Najdi forum

Palpitacije

Pozdravljeni,

pred približno 11.leti in pa zdaj pred enim letom so se mi pojavile palpitacije.

Bila sem na EKG in ultrazvoku, a je vse ok.

Ginekologinja je mnenja, da bi lahko bilo povezano s hormonskimi spremembami, saj sem stara 40 let.

Sicer razumem, da palpitacije niso nujno nevarne, ampak mene se vedno vsakič zgrabi strah, da se mi bo srce ustavilo oziroma da je pač vseeno nekaj narobe.

Kaj bi lahko storila, da se jih znebim?

Hvala in lp

Spoštovana

“Palpitacije” je izraz, za subjektivni občutek močnega razbijanja srca, ki ga ponavadi s preiskavami ne moremo izmeriti in dejansko srce takrat nič bolj ne “skače in pleše” po prsnem košu. Meni, da je z vašim srcem vse OK, če pa res želite, da ste 100% pomirjeni, potem predlagam, da opravite celodnevno snemanje EKG in utripa (24 urni HOLTER), ki se izvaja pri vsakodnevnim opravilom doma in v službi, kjer majhna naprava ves čas meri EKG/utripe. Po analizi vam kardiolog posreduje zelo temeljito razlago t.j. izvid, ki vam da dokončen odgovor ali res gre za kakšno nepravilnost pri delovanju srca ali pa zgolj za subjektiven občutek, da nekaj ni v redu.

LP

Pozdravljeni,

glede na to, da sem opravila tudi UZ srca, a se potem ne bi tam videlo nekih nepravilnosti?

Sprašujem, ker ne vem, ali lahko zdravo srce vseeno povzroča takšne senzacije.

Je morda možno, da je to kaj povezano s hrbtenico in težavami  z njo, morda vagusni živec?

Spoštovana

Ultrazvok srca prikaže strukturalno sliko srca (velikost srčnih votlin, delovanje zaklopk, debelino sten, krčljivost itd.), ne more pa pokazati tako nazorno električno prevodnost srca, ki je odgovorna za potek utripov srca. Vse kar ste našteli sicer lahko vpliva na delovanje srca, posebej vagusni živec, katerega stimulacija lahko vpliva na zmanjševanje stresa, ki pa je lahko eden od vzrokov za palpitacije srca. Lahko poskusite z naslednjo vajo za stimulacijo vagusnega živca: globoko, počasno trebušno dihanje .Dihajte počasneje (prizadevajte si za šest vdihov na minuto). Dihajte globlje, iz trebuha. Pomislite na razširitev trebuha in prsnega koša med vdihom. Izdihnite dlje kot vdihnite.

LP

Glede na to, da imam več mesecev vmes mir in nimam teh težav, potem verjetno ne gre za motnjo v ritmu, ker bi potem to bilo neprestano prisotno? Ne vem, sprasujem, ker bi se rada pomirila seveda…grem sicer še enkrat na EKG,  ampak do takrat je še skoraj teden dni, mene pa to cel čas obremenjuje.

Spoštovana

Motnje ritma so zelo pogoste. Večina ljudi kdaj pa kdaj v življenju doživi občasne ali celo stalne motnje ritma, ki so v večini primerov benigne. Večinoma gre za t.i. prezgodnje utripe (ekstrasistole), katere lahko sproži stres ali kakšna poživila (nikotin, kofein, alkohol itd ). En sam EKG ponavadi ne “ujame” teh motenj, saj navadno snemanje traja nekaj sekund. Bi priporočal 24 urno snemanje (Holter).

LP

Pozdravljeni, jaz celotno zivljenje cutim svoje srce  cutim kako dela.

Najvec recimo ko hodim ,ce so stopnice recimo na tretje,cetrto nadstropje cutim ko se ustavim da srce bije hitro ne cutim da nepravilnih udarcev.Me res skrbi a je to normalno ,sem mislila da vsi cutijo srce pa mi ko jih vprasam odgovorijo da srca ne cutijo (brat,moz ,prijateljica).Ekg vsakic popolnoma vredu ,v zivljenju sem imela dve operaciji brez tezav ,tudi ultrazvok uredu .

Nacrtujem narediti holter in ,ali je smisleno ko imas holter hoditi v gore ali biti pod kaksno obremenitvijo

Spoštovani

Z vašim srcem je vse v najboljšem redu. Nima smisla delati nepotrebne preiskave. Nekateri ljudje so bolj občutljivi tako, da “slišijo” oz. čutijo srčne utripe tudi v mirovanju, vsi pa čutimo srčne utripe ob naporu, posebej po naporu t.j. telesni dejavnosti, npr. kot je hoja po stopnicah. Mogoče vam preprosto manjka kaj “kondicije” in zaradi tega čutite močnejše bitje srca. Torej, ni razloga za skrb.

LP

New Report

Close