Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija padec dojenčka

padec dojenčka

Zdravo

Meni je danes 5 mesečni sinček padel iz sedežne, ko sem se za trenutek obrnila stran in je padel tako, da je ob padcu z glavico udaril v mizo, ker ima rdečino za levim ušeskom, padel pa je tako, da je pristal sede, sedaj pa me poleg tega, da se je udaril v glavico skrbi tudi to, če je ob padcu utrpela kakšne posledice tudi hrbtenička 🙁 Po padcu je sicer kakšno minutko glasno jokal, sedaj pa je kar živahen, me pa vseeno ful skrbi 🙁 hvala za odgovor

Vsaka resnejša poškodba bi se kazala z omejitvijo gibanja, bolečinami (torej jokom), poškodba glave pa z nezavestjo, glavobolom, vedno slabšo odzivnostjo.
Če tega ni, lahko sklepate, da se otrok ni resneje poškodoval.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni.

Do potankosti sem že prebrala vse odgovore na to temo… pa mi vseeno ne da miru, da še jaz ne izpostavim svojega primera.

Moj 4-mesečnik je pred natanko 50. urami padel s previjalne mize, ki je visoka pribl. 90cm. Padel je na glavo, in sicer na trde ploščice. V hipu se je pojavil glasen, neutolažljiv jok (kar je ok). Ko sem ga potolažila, je zaspal (je bila njegova ura za spanje). Seveda ga že od takrat opazujem in opažam, da ni neke pretirane spremembe… Sicer precej bruha/poliva, vendar to počne že od rojstva. Seveda se mi dozdeva da sedaj še bolj, a te ja najbrž le v moji glavi… Ker je prehlajen 8nahodenŽ), bruha tudi smrklje.Razpoloženje je tako kot vedno – ne opažam posebne utrujenosti in apatičnosti… edino, kar me skrbi je njegov jok. Se mi zdi, da ko joka, se res tako dere, kot da bi ga nekaj resnično zelo bolelo. Tudi včraj se je mojemu očetu zdel njegov jok zelo “boleč”, čeprav ne ve, kaj se je zgodilo,… Opažam pa tudi, da ima na levi strani nad ušesom kot neko “mehko buško” – normalne barve, le na otip precej bolj mehko kot na desni.

Prosim vas za vaše mnenje.

hvala, lp

Svetujem vam pregled pri otrokovem zdravniku, da se pojasni vzrok joka. Ker so lobanjski šivi pri dojenčku še odprti ali nezarasli, se nekatere poškodbe počasneje razvijajo, neutolažljiv ali stalen jok pa lahko kaže na bolečino.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pred sedmimi urami (ob 8.00 zjutraj) mi je 7-mesečnik padel 60 cm s postelje na parket in se udaril v glavico. Takoj je zajokal, imel je rdečini na čelu in na desni strani noska, bruhal ni. Nekaj časa je jokal in med tolaženjem mu je iz noska pritekla kapljica krvi (kri se ni vlila, ampak se je pokazala na robu noska in malo čez).

Ker živimo v bližini zdr. doma, sva takoj šla do pediatrije, tako da je čez pol ure že bil pregledan. Ko ga je pregledala je rekla, da je vse ok, da je kri iz noska posledica udarca v nos in ker je malo prehlajen, je sluznica bolj občutljiva. Vseeno nama je dala napotnico za travmo, če bi opazila kake spremembe.

Sinka že cel dan opazujem, rdečini sta izginili, je nasmejan, se normalno plazi in premika. Vmes je dve uri spal, pojedel je kašo in se podojil.

Meni pa ne da miru tista kri iz noska…a je možno, da ima zlomljeno kakšno kost? Se bi do zdaj pojavila kakšna oteklina na obrazu, licih? Ko mu premaknem nosek sem in tja, tako kot ste nekoč opisali, ne zajoka, tudi ko ga tipam po ličnicah in ostalih kosteh na obrazu, ni videt da bi ga bolelo.

Predvsem me zanima, če bi se v teh urah že pokazalo, da je kaj narobe, npr. otekline, modrice, sprememba vedenja?

Hvala za Vaš odgovor!

Lepo pozdravljeni,

Andreja777

Glede na to, da ste otroku puskusili nos premakniti, pa pri tem ni bilo odziva (bolečine, joka), potem je tista kapljica krvi in verjetnost poškodbe nosnih kosti manj zaskrbljujoča. Potrebno pa je nadaljnje opazovanje (24 ur po poškodbi) zaradi možnost poškodb možganovine, ki se pokažejo kasneje. Torej slabšanje odzivnosti, nezmožnost vzpostaviti stik z otrokom, pretirana zaspanost, počasnot, bruhanje, krči.

