Otrok zastrupljen s CO
Ja, zgodilo se nam je.
Bili smo zastrupljeni z ogljikovim monoksidom, med drugim 6-letni otrok.
Zastrupljeni smo bili že ob treh ponoči. Otrok je izrazito bruhal, jaz sem imela hud utripajoč glavobol, tako močan, da sem najprej rekla partnerju, da se mi zdi, da mi možgani zatekajo tako močno, da nimajo več prostora. Mislila sem, da me bo zadela kap.
Nisem povezala otrokovega bruhanja in mojega glavobola ter slabosti. Mislila sem, da otrok preboleva virozo…
Skratka proti jutru sva oba postala bolj zaspana in če več kot pol noči nisva mogla spati, sva zjutraj končno omagala in dremala do kar enajstih. 🙁 🙁 🙁
Vse dokler niso domači zagnali panike in naju spravili ven iz sobe.
Otrok je tožil, da ga boli glava in vso pot do zdravnika še vedno bruhal.
Jaz sem ugotovila, da moje telo ne more… Nisem mogla hoditi, razmišljati, rok in nog nisem niti čutila.
Skratka v redu smo zdaj. Mene so takoj priklopili na kisik, čeprav je bila saturacija super.
Kar pa me bega, pa je obravnava otroka.
Jaz nisem bila z njim, saj so me zadržali na internističnem, partner pravi, da niti dežurna pediatrinja niti potem na oddelku otroku niso dali kisika.
Edino, kar je dobil, sta dve steklenički infuzije fiziološke. Ob treh popoldne, to pomeni štiri ure od takrat, ko smo ga spravili iz prostora, je imel v krvi 6% CO.
Prosim, na kaj naj bom pozorna? Pravi, da se počuti v redu. Medtem ko mene po dveh dneh še boli glava in opažam, da so stvari drugačne, sem šibka in omotična, v glavi in ušesih še čutim pritisk, otrok trdi, da je v redu. Res pa je, da je tekom dopoldneva kljub bruhanju poskušal večkrat iti iz sobe, a ko je postal prešibek, se je vrnil k meni v posteljo.
Kar pomeni, da se je vmes nadihal zdravega zraka.
Strah me je, ker mu niso dali kisika in se bojim posledic. Kaj mi predlagate?
Hvala!
Zaenkrat otroka opazujte, saj so možne manjše težave tudi pri akutnih zastrupitvah, ki so bile ustrezno obravnavane.
V linku so članki o uzdravljenju zastrupitev s CO in možnih ukrepih, glede na to ali je šlo za enkratno zastrupitev ali kronično (dolgotrajno bivanje v prostoru, kjer je vedno izpust CO).
Kliknite na “celotno besedilo” PDF, da vam odpre članek na spodnji povezavi:
Vaš link
Vaš link