padec v nosečnosti
Spoštovani,
udarec s topim predmetom v predel trebuha, kjer je maternica pri nosečnici seveda lahko kdaj povzroči tudi poškodbo, zlasti se bojimo poškodbe posteljice, ki je naraščena na steno maternice in se ob udarcu lahko začne luščiti s podlage (abrupcija). To se sicer zgodi zelo redko in večinoma po močnejših udarcih, ampak če se je pri vas bolečina polegla, otrok pa ustrezno brca, mislim, da ne bo nič več narobe. Plod bi pa res zelo, zelo težko poškodovali neposredno z udarcem, ker je zaščiten s tekočino in ostalimi okolnimi, vašimi tkivi.
Spoštovani!
Danes sem dopolnila 25. teden. Posteljico imam nizko spredaj (v 24. tednu je segala točno do ustja MV). Včeraj zvečer sem se spotaknila in padla. Sicer sem se večinoma ujela na roke in kolena, vendar sem s trebuhom ne pretirano močno udarila v tla (na trebuhu nimam nikakršne rdečice/modrice/odrgnine). Do sedaj nisem imela kakršnegakoli izcedka/krvavitve/bolečin v trebuhu. Plod je normalno aktiven.
Glede na vse prebrane vaše odgovore me zanima še naslednje…
1. V kolikor v dveh do treh dneh po udarcu ne pride do krvavitev/bolečin/popadkov, ki jih omenjate, ali ima lahko udarec v trebuh kasnejše posledice – še posebej v kolikor je posteljica nizko ležeča. Na primer da bi vplivalo na kasnejše luščenje posteljice?
2. Ali lahko že sami tresljaji pri padcu povzročijo luščenje – tudi če udarec ni direktno v ležišče posteljice?
3. In kakšna je približna velikost posteljice v 25. tednu. Glede na to, da je bil udarec v predel okrog popka in se moja posteljica prične točno na MV, do kje lahko sklepam, da sega?
Ali v mojem primeru svetujete počitek/obisk pri ginekologu…
Hvala za Vaš čas,
neni
Spoštovani,
predlagam, da se omejiva na vaš primer padca, ki torej ni bil neposreden, plosk padec na trebuh ampak ste se morebiti malo dotaknili tal tudi s trebuhom, pretežni del udarca pa so prevzele noge in roke? V tem primeru ste lahko mirni in vam ni treba skrbeti, ker ne gre pričakovati nobenih posledic, podrobnejša analiza velikosti posteljice in vsega, kar še tako sprašujete pa ni potrebna.
Spostovani.
Sem v 36.tednu nosecnosti. Danes sem padla zaradi mokrih tal. Padla sem tako, da sem se ujela na koleno in potem posledicno na rit. V trebuh se neposredno nisem udarila. Boli me prepona (pregib na vrhu noge), koleno in rit ter spodnji del trebuha.
Je padec lahko nevAren za plod oz. za morebiten odstop posteljice. Kaksni so znaki za odstop posteljice.
Hvala za odgovor in lep dan.
Spoštovani,
ob padcu se lahko nategne različna tkiva, mišice, kite, se obtolčejo kosti, ipd. Če ni bilo res močnega udarca neposredno v maternico je tveganje za odstop posteljice zelo majhno. Sicer pa, če vas skrbi, ni druge kot da greste v porodnišnico, kjer bodo že znali preveriti, če je kaj narobe ali ne. Na daljavo ni mogoče oceniti takšne nevarnosti.
Pozdravljeni.
V 26. tednu sem imela nesrečo. Pijani voznik avtomobila me je zadel od zadaj in sem padla na pokrov motorja, z glavo zadelo v vetrobransko steklo in poletela preko avta na tla. V nezavesti sem bila kakšnih 15 min. V bolnišnici so mi ugotovili (klinično) počeno sramno kost na desni strani. Opravili so tudi ultrazvok ploda, ki je pokazal, da je vse vredu, posteljica na svojem mestu, otrok živahen, maternični vrat zaprt, skratka plod nepoškodovan. Na opazovanju sem ostala 2 dni. Zadnji dan odhoda so mi še enkrat naredili ultrazvok ploda in trebušnih organov. Stanje je bilo enako, brez posebnosti. Udarca v trebuh ni bilo, in me tudi nič ne boli je pa ostalo telo je sicer od udarca zelo boleče in s težavo hodim z berglami. Pet dni sem zaradi močnih bolečin jemala po 6 lekadolov na dan, potem pa sem prenehala.