Pozdravljena,

Pred 24 urami mi je 8 mesečni dojenček padel iz previjalne mize (cca1 meter visoko).
Preko dneva je bil normalno raspoložen in se je lepo igral. Jedel je mogoče malo manj,ampak to pripusujem zobkom. Zdaj je zaspal malo prej kot običajno. Med spanjem malo postoka ampak je tudi to včasih delal pred padcem.
Čisto sem panična, da mu ni kaj. Včeraj so ga slikali in rekli da počeno ni nič. Kaj pa krvitev? Ima pa ogromno buško na glavi-bolj na čelu.

Lepo prosim za odgovor, lp

Rentgensko slikanje izključi poškodbo lobanje, glede opazovanja v prvih 24 urah po poškodbi pa ste zelo verjetno dobili tudi navodila. Po tem času je verjetnost, da je prišlo do poškodbe možganovine (vključno s krvavitvijo) zelo malo verjetna.

Pa se je tudi meni zgodilo 🙁

Moj 5,5 mesecnik se je zvalil s postelje visoke 35 cm. Zgodilo se je 5 ur nazaj. Pogledala sem na uro; ga za sekundo izpustila izpred oci in kar naenkrat zaslisala bum in glasen jok takoj. Jokam kot dez in se tresem od strahu cedalje bolj. Nic oteceno.. gibi in pogled normalni.. spi tako kot obicajno skoraj nic.. viska..se smeje.. ce tipam po glavi nic ne boli, nic ne pojoka.. nikjer nobene otekline… bruhal ni.. nic…mecava je odprta se…
Je lahko kaj narobe?koliko je moznosti za pretres mozganov? 🙁
A to kaze, da sem slaba mami? Umiram od skrbi, da se moj sinek ni poskodoval.. :(((

Padec se je zgodil iz manjše višine. Če otrok takoj zajoka, je takojšnja nezavest (pretres možganov) izključena. Zaradi odprtih lobanjskih šivov se pri otrocih lahko tudi težja poškodba možganov razvija počasneje in dlje časa kot pri odraslih, zato otroka opazujemo vsaj dan ali dva po poškodbi. Pozorni smo na slabšanje odzivnosti, upočasnjenost, pretirano zaspanost in težko zbujanje oz. odzivnost, cvileč jok.
Padci so se vedno dogajali in se vedno bodo. Tudi na ta način se otrok uči pazljivosti in reakcij. Seveda skušamo preprečiti padce (na glavo), vendar zaradi padca nobene mame ne označimo za slabo!!!

Pozdravljeni,
naj vas še jaz vprašam glede padca 11-mesečnice, ki je padla s postelje na hrbet, z glavico je tudi udarila ob tla, ampak mislim, da ni padla najprej na glavo. Po padcu je v roku cca. dveh sekund takoj zajokala, ko sem jo vzela v naročje. Po pribl. eni minuti jokanja v mojem naročju je bruhala v sunku (pred tem se je podojila). Jok se nadaljeval pribl. 5-10 min. Ko je nehala jokati je bila nekako utrujena, odsotna, zaspana… Podojila sem jo še dva-krat, nato mi je zaspala. Na glavici ni videti nič, ne rdečine, ne buške. Ali jo naj peljem k pediatru?
Hvala za vaše mnenje.

Lep pozdrav.

Verjetno ste že ukrepali, kot je ptorebno in upam, da je vse v redu.

Pozdravljeni.

Žal se vam moram tudi jaz pridružiti v tej temi.
9-mesečena hčerka je navsezgodaj zjutraj padla s postelje, ki je precej visoka (pribl. 70 cm). Padla je na glavo in sicer v ozek ‘hodnik’ med posteljo, otroško posteljico in nočno omarico. Pri padcu so ji noge obtičale na postelji in posteljici (kar pomeni, da je verjetno padla neposredno na glavo), udarila je v desno stran čela (nad učkom, po veki in pod veko ima rdečico in modrico) vrat pa je imela usločen nazaj (grozljiv prizor-sem se ustrašila da si je zlomila vrat). Zajokala je šele, ko sem jo dvignila, se pravi mogoče 30 sekund kasneje.
Čez dan je bila potem običajno aktivna. Veščin, ki se je naučila v prejšnjih dneh se spomni. Z rokami in nogami normalno miga. Kakšnih posebnosti, razen modric (buške nima!) ni bilo opaziti. Je pa res, da nikakor ni zaspala čez dan. Okrog 13h za par minutk in potem okrog 17h za pol ure, zvečer pa je zaspala šele ob 21.30. Večkrat je v spanju pojokala (kot bi jo kaj bolelo) in spi z glavo iztegnjeno nazaj- je možno da je to posledica poškodbe?

Kaj menite in kaj svetujete?

