Najdi forum

Papiga in pesek

1111.Imam skobčevko, kateri sem sedaj kupil drugi pesek (Benelux, različni peski z minerali in janežem za ptice), ki ga noče uporabljati. Mogoče še rabi kaj časa, da se privadi na nov pesek?

2222.Na glavi ji včasih zrastejo neka mala perja oz. izgleda na koncu kot črv. Pa tudi barva glave in obraza je drugačna. Kaj bi to naj bila?

3333. Kakšne bolezni prenašajo papige/skobčevke?

Hvala za te 3 odgovore.

Poskusi še s kakšnim drugim peskom. Vitakraft je najbolj močen v teh raznoraznih peskih za ptiče.

Tista “mala perja” na glavi pomenijo razvoj novih peres (izgledajo kot ene palčke, a ne?). Nič bat, iz tega se bodo razvila lepa peresa. Kupi vitamine PRO FEDA od Vitakrafta, ker so prav zato.

Papige prenašajo neko obliko pljučnice ali angine… se mi zdi….

Žal imajo tudi papige precej nalezljivih bolezni, nekatere med njimi so nevarne zoonoze. Če imaš ptiča, bo že treba nabavit ustrezno literaturo . Samo tako malo nasplošno , kaj vse jih muči : najbolj znana bolezen papig (in najbolj nevarna) je
1. PSITAKOZA = je hudo virusno obolenje, ki se prenaša na ljudi (poznam človeka, ki mu je punca oslepela!)…pred kratkim jih je v Splitu nekaj pobralo …okuženi ptiči dajejo videz, kot da so prehlajeni ali imajo pljučnico, žal pa pogosto sploh ne kažejo znamenj bolezni (nujna karantena).
2.SALMONELOZA – črevesne bakterije, pogosto smrtna…
3.PSEVDOTUBERKULOZA = bakterija Pasteurella pseudotuberculosis..zelo pogosta in izjemno nevarna bolezen…
4.ASPERGILOZA – smrtna gljivična okužba pljuč
5. KOKCIDIOZA – črevesne praživali…
6. PRŠICE
7. GLISTE
8. RAK
9.LUSKAVOST
10. KLOPI
11……….?

Hudo, ne?

Zakaj pa jih dovolijo potem imeti za hišne ljubljenčke?

Pozabil sem še napisati, da papigo nikakor ne morem udomačiti, kar napada me. Je zelenkasto-rumene barve in mislim, da je zaradi tega tko hud, saj je zelena barva strupena. Bluzim. No…vseeno resno mislim.

Če so živali strokovno pravilno tretirane v strokovni karanteni pod nadzorom veterinarjev in se ugotovi (laboratorijski izvidi ipd.), da niso okužene, se jih lahko ima za domače živali , s tem da mora skrbnik vedeti , na kaj mora paziti, da jih ne okuži (stiki z naravnimi pticami ali glodalci recimo…). Če pa so živali “šverc komerc” (salomonc sistem ipd.), morda tudi poceni, smo pa tam … pri vseh malih živalih velja ZLATO PRAVILO : “Najdražja žival je poceni žival”! (lahko si ob zdravje, lahko pa še kaj več…).
Obstaja pa zanimiv uraden podatek, da je kar znaten % (ta hip ga ne vem na pamet, nekje piše) naših trgovcev za male živali, veterinarjev ipd. seropozitivnih na psitakozo (pomeni, da so jo preboleli v blažji (ali malo manj blažji?) obliki! V bistvu šokanten podatek ;ima ga Agencija RS za okolje – Eposta : [email protected]

Tud jaz imam problem z udomačitvijo 2 papig. Kar dereta se, in letata, da perje kar frči po zraku, ko jima hočem počistit, zamenjat vodo ali dati hrano. Kaj naj storim?
Naja

zakaj moja skobčevka na vratu nima črnih črt kot ostale? Je prava kobčevka?

je možno, da je skobčevka nekako divja, saj me nekako napada, leti kar v mene, kot da bi me napadel orel.

je lahko skobčevka nevarna?

1dan nazaj sem si kupila samičko-skobčevko pa mi je poginila. Mela cel čas drisko pa nič ni jedla pa še k veterenarju nisem mogla ker je bila nedelja. Kako lahko pomagamo papige če ima drisko in ali se lahko papiga ki je zraven se tudi okuži? Ker imam že 2leti starega samčka.

Seveda lahko greš v nedeljo k veterinarju. Vedno je nekje nekdo dežuren. In če je sila greš tudi daleč.

tudi naši nimfi se ne pustita ljubkovat. napadata ne, se pa igrata. ko jima je, se zadereta in že letita proti meni. bolj se jima izmikam, bolj uživata, če pa stojim pri miru pa tudi oni dve odnehata. sta pa neprestano izpuščeni, ker enostavno ne preneseta da sta zaprti v kletko. gresta noter po svoji želji in tudi ven po svoji želji.
ponavljata nekaj besed, nekatere bolj druge manj razločno. pobođžat po repku pa se pustita le zvečer ko je mrak. takrat sicer kao pihata v roko, vendar ne ugrizneta. največ parkrat jo lahko pobožaš pol pa gre po svoje, se umakne.

