Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija "paditi skupaj"

"paditi skupaj"

Pozdravljeni.

Danes okoli 13.15 je hčerka na pevskih vajah “padla skupaj”. No, saj še sama točno ne ve, a je padla ali ne, rekla je, da je bil občutek, kot da bi sanjala, da je na pevskih vajah in po tem je kar naenkrat bila tam. Pred tem jo je začel boleti trebuh, malo kasneje pa še glava. Spomni se, da je videla bele lise pred očmi in da učiteljice ni videla v obraz, ampak se spomni, da je videla njene lase. Pred vsem tem so delali vaje za dihanje. Ko se je to zgodilo, se je vsedla, spila vodo in je bilo malo boljše, a se ji je za trenutek začelo vrteti. Malico je imela v šoli ob 10h, kosilo je jedla po 13.30 uri. Pravi, da je se potem počutila boljše, ko je pila in jedla. Če jo gledam zdajle, ji ne manjka nič. Zgovorna je, lepo odgovarja, kot da ni bilo nič. Stara je 10 let, nikoli ni imela težav s srcem, večkrat pravi, da ko spi, da je ji vrti. Je kdo imel podoben primer? Lp, P.

Verjetno je kdo že imel podoben primer, dvomim pa, da vam bodo ti ostali tu odgovorili.
Sinkope in kolapsi, kot to imenujemo, so pogosti pri otrocih, ki vstopajo oz. so sredi pubertete, nastanejo običajno zaradi labilnosti uravnavanja krvnega tlaka/obtoka.
Ob pregledu običajno poleg splošnega pregleda orpavimo pregled krvi, merimo krvni tlak in opravimo EKG. Ukrepamo glede na izvide.
Najpogosteje te motn je počasi izzvenijo do konca pubertete. Če se to dogaja pri hitrem vstajanju (ortostatska hipotenzija) priporočamo pazljivo počasno vstajanje oz. menjavo telesnega položaja, da se ima krvni tlak čas uravnati/prilagoditi.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close