Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Otrdlinica

Otrdlinica

Pred enim tednom mi je na kolenu naslala bulica. Je brezbarvna, neboleča in premična (če jo na eni strani pritisnem, se “masa” na drugi strani poveča). V enem tednu mi je zrastla za približno 1/3 začetne velikosti. Moja teža je normalna. Kaj bi to lahko bilo? Je lahko nevarno?

Spoštovani!

Verjetno gre za skupek maščobnih (lipom) celic ali pa za zaprto lojnico (aterom). Nobena od teh zadev ni nevarna, le če bi zrasla do take velikosti, da bi vas to motilo, se odločite za odstranitev iz estetskih razlogov.

Zopet se obračam na vas – zdravnik mi je namreč ugotovil, da je otrdlinica verjetno cista (ni pa 100 %) in jo je potrebno z operacijo odstraniti, da ne bo pritiskala na koleno. Me pa zanima, iz česa so ciste in ali so nevarne? Kako sploh pride do tega? Kje v telesu se lahko pojavijo?
Še enkrat hvala za odgovor.

Cista je s tekočino napolnjena “vrečica”, ob kolenu nastanejo največkrat v vmesnih prostorih med kitami, ki se drgnejo druga ob drugo, v teh prostorih se nabere tekočina, ki se zapre v ovojnico – nastane cista. Zakaj se to zgodi, mislim, da še niso ugotovili. Ciste se lahko punktirajo, kar pomeni, da z injekcijsko iglo izpraznimo vsebino in trenutno razbremenimo tkivo, na katerega cista pritiska, s tem pa seveda ne rešimo problema, ker se v vrečici ponovno nabere voda, zato se ciste praviloma operirajo, tako da se odstrani vsa ovojnica.
Ciste niso nevarne! Vsaka otrdlina ne pomeni raka!

New Report

Close