ovulacija in oploditev
Po vrhu LH, ki ga zazna ovuilacijski test pride do ovulacije v 24 – 48 urah, ko lahko pride do oploditve. Do zanositve pa pride šele po vgnezditvi, kar je cca 6 – 9 dni kasneje.
recimo vsaj 1x dnevno od pozitivenga ovul. testa dalje.
morda da, morda pa tudi ne. Odvisno od tega, ali se je ovulacija zgodila 1 ali 2 dni po + testu in od tega, koliko časa preživijo spermiji v vaših rodilih. Slednje ima kar velik razpon od 12 ur do max. 5 dni.
načeloma da, kljub temu pa je verjetnost zanositve v idealnem primeru le 25%.
Lepo pozdravljeni,
na vas se spet obračan s precej splošnim vprašanjem in vas prosim za nasvet kako postopati naprej.
Stara sem 40 let in imam že 12 letnega sina, zdaj pa si želim z novim partnerjem spet zanositi. Poskušava 9 mesecev in še ni uspelo. Bila sva v kliniki za neplodnost na osnovnih preiskavah, ki pravijo, da je načeloma vse ok.
Partner je star 35 let in njegov spermiogram je dober.
Hormoni, ki so mi jih testirali 3. dan menstruacije so bili:
s- FSH je 6,1 mIU/mL
s – LH je 10 mIU/mL
s- AHM plus je 3,26 ng/mL
Prolaktin sem dala dvakrat in je bil ok.
Po zadnjem pregledu sem dobila Duinum tabletke in prvi mesec sem bila 15.dan pregledana z ultrazvokom, ni bilo folikla, ginekolog je rekel, da lahko da je že počit. Potem sem duinum jemala še 2 meseca brez pregledov.
Naj še dodam, da imam menstruacijo redno na 27 do 30 dni (max redko na 33 dni), vendar ovulacij sama ne zaznam. Kljub pozornosti na sluz je večinoma sploh ne zaznam, bazalna temperatura se čudno obnaša in ne pokaže očitnega dviga. Enkrat sem uporabljala tudi ovulacijske teste, zaznala sem dvigovanje hormona ampak ne vrhunca (dovolj močne črtice).
Ginekolog je nazadnje rekel, da imam tabletke duinum za 3 mesece, potem pa bo učinek še vedno prisoten, kljub temu da jih ne jemljem.
Glede na to, da bom kmalu stara 41 let, ne bi predolgo čakala, če je dobro narediti še kakšno preiskavo. Imate morda kakšen nasvet?
Naj grem še na kakšen test krvi, ki bi pokazal ali imam ovulacije?
Naj prosim za redne ultrazvoke v času ovulacije, da se ta potrdi? Glede na to, da mi sam tega ni predlagal, ne vem točno kaj narediti oz. če lahko za takšno stvar kar “prosim”.
Še to bi dodala – moj IMBD je 51, je to dovolj visoko? Sicer jem zdravo, tudi telovadim redno. Bi vseeno lahko hrana vplivala, da ne zanosim (npr. premalo maščob, beljakovin?)
In še eno stvar sem opazila – do pred nekaj meseci sem imela zelo intenziven PMS (zelo boleče dojke), že nekaj mesecev pa me dojke sploh ne blijo pred menstruacijo. To mi je zelo čudno. Bi lahko na to vplivalo, da pijem prehraben dodatek za zanositev – praške Catafertyle? Piše da vsebujejo vitamine E, D, B6, B12, cink in brala sem, da lahko ti vitamini pomagajo tudi, da je PMS manjši. Ali mislite da to pomeni, da z mojimi hormoni morda nekaj ni več ok?
Zavedam se, da lahko zanositev traja tudi dalj časa, ampak kot rečeno sama najbrž nimam več toliko časa in bi zato rada naredila kar je v moji moči.
Najlepša hvala za vaš nasvet in pomoč.
Frida
Spoštovani,
mislim, da se v vse skupaj res preveč poglabljate in živite v nekem lažnem prepričanju, da je veliko odvisno od vas. Mogoče je, ampak v točno obratni smeri kot prakticirate, torej ne tako, da se za vsako malenkost aktivno zanimate in študirate ovulacijo, ampak tako, da se popolnoma odklopite o teh reči in preprosto živite normalno partnersko življenje. No, vsaj tisti čas, ki ga imamo namen še posvetiti “čakanju na spontan uspeh”. Sicer pa so vsi zapisani izvidi za vaša leta še odlični.
Kar zadeva nadzora nad ovulacijo, je ta dokaj verjetna, glede na to, da omenjate relativno redne in predvidljive menstruacije, ki imajo vse lastnosti menstruacije. PMS ni obvezen in če uporabljate omenjene dodatke prehrani, bi npr. nekateri vitamini tudi zmanjšali te težave. Sicer pa, če vztrajate pri nadzoru nad ovulacijami, vam oprijemljive informacije o tem lahko dajo le redni UZ pregledi od nekje 10. dneva ciklusa dalje vsaka 2 do 3 dni (običajno nekje do 16. ali 17. d.c. oziroma do ovulacije). Običajno ginekologi v svoji redni ambulanti za to nimajo časa niti takšna obravnava nima korelata v obravnavi na primarni ravni.
To si torej lahko privoščite le samoplačniško. Morda bo vaš osebni ginekolog našel čas za 1 tak UZ nekje okrog 12. dneva ciklusa. In še nekaj moram očitno vedno znova ponavljati: osnovna doba za zanositev, v kateri medicina nima še nobenega mesta pri iskanju razlogov za neuspeh je 12/13 mesecev, torej ste še vsaj 3 do 4 mesece od te meje.