjem bolanih plodov… Vsekakor ne mislim skropit, ce se bo stanje poslabsalo, bom cel nasad unicil….
Po opisu sklepam, da gre verjetno za pomankanje kalcija:
– paradižnik: gniloba na muhi ploda. Prvo znamenje je vodena pega na muhi ploda, ki se postopoma povečuje in postane siva ali rjavo črna. Zelo podobna znamenja opazimo tudi na plodovih paprike – temne pege na muhi ploda.
Pomankanje kalcija v rastlini je povezano predvsem s sprejemom in transportom kalcija v rastlin (foliarno gnojenje!!!!), ne pa s pomankanjem elementav tleh ali hranilni raztopini. Stresne razmere (letos še posebej), kot so suša, visoke ali nizke temperature, zbitost zemljišča vplivajo na sprejem hranil v rastlino in lahko povzročijo fiziološke motnje.
Ukrepi: ko so znaki enkrat vidni, jih zelo težko popravimo. Načeloma ukrepamo le preventivno, tako da rastline pravilno gnojimo (ne preveč, ker se poruši ravnovesje in se poslabša sprejem kalcija).
Najlepsa hvala na izčrpnem odgovoru.. Res sem ti iz srca hvalezen na dobrih pojasnilih.. Tudi °jera° je ze predhodno omenila kalcij.. Ni pa mi slo v glavo, da bi na kraskem svetu, kjer je v vodi toliko kalcija, da tezko operes kozarec, ta lahko manjkal v tleh.. Zato sem vseskozi pomisljal na virozo.. Pa je to poletje glede stresnih razmer za rastline res noro.. In opisana gniloba se mi pojavlja samo na rastlinah, ki jih ne zalivam.. Kljub res lepim listom in navidezno dobri kondiciji rastlin..
Ja, foliarno gnojenje pac zame ni sprejemljivo, posebej sedaj, ko so rastline ze polne plodov, ki tako ali drugace vsakodnevno dozorevajo.. Sem pa tokrat odstopil od nacela neuporabe mineralnega gnojila na svojem vrtu in sem te rastline pognojil z rastopino kalcijevega nitrata (norveski soliter). Tudi ce ne bo uspeha, vsaj vem vzrok bolezni.. Se enkrat, iskreno HVALA! Pa se svetuj nam se kaj, ker si ocitno strokovnjak ali strokovnjakinja za rastline..