Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Otrok – najstnik

Otrok – najstnik

Pozdravljeni,

ne vem, če moje vprašanje sodi na vaš forum. Če sem zgrešila,  se opravičujem.

Sin je star 12 let ( rojen je v začetku februarja 2011).

Visok je 152 cm. Težek je 40 kg. Vem, to je normalno. Deček še ne mutira, na obrazu ima nekaj malih mozoljčkov in opažam komaj vidne brčice. Ok tudi to je vse normalno. Vonja še nisem zaznala. Za spolne znake ne vem. Št. noge 40 že 1 leto pa pol, kar je zelo čudno. Tudi višina vztraja na tej točki že zelo dolgo. Prej je bil vedno največji v razredu, letos je po višini zelo zaostal za sošolci.

Malo me je ” prestrašil ” zobozdravnik – ortodont. Sin ima še zelo veliko mlečnih zob  zato je potrebno čakati z aparatom. Ortodont mi je namignil, da deček verjetno ne bo več kaj posebno zrasel. Sin je to seveda slišal in sedaj imamo kompleks in problem. V bistvu je sin potrt.

Zanima me vaše mnenje. Zanima me tudi s katero preiskavo se ugotavlja koliko naj bi otrok še zrasel – slišala sem za rentgensko preiskavo kostne starosti in kdaj je postavljena indikacija za to preiskavo. Ali mogoče obstaja še kaka druga preiskava, ozr. način ugotavljanja? Najbrž ni nekega pravila. No tudi sama sem bila vedno med najvišjimi v osnovni šoli, nato pa zaključila pri 164 cm pri starosti 13 let. Od takrat nisem več rasla. Enako se je zgodilo moji mami, le da ima ona 155cm. Mož je visok 177 cm. Ne pričakujemo, da bi bil otrok velik, toda tudi nisem pričakovala, da bi bil zelo majhen, ker je to nepogosto in vpliva na samozavest posameznika. Še to morda. Kot plod je imel sin na morfologiji v 24. tednu kratko ( krajšo) stegnenico, vendar normalno razvit. Porodna teža 2800g, velikost 50 cm, rojen v 35 tednu 6/7. Smatran kot nedonošenček. Tezav ni imel, razen zlatenice po rojstvu. Ostale razvojne in motorične mejnike je dosegal normalno. Je tudi intelektualno zelo uspešen, tako da je težava zgolj v rasti. Ukvarja se z gimnastiko. Trenira pogosto, ker tekmuje. Če morda tudi to kaj vpliva na rast. Ima astmo, po potrebi Ventolin, ki ga ni uporabil že več let. Tudi voden ni v nobeni alergološki ambulanti – več, ker je osebna zdravnica mnenja, da tega ne potrebuje. Rednih zdravil torej nima predpisanih, v starosti 6 let je 3 mesece jemal Flixotide ali nekaj takega, kar naj bi zaviralo rast – sem takrat prebrala.

Hvala za vaš čas in odgovor.

Lara

 

 

Bolj kot ena sama meritev je pomembna celotna krivulja rasti, kajti šele na krivulji opaziš zastoj ali zaustavitev rasti. Tako pa lahko samo komentiram, da se oglasite pri otrokovem osebnem zdravniku, ki bo primerjal krivulje, ocenil splošni in spolni razvoj in se odločal ali bo napotil k enodrinologu za dodatne preiskave ali ne.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Sicer ne vidim povezave, sploh z zobnim aparatom, ampak super:=)

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close