Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Pacient mora sam skrbeti za svoje izvide!

Pacient mora sam skrbeti za svoje izvide!

Ali ste vi to vedeli? Pred petimi leti sem tudi sam na tem forumu čudil takšni trditvi. Danes pa me je Majino presenečenje nad takšno trditvijo vspodbudilo, da to temo ponovno odprem.

“Rada pa bi opozorila še na to, da je tudi pravica in hkrati dolžnost bolnika, da tudi sam poskrbi za svoje izvide, da jih zahteva in prosi za njih. Lahko se zgodi karkoli, saj je organizacija vezana na ljudi in na človeški faktor zato bolnik mora za izvide skrbeti tudi sam” je pred petimi leti na Pop TV izjavila Tanja Cufer v zvezi s smrtjo bolnice z melanom v Celju.

Da se ne bi še komu zgodil organizacijski človeški faktor, kot se je je Maji in žal, pokojni Jasni, vsem toplo priporočam, da se ravnate v skladu z zgoraj navedeno dolžnostjo in pravico!

SREČNO, prijatelj - Jože

Nobeden še tako dober sistem ne bo poskrbel za vse stvari,ki se nanašajo na naše zdravje.Dober sistem je lahko samo takšen,ki vsem ljudem omogoča,da so jim poti do zdravja čim lažje dostopne,odgovornost pa je v prvi vrsti na nas samih,ali se bomo odločili za kakšno preiskavo,operativni poseg ipd.Pričakovati to od drugih ljudi,je absurdno-navsezadnje ne pričakujemo,da nas bo nahranil ali nam iskal službo nekdo drug.Po nekaterih slabih izkušnjah s sistemom za svoje in hčerine izvide skrbim sam,tudi če je potrebno tečnarim po telefonu ali se spustim v debato na višjem nivoju( višji nivo glasnosti,da ne bo pomote) in vse izvide hranim doma,zdravnik dobi po potrebi samo kopijo.
Gotovo bi bilo v marsikaterem primeru sicer potrebno drugačno reagiranje samega sistema,vendar je prvi korak gotovo na nas samih(pacientih)-po načelu pomagaj si sam in šele potem ti bo Bog(sistem) pomagal.Poznavanje pacientovih pravic in tudi dolžnosti,ki iz tega izhajajo so prvi korak do tega,da bo tudi neprijetnih izkušenj in posledic človeških napak v sistemu manj.Se tudi povsem strinjam s Prijateljem,da je treba na napake opozarjati-v našem zdravstvu se prepogosto pometejo pod preprogo,vendar bo tudi preproga postala premajhna,če bo ljudi,ki si upajo opozarjati na napake več.

Lep pozdrav

Skušek Peter

Ja, res je. Vsak mora zase poskrbeti sam. To sem se iz te izkušnje zagotovo naučila in NIKOLI več se ne bo ponovilo kaj takega. Hkrati pa sem danes dobila izvide markerjev in so BP. Torej, moja zgodba, se je končala srečno. V omenjeno ordinacijo pa me ne bo več. Zasebnim ordinacijam je pa itak pomembno samo to, koliko denarja bodo pobrali ubogim človeškim param.

Bodite pozorni in skrbite zase še naprej!

Lep večer, Maja

Nikar ne zbolite!? Povedal bom svoj primer. Pred petimi leti sem bil operiran za C64 – radikalna prostatektomija – laparaskopsko v SL. G. Po operaciji so mi rekli, da je s pozitivnimi robovi in bo potrebno še obsevanje, da je dokumentacija poslana na Onkološki inštitut. Čakam, da me pokličejo, mesec, dva, nič. Vrtim telefone. Dokumentacije ni nikjer, niti sem zaveden. Pritožim se na Društvo onkoloških bolnikov. Kmalu dobim odgovor od nadzornega iz onkologije, da pri preiskavi niso našli nič, naj še enkrat pošljem dokumentacijo. Pošljem. (vmesnih prerekanj, kaj je res, ne bom našteval, saj bi bilo, če bi bil rak agresiven, vse prepozno – dokumentacija je bila pri osebnem zdravniku) Ne dobim nobenih zdravil, čeprav sem bil bogi, bogi pol leta in še vsa ta živčna vojna. Potem dobim odgovor, da obsevanje ni potrebno, ampak zgolj trimesečna kontrola PSA – marker za Ca. Ne bom več razpredal. Takrat sem pristal na antidepresivu in pomirjevalu, kar pri svojem zdravniku. Jemljem jih še danes, ker demoklejev meč je vražja stvar…

Zdravje je vse

New Report

Close