otroški psiholog
Pozdravljeni!
Imam sina z DS, star je dobri 2 leti. Pričakujemo drugega otroka in že zdaj me skrbi, kako se bo sin odzval na njegov prihod in nov ritem družine, saj je zelo socialno senzibilen. Ve, da bo dobil bratca, vendar ni preveč navdušen. Ljubosumen je na majhne otroke, ki se mi približajo oz. mu to ni všeč in takoj priteče k meni.
Mislim, da bi bilo dobro, da se pogovorim s kakšnim otroškim psihologom, kako dečka še pripraviti na novo situacijo (veliko se pogovarjamo o tem, gleamo slike in knjige,.. – sin že veliko razume, njegovi občutki pa…).
Imate kakšen predlog, kje in kako ga najti?
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovana,
Nikar ne bodite preveč zaskrbljeni, ta zaskrbljenost zna namreč pokvariti marsikaj lepega. Otroka pripravljate na prihod novega družinskega člana. To je dobro in prav, le nikar v skrbi »kako bo« ne pretiravajte. S tem boste srečo prej odgnali kot privabili.
Če prav razumem (»pa me že zdaj skrbi«) je do prihoda otročička še kar nekaj časa. Vzemite to kot naravno stanje – kot veselje – tako bo to doživljal tudi vaš sin.
Seveda se vsaka mama sprašuje, kako bo ob prihodu drugega otočička in kako pripraviti na to spremembo prvega otroka.. Recepta (samo enega nasveta) ni.
Dobra izkušnja mnogim mam je, da novorojenček starejšemu otroku »nekaj prinese« (igračko, knjižico, skratka darilo) in to ob prvem srečanju v porodnišnici.
Za naprej pa vam priporočam predvsem, da si življenje in delo doma dobro načrtujete (kdaj, kdo, kaj, koliko časa …), da je del načrta tudi mož (lahko je že sedaj kaj več časa s sinom , da gresta ven, se igrata, kaj pomagata v kuhinji …).
Že sedaj je smiselno usmerjati življenje tako, da bodo spremembe ob prihodu otročička kolikor se da manjše.
S pozdravi,
Francka
Pozdravljeni!
Novi član pride čez 2 meseca. Ne skrbi me ‘pretirano’, vsaj mislim, da ne. Mož že sedaj dobro sodeluje pri vzgoji in družinskem življenju (tudi gospodinjstvu).
Verjamem, da bomo zmogli, vsi se že veselimo dojenčka, predvsem pa mislim, da bo sin užival, ko bo bratec dovolj star za igro – saj ima zelo rad družbo. Do takrat pa ga bomo skušali čimbolj vključiti v ritem, dopoldne pa bo v vrtcu (kjer je že več kot eno leto in je zadovoljen).
Hvala za odgovore in LP!