Papirologija
Mene sicer vse to se caka. Zato ti lahko samo povzemem informacije, ki sem jih dobila na forumu starsi starsem pred kaksnim mesecem. V porodnisnici popisejo samo mater in otroka. Partner mora priznat ocetovstvo, kar je potrebno uredit na obcini v kateri imas stalno prebivalisce. To lahko uredita ze pred rojstvom. Ime otroka se lahko kasneje se spremeni. Lahko pa gresta na obcino tudi po rojstvu. Vendar morata v vsakem primeru na obicino oba. Zato je po moje bolje, da vse to uredita prej. Midva se bova v kratkem odpravila to uredit se pred porodom.
lp. m
Torej, partner lahko očetovstvo prizna še pred rojstvom otroka. Kaj pa dvig rojstnega lista otroka? Baje je to predpogoj, da lahko partner izkoristi očetovski dopust. Nekje sem namreč slišala, da lahko rojstni list otroka dvigne le v moji prisotnosti. Ne vem, zakaj toliko komplicirajo, namesto, da bi pustili družinico v miru.
Papirje na porodnisko pa urejas na CSD (Centru za socialno delo) v svoji obcini. Priblizno 60 dni pred predvidenim datumom poroda dobis potrdilo od svojega ginekologa. Nato pa vse skupaj odneses na CSD in nato se v svojo sluzbo in partnerjevo. Preveri se malo po starih postih na forumu starsi starsem. Je bilo ze veliko napisanega o tem. Jaz grem sicer ta teden urejat te zadeve in ti lahko porocam, ce vmes ne bos nasla vseh odgovorov.
Živjo!
Tudi midva urejava papirje in sva šla par dni nazaj na matični urad, da potrdiva očetovstvo. Nisva poročena, rok pa imamo decembra. Lepo naju je gospa odslovila s pojasnilom, da od 08.10.2003 to ni več možno in naj se zglasiva po rojstvu. Obvezno morava biti oba prisotna. In res je! Brez tega ne more uveljaviti pravice do izrabe očetovskega dopusta. Ne vem kaj naj si mislim. Potrebovala ga bom v prvih dneh in kdaj naj greva potem to urejati?! Takoj iz porodnišnice?! Pojma nimam. Kako boste pa ostale to uredile?
Lepo nosečnost,
Petra
Zivjo,
s priznanjem ocetovstva pred rojstvom, ce starsa nista porocena, je nastal problem, kolikor vem, v Ljubljani. Tu pravijo, da naj bi po novih navodilih Ministrstva za druzino … , tega ne delali vec. No, jaz sem potem poklicala na maticni urad UE Jesenice in sva to naredila tam – prejsnji teden. Mogoce bi bilo dobro preveriti na Ministrstvu, kaj si sploh s tem mislijo. Zakonodaja se v tem kratkem casu, kolikor vem, ni spremenila. In mislim, da bi se bilo potrebno pritoziti zaradi diskriminacije. Rojstnega lista pac otrok ne dobi (vsaj z ocetovim imenom) dokler to ni urejeno. Vsak pa ve, da za novopecene starse ni lepsega kot takoj po rojstvu hoditi na maticni urad v vrsto cakat, se posebej ce je mamica imela tezji porod. Prisotna pa morata biti oba starsa.
lep pozdrav
Alenka
PS Poklicala sem na Ministrstvo za delo, druzino etc in tam so mi zagotovili, da takih navodil niso dali maticnim uradom nikoli, kajti ti so v pristojnosti MNZ-ja. Nasprotno, prejsnji teden so poslali MNZ ju svoje stalisce v zvezi s tem , ki pravi da naj bi se priznanje ocetovstva na zahtevo strank delalo.
Ergo, tudi v Ljubljani.
Veliko srece.
Alenka
Katere papirje pa moraš imeti v rokah? Verjetno tudi potrdilo o predvidenem terminu poroda, ki ga pri ginekologu dobiš kakšna 2 meseca pred rokom. Kako je pa potem z imenom otroka? Ali ga moraš povedati že takrat?
