Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Palpitacije in bolečine v prsnem kosu

Palpitacije in bolečine v prsnem kosu

Pozdravljeni,

Stara sem 30 let, normalne teže in brez drugih zdravstvenih težav (kri je vedno ok). Pred enim letom sem imela odstranitev žolčnika – prve pol leta prvič v življenju nisem imela menstruacije, kmalu po tem, ko pa sem jo dobila, pa so se mi začele zelo pogoste (skoraj konstantne) in mocne palpitacije v mirovanju, posebej zjutraj in zvečer, ko ležim. Na EKGju je bilo vse ok, na Holterju só izmerili 2500 ekstrasistol v 24urah. Zdaj jih že dva meseca skoraj ne čutim, me je pa začelo na vsake toliko stiskati v predelu srca – približno 1 decimeter pod ključnico in 3cm levo od prsnice (včasih pa tudi desno) in dokaj blizu površja (bolečina se tudi ne razteza nikamor). Je kot da bi me nekdo uscipnil, kratkotrajno. Kakšno uro se pojavi večkrat, kdaj pa cel dan ne. Najhuje je bilo zadnjič, ko sem se slučajno zbudila sredi noči- ko sem zjutraj vstala, je bilo že ok. Zdravnica mi je predpisala najmanjšo dozo Concorja po potrebi in pregled na vsake 3 mesece. Je zdajšnja bolečina povezana s palpitacijami Oz srcem? Omenila bi se, da se mi zdi, da je včasih palpitacij več, ko jem hrano, ki vsebuje histamin (a to ni pravilo) – in pa pred menstruacijami. Lp, Diana

Zdravo,

2500 ekstrasistol (niste opisali ali so prekatne ali nadprekatne) je res nekoliko preveč, zato je smiselno poiskati vzrok. Redko, sploh pri Vas, ki ste še mladi in zdravi, je vzrok bolezenski. So pa težave z ekstrasistolami pa seveda najpogosteje povezane s stresom ali t.i. anksioznimi stanji. V tem primeru težave niso nevarne.

Vsekakor, če se stanje počasi ne umiri, bi bilo dobro opraviti dodatno diagnostiko pri kardiologu.

zdravo, res najlepsa hvala za odgovor! Prilagam samo se bolj podrobne rezultate Holterja, ce se da po tem se kaj sklepati: v osnovi gre za sinusni ritem, min 43 na min, max 159 na min, 2510 VES, monomorfne (nekaj se jih prevede po bigeminusu), prisotne posamezne SVES ter kratka obdobja tahikardije. V stresu pa niti nisem, vsaj nic bolj kot pred palpitacijami. Lp in hvala se enkrat, Diana

Pozdravljena,

imate prekatne ekstrasistole, glede na opis so verjetno “benigne”, predvsem pa so monomorfne, kar pomeni – le ene oblike. In to je ugodno. Vsekakor bi bilo priporočljivo opraviti še UZ srca in obremenitveni test, da se bolje oceni potrebo po morebitnih zdravilih. Mudi se ne, do takrat živite normalno; povsem logično pa je, da jih boste občutili in so lahko občasno celo neprijetne.

Poskusite lahko tudi s pitjem dovolj tekočin in kakšnim magnezijem v obliki praškov/šumečih tablet; zna biti bolje!

Objava čaka odobritev

New Report

Close