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.

V primeru, da otrok ne zajoka takoj po poškodbi, je bolje oditi na pregled k travmatologu kot pa čakati, kaj se bo zgodilo.
nekateri otroci vedno spijo tako, da imajo glavico zvrnjeno navzad, s tem lažje dihajo. Morda vaša deklica pogosto tako spi, pa ste to šele danes opazili zaradi poškodbe? V vsakem primeru pa, kot sem že napisala, je bolje oditi na pregled.

Pozdravljeni.

Zahvaljujem se vam za odgovor.
Glede na to, da je hčerka, k sreči, v redu, ali je še vedno potreben (oz. svetovan) pregled pri travmatologu. Očitno sem namreč zamočila že s samim padcem, potem z obiskom zdravnika-ali je dobro kljub pretečenemu času (4 dni od poškodbe) oditi na pregled?

lp

Če v dnevu, dveh po poškodbi ni nobenih znakov, je poškodba osrednjega živčevja (možganov) izključena in na pregled ni potrebno.

Pozdravljeni!
Jap..tudi meni je pred dvema dnevoma padel s posdelje 5 mesecnik 🙁 newem kako ker me ni bilo zraven niti newem ali je takoj zajokal ali ne najdla pa sem ga na hrbtu…po kaksnih 15 min je bruhnil in takoj sva sla k zdravniku….na levi strani cela je imel majhno modrico…napotili so naju na slikanje….use je bilo v redu a sva kljub temu ostala v bolnisnici na opazovanju..ceprav so se usi sprasevali zakaj sva tam saj je bil malcek popolnoma zivahen in v redu 🙂 redno so mu merili vitalne funkcije (na 3h)
Dobil ni nicesar samo opazovati sem ga morala
Na sreco je malcek super ampak jaz sem se cisto sesula….zelo me je prizadelo in sem si ucitala da sem slaba mama :/ a na sreco je malcek v redu
Lp

Otrok bo še velikokrat padel, ko bo spoznaval svoje meje in omejitve. Seveda padci na glavo niso zaželeni, se pa dogajajo in naša dolžnost je opazovati ali ne gre za poškodbo možganov. Se pa iz padcev otroci naučijo, naučijo pazljivosti, zapomnijo so situacije in tudi prestrezanja ter pravilnega padanja. Celo 5 mesečniku lahko pokažemo, kako se gre s postelje (z nogami naprej), kajti katere koli poškodbe so na ta način mnogo blažje. 5 mesečnik se običano že zna kotaliti in ga ne puščamo več brez nadzora oz. ga zaščitimo med spanjem. Ni pa si potrebno očitati, poškodbe možganov ni bilo, takšni padci pa so priložnost, da pomislimo na možnost poškodb in se tako dojenčki kot mi sami nečesa naučimo.

POzdravljeni, 15-mesečnica je danes pri tuširanju iz stoječega položaja padla vznak v tuš kabini in se udarila na aluminijasto vodilo za vrata tuš kabine. Takoj je glasno zajokala, ko se je pomirila, je bila normalno odzivna in dobrovoljna. Jedla je (mleko iz stekleničke) kot običajno.

Paničarim zato, ker je bruhala cca 1 uro kasneje. Naj sicer povem, da že več dni kašlja, zlasti zvečer, ko se v posteljici umiri. Pred 2 dnevoma se je zgodilo, da je zaradi daljšega siljenja na kašelj bruhala. To se je zgodilo tudi danes. V posteljici je kar nekaj časa kašljala, nato pa bruhala. Po bruhanju sem jo preoblekla in jo dala ven iz posteljice, da sem jo malo opazovala in bila je zelo zadovoljna , vesela in razigrana. Dilemo imam, ali je bruhala zaradi padca ali zaradi napada kašlja.

Torej, še dve uri po padcu je bila normalno odzivna.

Trenutno spi. Naj grem na urgenco ali jo prebujam večkrat na noč? Ali jo pri prebujanju samo prebudim, ali jo moram nato držati še budno, da jo opazujem?

Hvala.

V takem primeru je zagotovo bolje, da pokličete dežurno pediatrično službo ali dežurno službo v vašem kraju, kot čakati na pisni odgovor.
Zelo verjetno je, da je deklica bruhala zaradi kašlja, povsem zagotoviti pa to ni možno. Otroka, ki je utrpel udarnino glave, pri tem pa ni izgubil zavesti (torej je takoj zajokala in bila odzivna po padcu) opazujemo vsaj še 24 ur zaradi možnosti slabšanja. Oženje zavesti (pretirana zaspanost, upočanjenost, slabša odzivnost), hud glavobol, bruhanje z glavobolom so znaki, ob katerih morate k zdravniku.

New Report

Close