Najdi forum

panika-simptomi, teža

Spoštovani
Za vas imam dve vprašanji. Dajejo me panični napadi, ter anksioznost pred njimi (skoraj že fobije). Pomagam si s tabletami Zoloft in občasno Helex, ter z avtogenim treningom. Problem je v tem, da se mi simptomi pred napadom menjujejo. Tako se mi je telo lani odzvalo na določeno situacijo drugače (razbijanje srca, tresenje rok, slabost…) sedaj pa se odziva čisto drugače (občutek teme v glavi, tlaka v ušesih, tak neindefiniran občutek, kot slabost). Lani sem na srečo tisto obvladala, to sedaj me je pa presenetilo, ker če sem lahko tresenje rok in napetost mišic vnaprej začutila in obvladala s pomočjo avtogenega treninga, sedaj te “teme” in slabosti ter pritiska v glavi ne morem, oziroma ne vem kako bi lahko to pregnala, ker ni vnaprejšnjih signalov. Kot, da se telo igra z mano, komaj neki obvladam, že udari na drugačen način. Kakšen nasvet?
Drugo vprašanje pa se nanaša na hujšanje. Prečitala sem, da tablete Zoloft, oziroma tablete za depresije zvišujejo telesno težo. Dejansko sem se zredila 1o kg v enem letu. Ker je delno za moje stanje kriva tudi debelost (premalo samozavesti) sem se odločila tudi na tem nekaj narediti. Sedaj sem na dieti, vendar mi teža ne upada tako kot bi morala. Je to manjše upadanje posledica tablet, in ali lahko kljub temu pričakujem rezultate?

Spoštovana Tina,
panične napade zdravimo dolgotrajno z razmeroma visokimi dozami antidepresivov, med katerimi je večina takšnih, ki apetit zsvirajo in tako ne povzročajo pretitanega zviševanja telesne teže.svojega psihiatra vprašajte kaj meni o ev. zamenjavi zdravila, pogovorita pa se tudi o tem, kako izvajate avtogeni tzrening.morda je v dosedanjem načinu skrita kakšna pomanjkljivost in imate tu še rezervo?

Spoštovani- Stara sem 26 let.Z možem se že 4 leta trudiva priti do otrok ,a verjetno samo zaradi moje psihične preobremenitve do tega ne pride.Sekiram se za vsako stvar,v službi imam poslovodjo pri kateri nobene stvari ne narediš prav,za vsako stvar te nadira.Doma se zaradi tega ne morem sprostiti,čez dan me začne skrbeti že za drugi dan kaj bo v službi.Med vikendi ko kam greva z možem,čez pol ure se že naveličam in morava domov.Prosim ,da mi svetujete kako naj naprej.Hvala

Spoštovana Metka,
zaskrbljenost, nesposobnost sproščanja v prostem času,pomanjkanje samospoštovanja so znanilci depresi vnega sindroma.Da ta vpliva na sposobnost zanositve so dokazali v študijah , ki si bile objavljene v znanstvenih revijahPsychosomatic Medicine 1995 vol 57,Journal of American Woman Association 1999 vol.54 in Journal of Psychosomatic Research 1993 vol 37.Avtorji ugotavljajo, da so ženske z nezdravljeno depresijo zanosile v 24 % v prvih šestih mesecih, ženske, pri katerih je bila depresija predhodno zdravljena, pa v 60% v šestih mesecih.Glede na navedene ugodne dejavnike vam svetujem najprej zdravljenje depresije, saj kaže ,da se bodo povečale tudi možnosti za zanositev.

New Report

Close