padec dojenčka
Hvala za odgovor. Posebnosti po padcu 24 ur kasneje ni bilo. Danes je 48 ur po padcu. V vrtcu so mi sporočili, da naj bi jedla minimalno, čeprav je sicer zelo dober jedec. Mislite, da je povezano in mi morala k zdravniku?
Sicer je zelo živahna (kot ponavadi), pije dobro, doma tu in tam tudi kaj prigrizne. Vročine nima.
Brez drugih znakov poškodbe možganovine (hud glavobol, slabšanje odzivnosti) slabša ješčnost ne pomeni znaka, ki bi ga povezovali s poškodbo glave.
Če ni bilo udarnine v glavo in se otrok v naslednjih 24. urah normalno obnaša, obisk pri zdravniku ni potreben.
Pozdravljeni,
tudi nam se je pripetila nezgoda in prosim za odgovor ali ultrazvok glave takoj zazna morebitne poškodbe možganov? Imeli smo obisk in je otrocek 4 mesecni hceri pritisnil s prsti na sredino glavice. Ob tem sicer ni zajokala je pa cudno pogledala. Bili smo tudi na pregledu in naslednji dan opravili ultrazvok kateri ni pokazal nobenih nepravilnosti. Tudi ostalih znakov poskodb oziroma cudnegq vedenja ni bilo opaziti. Mi priporocate se kasnejso kontrolo ponovnega ultrazvoka glave?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Dokler je velika mečava odprta, je UZ preiskava metoda izbora za ugotavljanje morebitnih poškodb (krvavite, ipd) možganov.
Če je otrokovo stanje v redu (in verjemite, da pri poškodbi ne bi bilo!) potem ponovitev UZ ni potrebna.
Tudi meni se je zgodilo 😥
Po hcerkinem jutranjem bujenju (5.30-6.00) sem jo vedno prestavila k sebi v posteljo in sva vedno se malo pospali skupaj. Stara je 5 mesecev. In danes zgleda ni zaspala, jaz pa sem, in se je skotalila cez celo doagonalo posteljo in padla iz postelje. Sicer sem bila se malo “zblojena” ker sem spala, ampak sem precej prepricana da sem slisala “bum” in TAKOJ za tem glasen jok in hcerko na tleh na trebuscku. Postelja je visoka 50cm. Potem sem jo hitro pomirila (par minut), za tem je bila cisto ok. Se je smejala, igrala… Nad levim uckom je imela malo rdecino, ki pa je v cca 3 urah zginila. Sedaj zvecer se ji nic vec ne pozna. Tudi ce rahlo pritisnem tam kjer je imela rdecino nic ne trzne ali zajoka da bi jo bolelo. Cez dan je bila normalno aktivna, nic bolj zaspana, bruhala ni. Se vedno pa si zelo ocitam. Klicala sem sicer nujno medicinsko pomoc v nas zd kjer so mi rekli da ce ne bruha in je zajokala in pac se normalno obnasa ne rabim hodit kazat. Naj pa spremljam 2dni.
Jo sicer opazujem in spremljam da ni kaksnih akutnih znakov, zaenkrat ni sprememb, upam da tako ostane, ampak ali lahko tak padec pri tako majhnem otroku pusti kaksne dolgorocne posledice za njegov kognitivni razvoj (glede na to da imajo odprto mecavo in se jim mozgani se tako razvijajo)? Ne mora mi iz glave in ne vem ali lahko sedaj kaj popravim (jo peljem na kaksen samoplacniski pregled…?).
Hvala za odgovor,
Mama
Če je dojenček TAKOj zajokal (kar izključuje hipno nezavest ob padcu) in v roku 48 ur ni bila pretirano zaspana, vedno bolj upočasnjena, ni cvileče jokala, bruhala, potem dodatno ukrepanje ni potrebno.