ovulacije
Spoštovani,
stara sem 35 let, že dve leti se trudim zanosit po dveh splavih. Bila sem na vseh preiskavah, kakor tudi moj mož in pri obeh je vse o.k. Edina pripomba, ki je bila omenjena po laparoskopiji, je bila ta, da so jajčnika gladki in kar kaže na to, da imam zelo redke ovulacije, kar pa je bilo ugotovljeno že pred tem z merjenjem BT.
Sedaj jemljem Klomifen 2 /dan. V petek sem naročena na ultrazvok in nato mi bodo dali, ko bo čas za to tudi “stop” injekcijo. Ker sem že tudi pred laparoskopijo jemala klomifen 3 cikluse zapored in sem po BT in ultrazvoku imela ovulacijo le prvič, me zanima to, kako dolgo lahko jemljem klomifen, saj nekatere ga jemljejo že eno ali dve leti in ali je to potemtakem sploh smotrno, saj po moji logiki je to odpravljanje posledic ne pa iskanja vzroka, zakaj ne prihaja do ovulacij.
Po dveh ciklusih jemanja klomifena, pa me bodo napotili na inseminacijo. Zanima me ali pred tem postopkom stimulirajo ovulacijo z bolj agresivnimi sredstvi, kot je klomifen in kako ta postopek nasploh poteka.
Lep pozdrav!
Romana
Draga Romana,
Klmifen je sredstvo, ki sicer sproži ovulacijo vendar je zelo “slabo predvidljivo” kdaj jo bo sprožilo oziroma ovulacije po prenehanju jemanja klomifena ne moremo 2nadzorovati”!. Zato v postopku “asistirane reprodukcije” ni preveč uporaben. Verjetno vam bodo cilus pred inseminacijami stimulirali z bolj specifičnimi (in seveda dražjimi) zdravili.
Kar zadeva “iskanje vzrokov” na njih vstrajamo le toliko časa, dokler vzroki lahko različno vplivajo na “način zdravljenja”. Ko pridemo do “skupne točke” kar zadeva zdravljenje, nas vzroki zanimajo le še iz “akademskih razlogov”, kar pomeni, da taka informacija vam osebno nič več ne koristi in vam lahko le zavleče začetek zdravljenja.
Dve leti jemanja klomifena je odločno predolgo. Priporoča se 6 mesecev, (nekateri pred tem žal ne preverijo ali so jajcevodires prehodni!) potem obvezno preverjanje vzrokov oziroma potrebe po jemanju in morda še 6 mesecev po prepričljivem izvidu, da je edini problem ovulacija in v ozadju ni “še česa”.