otrok z alergijo v vrtcu
Mene pa zanima, če ima katera otroka, ki ima alergijo in potrebuje ta otrok samoinektor in hodi v vrtec. Meni je namreč zdravnik napisal potrdilo, da mu lahko v vrtcu stisnejo samoinektor, če bi slučajno prišel v stik z arašidi. Ta alergija je zelo nevarna, zato potrebuje EPP-en in v vrtcu imamo zaradi tega probleme.
nimamo takega primera, ampak tudi diabetiki hodijo v vrtec in jim je treba dat insulin ter kontrolirat KS pa nimajo prblema. poskusite z svetovalno službo v vrtcu ugotovit če bi vam pripadal spremeljevalec, diabetikom ga dajo. če menijo d abi šlo skozi oz. da bi poskusili dat vlogo, naj vam svetuje kako se lotiti postopka. drugače pa v vrtcu morajo poskrbet da otrok ne poje oreškov, če imate vi od pediatra potrdilo da ima otrok dieto in ste to potrdilo odnesli v vrtec.
drugače mi nismo imeli težav v vrtcu zaradi alergije in smo se z vzgojiteljico dogovorili da prinesemo Claritine sirup za vsak prim. če pride do alergije, ker če tudi me pokličejo je najbolje da dobi v primeru hujše reakcije, sirup takoj, jaz pa takoj nikakor ne morem bit tam. enak dogovor imamo sedaj v všoli.
Tudi naša punca mora imeti s sabo skozi eppipen. Mi imamo zelo hudo alergijo na lešnike. Dogovori se z vzgojiteljico in ravnateljico tudi ostalo osebje se mora naučiti kako se da eppipen. Pri nas so ob napadu poklicati ZD in ji je dal eppipen zdravnik.
Otrok mora normalno živeti – naša punca hodi na vse tabore, dejavnosti , tudi starši sošolcev in prijateljev se seznanjeni z njenimi težavami in ni problema.
Lp
Pri nas v vrtecu so tudi vsi starši seznanjeni z našim problemom, vednar so bili kar nasprotni, češ, da zaradi enega otroka, ne bodo več praznovali rojstih dnevov, tako, kot so jih do sedaj ( z nošenjem sladkarij ). Moj sin je alergičen zraven arašidov, tudi na lešnik in vse ostale oreščke. Tudi mi preberemo vse kar piše na deklaracijah.
V našem vrtecu je to zdaj prvi primer in smo imeli kar nekaj problemov, vzgojiteljice so se ustrašile tega eppipena in so ciljale na to, da bi sina izpisala. Zdaj sem se tudi jaz dogovorila z zdravstvenim domom, da bodo poslali taj zdravnika, da jih pouči kako se dela z eppipenom.
Kot vidim imamo mi s starši veliko srečo. Otroci rojstne dneve praznujejo normalno. Naša ponavadi prinese sabo kaj lahko je oz. starši kontaktirajo kaj ji lahko pripravijo. Tudi sedaj v šoli ima njena razredničarka pri sebi škatlo s piškoti, ki jih naša lahko je za takšne oz. drugačne priložnosti.
Tvoj sin pa se bo moral žal čimprej navaditi na to ter znati reči tega ne smem.
mi v šoli sicer RD praznujemo normalno, z tem da otrok kaj prinese itd. ma mi smo sedaj že tolk veliki da ne poje ničesar kar prej ne da prebrat učiteljici da ji pove kaj vsebuje, oz. če sploh to lahko poje, ma v vrtcu smo imeli t.i. zdravi vrtec kamor nikakor nismo smeli nosit ničesar, tako so odločili v vrtcu, lahko smo prinesli kvečemu balone, serviete, ipd. in res ne razumem ne staršev ne vzgojiteljic da ne znajo nardit otroku normalnega RD brez sladkih priboljškov, sploh ko je toliko govora in osveščanja o slabostih uživanja le teh. po moje so take vzgojiteljice nesposobne, pa oprostite če je katera užaljena, ampak da nekdo ne zna zagovarjat stališča in se takoj ukloni staršem potem je nesmisleno da sploh kar koli takega dela. čeprva po moje bi če bi vzgojiteljice in vodstvo vrtca to hotelo speljat to tudi speljalo neglede na želje in zahteve staršev. sigurno pa je najenostavneje otrokom dat na mizo slaščice in jim povedat prijatelj ima RD in mu zapojmo, pa se konča.
in na koncu je to praznovanje za mene metanje denarja skozi okno, itak otroci vsega ne pojedo se ali če zastara zavrže ali pojedo vzgiojiteljice (pa jim nisme fovš, ampka vseeno). in vso to prinašanje sladkarij v vrtec in šolo je za mene le tekmovanje med straši kdo iam več kdo bo prinesel dražje in boljše stvari, itd. iz prakse je tako, da večinoma starši otroku naredimo praznovanje RD še pposebej doma/oz. kjr ta praznovanja pripravljajo, smao ne v vrcu/ kamor otrok povabi prijatelje iz vrtca in iz njegove okolice.