otrok s pp – denarna pomoč?!
Pozdravljeni!
Imam eno vprašanje, mogoče pa veste, ali me lahko napotite, kje vprašati…
Moj otrok bo verjetno z septembrom dobil odločbo. V bistvu je avtist (asperger), in bo dobil dodatno pomoč v vrtcu, vsaj upam! Področje njegovih posebnih potreb je torej socialni kontakt, kot verjetno veste za avtiste. Torej, nima posebnih gibalnih in duševnih težav.
Jaz sem brezposelna, do sedaj mi je to tudi odgovarjalo, saj sem se lahko ukvarjala z otrokom, mož je pa za silo zaslužil dovolj. Sedaj imamo še enega otroka in nam finančno res ne znese več… :(((( Prijateljica vzgojiteljica mi je omenila da mi mogoče pripada kakšna posebna socialna pomoč zaradi tega ker ima sin odločbo (oz. jo bo, res upam, imel). Je to res? In kaj moram narediti da sprožim postopek da jo dobim. Ker vsak evro bi nam prav prišel. Trenutno v bistvu iščem službo, toda tudi sami veste da ni rečeno kdaj jo bom oz. če sploh dobila, tako da raziskujem vse možnosti…
Hvala za pomoč in lep pozdrav,
Sonja
Ja dobi se dodatek za nego okoli 90 evrov. Ni treba čakati odločbe,lahko date le strokovno mnenje, ena mamica je dala le izvid iz razvojne, pa ima tudi sina z aspergerjem. Moj ima avtizem pa smo dali strokovno mnenje. Greste na CSD, izpolnete en obrazec, pol pa oni pošljejo naprej. To gre na pediatrično in tam je komisija, ki odloča. Treba je imeti sabo davčno pa emšo.
A gre za odločbo za razvojni oddelek ali za rednega z dodatno pomočjo?
Tudi moj sin je avtist, ampak za dodatek za nego (vloga gre preko CSD)so zelo zakomplicirali. Najprej so mi zavrnili nižji dodatek za nego ker je otrok “kao” lažje duševno zaostal in zahtevali vso možno dokumentacijo. Ko sem jim naštela določene pravice otrok s PP, so mi ga odobrili. Ker pa spada po zakonu, avtizem med “hude in dolgotrajne bolezni” sem dala vlogo za višji dodatek za nego otroka. Sedaj so me pa spet klicali s CSD, da komisija želi tudi psihološko stanje otrokovega duševnega razvoja,…(ob celem fasciklu zdravniških papirjev ki so ga dobili).
Skratka, pripravi se na “besedne in pisne” borbe. No, vsaj pri meni je bilo tako. Želim ti, da uspeš z prvo vlogo.
Sonja Mia,
do socialne pomoči ste upravičeni, ko dosegate določene kriterije, ki izhhajajo iz slabe finančne situacije celotne družine.
Dodatek za nego pa izključno izhaja iz otrokovih težav (in ni vezan na materialno stanje družine).
Lep pozdravljeni!
Trenutno nimamo službeno potrjeno diagnozo, namreč, dr. je morala prvo opraviti nekaj preiskav, potem pa pride kontrola, septembra, tedaj bomo verjetno uradno dobili diagnozo, katero pač sedaj vsi upoštevajo, ker velja. Žal pa samo “razvojni zaostanek” – dosedanja diagnoza, verjetno ne bo dovolj… Bomo pa itak na september počakali.
Hvala vsem za vaše nasvete, krasni ste! Če bom, ko bom, kaj dobila, vam vsem pošiljam poljubčke!!
Lep pozdrav,
Sonja
Po novem avtisti spadajo med otroke s težko motnjo v duševnem razvoju,in glede na to vam pripada višji dodatek-180eur in pa tudi nadomestilo za izgubljeni dohodek-380eur,s tem ,da se morate izpisati kot iskalka zaposlitve na zavodu za zaposlovanje iz razloga varstva in nege otroka s posebnimi potrebami,potem pa na csd daste vlogo za oboje, rabite pa strokovno mnenje in vso zdravniško dokumentacijo,ki jo imate,kar pogumnoin vztrajajte,lep pozdrav
Moj otrok ima diagnozo: avtizem, zmerno govorno jezikovna motnja, disfonija, delni razvojni zaostanki pa smo dobili manjši dodatek za nego (90evrov). Ali naj damo vlogo še enkrat glede na to kar je napisala ilam?
Slišala sem, da če imamo višji dodatek mora otrok avtomatsko v razvojni oddelek. Ali to drži?