Prvič smo to urejali šele po rojstvu, a takrat ni bilo težev z očetovskim dopustom. Se pa strinjam, da je stvar bolj enostavna, če jo urediš prej kot pa takrat, ko imaš doma že dojenčka. Pa še malo čudno izgleda matični list, na katerem sploh ni očeta. Če se da, bomo tudi mi tokrat urejali pred rokom.
Prvic slisim, da je mogoce ocetovstvo za otroka urejati ze pred rojstvom, pa delam na centru za socialno delo, kjer se lahko tudi uredi ocetovstvo. Ko premisljujem o tem, kako bi bilo to mogoce, se mi zatakne ze pri tem, ker otrok nima imena, nima EMŠO, ne vemo se spola, otrok lahko (bog ne daj) ze pred rojstvom umre…
Sicer to caka tudi mene in se popolnoma strinjam, da ne mores takoj po porodu letati po maticnih uradih, samo za to, da bi lahko oce dobil ocetovski dopust, ki najbolj prav pride ravno v casu po porodu.
Po novem ( od 8. oktobra) se potrdila o očetovstvu ne da več urediti pred rojstvom otroka, žal. Smo ujeli še zadnji vlak konec septembra. Birokracija rada nagaja. Tako bo za urejanje papirjev (za porodniško za očete, Zdravstveno zavarovanje po očetu,…) treba na urade takoj po porodu (tudi mamica, ker mora očeta potrditi). Svetujem, da si čimveč papirjev priskrbite že prej, da vas potem tam samo poštemplajo.
Pa pokličite na socialno (CSD), da vidite kaj se vse rabi!
Zdaj pa še meni nekaj povejte, imava namreč različna naslova in s tem različni občini….. kam torej na moj CSD ali njegov???
A to potem pomeni, da gremo takoj iz porodnišnice na CSD po papirje, pa direkt k njemu v službo, da bo lahko ostal prvih 14 dni z mano doma??? Mislim no ja mogoče pa nam uspe nekako prek vrste… ha ha kako bo to še smešno.
Kaj vem bom še jaz malo zatežila na CSD in poklicala da vidim kaj mi bodo rekli, kako je s tem.
Zivjo,
kot sem ze napisala zgoraj, se potrdilo o ocetovstvu da dobiti naprej.
Zato morata biti prisotna oba partnerja in rabita osebne dokumente.
V maticnem uradu v Ljubljani tega zadnji mesec niso hoteli delati, pa za to nimajo nobene pravne osnove. Vceraj sem govorila s pristojnimi na mInistrstvu za delo, druzino etc. kot sem napisal zgoraj in so mi rekli, da so prejsnji teden dali mnenje na Ministrstvo za notranje zadeve (v njihovi pristojnosti so namrec maticni uradi), ki pravi ravno, da naj bi maticni uradi to delali. Jaz osebno pa sem to potrdilo uspela urediti prejsnji teden na Maticnem uradu na Jesenicah. To kar si izmisljujejo na maticnem uradu v Ljubljani je torej zelo vprasljivo in bi jih bilo mogoce dobro prositi, da naj svojo izjavo dajo pisno …
Na vprasanje: Zakaj bi to clovek rabil v naprej?
1. kaj ce mama umre na porodu (hvalabogu se to zgodi zelo redko), kdo je potem oce. Koliko casa traja, da se ocetovstvo dokaze? Kaj je medtem z otrokom?
2. ce zeli oce dobiti ocetovski dopust, mora predloziti rojstni list, na katerem je vpisan kot oce, tega pa brez priznavanja ocetovstva ni. Verjetno se pa vse predstavljate, kako fajn je hoditi na maticni urad takoj po porodu …. Jaz osebno nisem mogla devet dni po porodu sedeti in je bila voznja iz porodnisnice prva muka in si ne predstavljam, da bi morala se formalnosti po obcini urejati.
pa se bi se kaj naslo.
Lep pozdrav
Alenka