če si ji dala mokro zelenjavo (solato), pol dobijo drisko. če ima kako drugo nalezljivo bolezen, se lahko par v kletki naleze. zato sedaj počakaj par mesecev če se bo tudi pri drugem kaj razvilo, podobno prehladu, driska, ipd. če ne pol lahko nabaviš novo papigo. če se pojavijo podobni znaki pa takoj z papigo k veterinarju. pravijo da gre pri pticah zelo hitro.

mi smo imeli prej drugo samičko ki je tudi v enem tednu poginila. smo jo zvečer v nedeljo nesli k veterinarju, bolj zaradi otroka, čeprav takrat že mrtvo. nič niso kompliciral. potrdil je smrt in nam dal navodila za naprej za samčka in nič računal. zanimalo ga je kje je bila kupljena in izpisla je št. obročka. je pa rekel, da je zelo shujšana in bi lahko bil to vzrok. ker drugih znakov ni bilo. čeprav pri nas je neprestano jedla, vendar je jedla le drobna semena, kar se je zdelo veterinarju čudno.

Papigo ste nesli k veterinarju zaradi otroka ne zaradi nje same ker je trpela in jo je bolelo? Potem res boljše, da nimate živali, če ne na njih ne ozirate. In prej ste videli da je shujšala pa niste šli. Me zanima, če bi ti hujšala za brezveze ali bi šla k zdravniku. Prav tako kot ti ima tudi žival pravico, do zdravnika in osrkbe. In če ne bi imeli otroka, potem sploh živali ne bi peljali k zdravniku?

Imela sem skobčevko – samčka (9let). Je bil strašno razcrkljan ptiček, ki se je rad stiskal k vratu, tudi božati se je pustil, se prijeti v roko tako, da mu je samo kljun gledal ized dlani – ob tem je na tiho popeval. Oboževal je pesek, vendar ne vseh, tako da je možno, da morate zamenjati vrsto peska – morda mu ne ustreza odišavljen.

Potem se je k nam zatekla nimfa, katere lastnika nismo našli, tako da je nato ostala pri nas. Ne vem, kakšna je bila njena starost ob prihodu, pri nas je živela še kakšnih šest let. In se ni nikoli čisto navadila na človeka, ni se pustila crkljati, uspela sem jo naučiti samo, da je stopila na prst, ko si ji ga ponudil in da je sedela na rami. Očitno je imela slabo izkšnjo s človekom (ob prihodu je bila zelo divja, norela je po kletki, kljuvala v roko, ob izpustu se je zaletavala v predmete) ali pa je bil problem, da se je ni od začetka socializiralo.

Poskusite ptico počasi privajati na vašo bližino. Ne je takoj jemati v roko, tega mnoge ptice ne marajo, najprej jo navadite, da lahko brez problema približate roko, kasneje da vam brez problema sede na prst, potem jo navadite na sedenje na rami itd.

Sicer pa, če ptica neha jesti, takoj k veterinarju z njo. En dan brez hrane je, za tako majhno bitje kot je ptica, že lahko preveč.

če bi vredu prebrala bi prebrala da je že umrla. umrla mi je v trenutku ko sem jo vzela iz kletke, ker je čepela na dnu, in jo vzela v roko. no morda sem pa slabo napisala. in tako v enem tednu se papiga ne navadi na človeka in se mu prvailma ne dovoli prijet v roke takio kot se tudi naša nam ni dovolila. če bi jo lahko prijela bi videla da je presuha, tako pa oprosti, 4 mes. papige imajo precej puha tako pa poem zglejao čist lepe. in če pri tem še stalno drži kljun v posodici z hrano in resnično je,… ja kako naj bi vedlei da ji kaj manjka. ko smo prišli domov, po nekja urah smo ugotovili da se čudno obnaša, kar jue potrdila z tem ko sme jo lahko enostavno prijela z roko, ko ni zbežala ko sem se približala kletki.
žal imam občutek da ne veš veliko o pticah.

Papige se postopoma navadijo na človeka in na to da se crkljajo. Začeti je treba pri čim mlajšem ptičku. Je pa kar nekaj rejcev, kateri mladiče ročno hranijo in so navajeni človeka. seveda so take ptice ustrezno dražje. Mi vedno kupujemo od poznanih rejcev,najraje na kakih razstavah.

pozdravljeni.imam eno vprasanje.nasa skobcevka ima na repu majhne bulice-6majhnih bulic ki malo visijo.bulice so rumene barve.kaj je narobe z njo?hvala za odgovor.

Če menite, da z vašo skobčevko ni vse v redu, bo najlažje in najhitreje pomagal obisk pri veterinarju.

P.s.: Skobčevko sicer rep srbi?

Jes mam papagaja Mikya.
Je zlo udomačen:ko ga spustiš iz kletke mi prileti na prst,rad se igra,prileti na ramo,gre sam nazaj v kletko,nč se me ne boji…
Problem je ker se okoli njegove kletke nabirajo take bele pikice(se nič ne premikajo), mami prav de so zajedavci=)
Kaj je to?
Ali je za to kakšno zdravilo?

hvala za odgovore!

New Report

Close