otroška risba
Pozdravljeni! Vem da moja tema ne spada ravno sem, vendar nisem vedela kam naj jo uvrstim. Upam da na tem forumu odgovarja tudi kakšna psihologinja, ki mi bo znala pomagati. Za maturitetno seminarsko nalogo sem si izbrala naslov analiza otroške risbe. Risbuce sem že zbrala. Otroci so narisali drevo, zdaj pa bi ga mogla nalizirati. Obstaja kakšen test, ki bi mi lahko pomagal pri nalizi? Vem da se je s tem ukvarjal Koch, vendar mi to ne pomaga prav dosti. Nek test sem našla v knjigi Risanje v psihodiagnostiki, vendar si z njim ne morem kaj dosti pomagati, ker ne piše kaj točno pomeni kakšen element na risbi. Za kakršnokoli pomoč se vam že vnaprej zahvaljujem.
Lp, Maja
Toliko, da opozorim: Risanje v psihodiagnostiki je bolj tematika klinične psihologije. Če otroci, ki so risbe risali, nimajo (hujših) psihičnih težav, iščite literaturo s področja razvojne psihologije. Če je to primer si za začetek morda preberite kaj v knjigi Razvojna psihologija urednic L. Marjanovič Umek in M. Zupančič.
Seveda odvisno tudi, koliko o otroci stari.
lp
Helena
Izbrali ste si zahtevno temo, saj je za interpretiranje potrebno precejšnje psihološko znanje.
Svetujem vam, da se povežete z dr. Maksom Tuškom Iz Filozofske fakultete, ki je tudi avtor »Risanje v psihodiagnostiki« .
Lep pozdrav, Francka