Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Papile na jeziku

Papile na jeziku

Pozdravljeni.

Stara sem 41 let, nekadilka. Pred tremi tedni sem opazila, da je moj jezik močno obložen in da je proti korenu jezika nekoliko izbočena 2 mm velika bulica. Pokazala sem jo zobozdravnici, ki je dejala, da je to verjetno povečana papila na jeziku, ki je bila poleg tega še nekoliko vneta. To papilo sem natančno opazovala in se je nekoliko spreminjala. Bila je bela pika, nato se je malo zvečala, pa spet zmanjšala. Zdaj je ta papila še vedno tu, je pa enake barve kot ostali jezik, svetlo rožnate. Če tipam s prstom, jo lahko tudi otipam. Ker me je skrbelo mi je zobozdravnica dala napotnico za specialista ORL in sem ga tudi obiskala. Dejal je, da so na korenu jezika povečane jezične papile in diagnoza hipertrofija jezičnih papil. Povedal mi je, da to sicer ni nič nevarnega ampak da lahko taka tudi ostane in, če me bo motila, mi jo lahko v bolnišnici tudi izrežejo. Na povem, da ni občutljiva, občutim jo le, če grem z jezikom po nebu.
Zanima me ali se da te papilo kako drugače zmanjšati? Mogoče s kakšno prehrano ali higieno ust? Kaj mi svetujete v primeru, da bo še dolgo vztrajala?

Pustite ubogo papilo pri miru! Ukvarjajte se s čem (kom) bolj zabavnim…Pa brez zamere!
Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Spoštovani, moja papila ni odšla sama, začela se je spreminjati in pa so mi jo odstranili decembra na ORL-ju. Poslali so jo na histologijo in izvid se je glasil PAPILA IN EKSTRAVAZACIJSKA MUKOKELA. Rana se je lepo zacelila. Pred dnevi pa sem opazila, da se mi je na tem mestu znova naredil prozoren mehurček, ki se čez nekaj časa ( dan, dva ) napihne, nato pa spet zmanjša. Podobno se je dogajalo prvič le da je sedaj zadeva manjša. Skrbi me, da se je zadeva ponovila. Kako naj ukrepam? Ali bo spremembo spet potrebno kirurško odstaniti ali so kakšne druge metode? Celjenja se namreč spominjam kot strašno bolečega.

Spoštovani,

mukokelo je potrebno odstraniti le, če vam dela težave ali je onkološko sumljiva (če smo v dvomih, da gre morda za tumor). Drugih metod žal ni, so le različne kirurške tehnike.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close