Zanima me vaše mnenje, ali je lahko kljub takšnim rezultatom pregleda oz. diagnozi možno, da je s plodom kaj narobe in da bodo kasneje kakšne težave?
Lp, N.
Spoštovani,
hm?…:-(…res ste imeli neverjetno srečo, da ste jo odnesli le s tako malo poškodb, če ste z glavo udarili ob vetrobransko steklo in poleteli preko vozila. Če se je po dveh dneh (> 48 urah) opazovanja ugotovilo, da je plod živahen in da nimate notranjih krvavitev, potem obstaja res velika verjetnost (100% pa ni nič na svetu), da se v nadaljevanju nosečnosti kaj dosti ne bo več zgodilo. Obtolčenina posteljice se namreč v glavnem pokaže v 48 urah po poškodbi. Plod se v vodi težko neposredno poškoduje, razen, če bi ga zadel z ostrim, perforantnim predmetom ob prebodenju trebušne stene in maternice, sam udarec pa plod običajno dobro prenese prav zaradi tekočine, ki ga obdaja. Če je počena res le sramnična kost, ne sramnična zrast, potem se bo tudi to zacelilo v 4 do 6 tednih, zrast pa lahko potrebuje za celjenje tudi tja do 6 mesecev.
vnaprej ne bi upal dajati napovedi, ampak, če se zadeva pozdravi in pozdravi se v cca. 4 do 6 tednih, po mojem posebni ukrepi med porodom ne bodo potrebni.
Zanima me še kako dolgo je priporočljivo jemati lekadol? Namreč, še vedno imam bolečine, predvsem ponoči. Probam zdržati brez lekadola a vedno ne gre. Od nesreče je sedaj 17 dni. Prvih 6 dni sem jemala 6 tablet na dan, potem nekaj dni nič, sedaj pa spet 3 dni po 1 tableto na dan. Ali je že to preveč?
1 tableta Lekadola ne more zadostovati, če gre za resnejšo bolečino, niti ne drži cel dan ampak največ do 6 ur. Sicer pa je pomembno ,kje in kakšne imate bolečine, zato bi ob nadaljevanju bolečine ne bilo napak se še kaj oglasiti pri zdravniku.
Spoštovani
Noseča sem 30 tednou. Včeraj zvečer sem udarila z trebuhom v štok od vrat, udarec ni bil tolko močen, trebuh me ne boli modrive ni videti. Danes od sestrične tamala me je božala po trebuhu in kot je hotla ustat se je naslonila na trebuh z celim telom,.Naj povem, da spremljam plod in da je aktiven kot do seda. Ali moram kakor koli skrbeti?
Hvala in lep pozdrav
ne, mislim, da so skrbi odveč.
Spoštovani,
sem v 18 tednem nosečnosti (čez dva dni bom stopila v 19.teden). Na stopnišču v službi sem spregledala stopnico. Nisem padla, vendar pa sem se lovila in sem pristala nazaj na obeh nogah. Pri tem sem kar močno pretresla celo telo (kot bi z avtom zapeljala čez globoko luknjo brez zaviranja).
Menite, da bi morala obiskati svojo ginekologinjo?
ne, vse bo v redu. Vse to je narava predvidela. Plod je v maternici zelo dobro zaščiten pred takšnimi in podobnimi tresljaji.
Pozdravljeni
sem v 25.tednu nosečnosti.s sinom sva kobacala po postelji nakar me je zgečkal in sem se refleksno vrgla na trebuh.
Sicer je postelja mehka in tudi udarec ni iz visokega.prisotna pa ni bila ravno bolečina edino trd občutek na tisti del ko sem se stikala z jogije.
zanima me ali je potreben obisk ginekologa.ter kakšni so lahko simptomi če je kaj narobe.
hvala
nič ne bo narobe, vsaj zaradi opisanega udarca ne.
Spoštovani,
ne glede na to, v kakšnem stanju je vaša nosečnost, to nima nobene zveze z udarcem v trebuh. Za to, da bi udarec lahko povzročil karkoli pri nosečnosti v tem času, bi morali najprej sami utrpeti kaj hujšega. Če vam ni bilo nič tudi nosečnost zaradi tega ni utrpela posledic.