PAP in HPV
Sem v 16 tednu nosečnosti. Ugotovili so da imam PAP III – hudo diskariotične žlezne celice, ter izvid HPV je tudi pozitiven (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52,56, 58, 59, 68). Čakam na pregled v Ljubljani. Ker me skrbi, da tudi spati ne morem, me zanima naslednje:
– kaj to pomeni za otroka koliko je to škodljivo in ali se lahko česa naleze,
– kaj pomeni to zame in za nosečnost,
– zanima me kako dobiš HPV, brala sem da se to prenaša spolno, zanima me če tudi kako drugače, ker imam istega partnerja šest let,
– do sedaj nisem imela nobenih ginekoloških problemov, rodila sem 4 leta nazaj in je bilo vse v redu, pred leti pa sem zbolela za sarkomom ampak to je zgodovina,
– kaj skupaj tvorita PAP III in HPV.
Hvala za odgovor.
PAP je presejalni test, ki pove stopnjo spremenjenosti celic materničnega vratu. Sprememba tretje stopnje še ni alarmantna, je pa treba ukrepati. HPV ali test na papiloma viruse so ti naredili dodatno (bolj nova stvar – pred letom ali dvema jih še niso), ker so le-ti ponavadi vzrok za tako spremembo celic in s tem večijo možnostjo raka na materničnem vratu.
Ne se prestrašiti. Pri tebi so to odkrili preden je prišlo tako daleč. Lahko se bodo odločili za lasersko terapijo ali kaj podobnega. Boš izvedela pravi čas.
Ena moja prijateljica je donosila otroka in so ji šele potem svetovali terapijo. Saj ti bodo vse natančno razložili.
Lahko si se okužila tudi že pred tem partnerjem. Ker ta virus lahko dolgo “počiva”.
Želim ti veliko zdravja in čim manj stresa. Otroček bo vredu!
HPV pomeni “humani papiloma virus”, Poznamo več kot 50 tipov tega virusa, ki povzroča genitalne bradavice in 3 tipe povezujemo tudi z rakom na MV.
Zdravila proti temu virusu še ni, pozdravi ga samo lastni imunski sistem, če mu uspe.
Glede vprašanja kako se dobi HPV – (prenaša se spolno) dovolj je, da je vaš partner imel več kot vas za spolno partnerko, od kod njej HPV pa tudi ni več pomembno. Čim ima kdo več kot 1 spolnega partnerja je veriga prenosa lahko sklenjena. Kako se okužba s HPV lahko kaže pri novorojencu bo bolje vprašati pediatra.