Najdi forum

otolog

Spoštovani!
Moja 4 in pol letna hčerka je dobila napotnico za otologa.Razlog za to je ,da je junija(dvakrat) in danes vsakokrat pri vročini (razen danes) ,bruhanju,kasneje potrjeni angini , se pričela dušiti, pri tem je pomodrela za nekaj sekund, nehala dihati, postala mehka ,neodzivna….Vsakokrat je to trajalo nekaj sekund (dvakrat po cc 10 sek, enkrat pa cc 30 sek)EEG in ekg sta bila normalna, pred današnjim “stanjem” je bila diagnoza taka da naj bi šlo za odzvinost ob afektu in na vročino, v bistvu kot neki netipični vročinski krči.Sedaj danes pa vročine po vsej verjetnosti ni bilo prisotne (ker se je to naredilo v vrtcu) v zd ni imela vročine. Zdravnica jo je poslala na pregeld k otologu.
Angino torej letos preboleva v tretje.Ima velike mandeljne, ponoči spi z odprtimi usti in posledično smrči.Ali mislite da so vsi to razlogi za odstranitev mandeljnev?Ali bi se res lahko taka stanja dogajala ob bruhanju zaradi zamašitve dihalnih poti?Ali se z odstranitvijo mandeljnov lahko poslabša govor?Drugače je hčerka zelo komunikativna in zelo lepo govori, tudi zelo težke besede zna izogovriti (npr,strah vzbujajoče…)
Hvala za Vaš odgovor,
Lep dan še naprej,
še ena zaskrbljena mamica

Težave vaše hčerke so lahko povezane z povečanimi mandlji in žrelnico. Glede na to, da ima pogoste angine in, da težko diha ponoči pa se mi zdi vsaka dilema glede operacije odveč. Operacija ne poslabša govora!

LP, IF

spoštovani!

stara sm 25 let in zadnje mesece imam probleme z dihanjem. v grlu so se mi pojavile bele pikce, kot nekaksni izpuscaji, bila sm ze 2x pri zdravniku ki mi je vzel bris grla in dvakrat je bil negativen. pljuca sm slikala in vse je bilo vredu. vcasih zjutraj tudi kri pljuvam ki je pomesana s slino. Imela sm ze rano na zelodcu in me zanima ce je to slucajno povezano ali pa je to mogoce povezano s stresom? vcasih se mi tudi nabira slina v grlu ki jo tezko izpljuvam in mi otezuje dihanje. sem pa tudi kadilka. ze vnaprej se vam zahvaljujem v upanju na vas odgovor.
zaskrbljena punca

Spoštovani!

Vse opisano je možno, kljub temu pa ni odveč pregled pri zdravniku specialistu zaradi opisanih težav. Predvsem krvav izpljunek je špotrebno raziskat, draženje v žrelu je posledica kajenja, stresa, želodčne kisline…

LP IB.

pozdravljeni
že od otroštva imam nekako težave z ušesi pogosta vnetja….. s puberteto je to minilo. nekje okrog 25leta sem spet imela obdobje ki je bilo kratko kak mesec dva dobila kapljice in zadeva je minila in se potuhnila za naslednjih 10 let lansko leto pa sem prebolela borelijo in takrat se je začelo vnetje za vnetjem spet kapljice antibiotiki nič ne pomaga… vsako mesec ponovi vajo kaplice antibiotiki bolečine in zabita ušesa začne se z živo zelenim izcedkom in neznosnim srbenjem konča se z grozljivo zatečenim in zožanim sluhovodom (kapljice je praktično nemogoče spraviti v uho). zaradi gnoja ki se nabira v ušesu je občutek polne glave in grozljive bolečine. Ponovno v najhujši obliki do sedaj se je začelo v sredo popoldne v četrtek sem obiskala zdravnika ki mi je predpisal kapljice ciloxan ker se je čez noč stanje spet poslabšalo sem v petek spet šla k zdravniku ki mi je predpisal še Ospamox 1000 na vsakih 12 ur danes v nedeljo zjutraj sem se zbudila z bolečinami še v drugem ušesu (glede na to da že dva dni jemljem antibiotik bi pričakovala da sem zadevo omejila na eno uho) zato sem se odpravila k dežurnem zdravniku ki mi je po pregledu dejal da sem sitna in neučakana naj jemljem tablete in počakm da zadeva mine in me dobesedno nagnal domov. Po vsem tem bi se jaz vprašala če je to sploh bakterijsko vnetje glede na to da antibiotiki nimajo nikakršnega učinka pričakovala bi kakšen bris ali kaj podobnega če drugega ne vsaj nujno napotnico za Otologa da bi ugotovil vzrok tega nenehnega ponavljanja. Saj že vsak laik ve da kar naprej in naprej filanje z antibiotiki tudi ni dobro.
Kaj storiti to res boliiiiii. Na ORL sem se naročila a na vrsto pridem šele konec septembra do takrat pa je še daleč in kaj mi bo Otolog sploh lahko pomagal če se zadeva do takrat pozdravi (jaz seveda upam da se bo) Slab občutek je ko se zdravniki ne brigajo za tvoje zdravje mene pa skrbi za moj sluh.

Spoštovani,

težave, ki jih opisujete, ponavadi vidimo pri vnetju kože zunanjega sluhovoda. Potrebno je očistiti izcedek, včasih uho izperemo z razredčeno kislino, v sluhovod damo kapljice ali mazilo na traku s kortikosteroidom (zelo pomembno – deluje proti vnetju in oteklini) in antibiotikom (ali v primeru glivičnega vnetja antimikotikom). Samo s tabletami antibiotika se vnetje ne bo pozdravilo. Ponavadi je vnetje močno boleče.

Odsvetujemo čiščenje ušes s paličicami, praskanje, v uho ne sme priti voda in predvsem ne šampon. Ušesno maslo ima zaščitno vlogo in vzdržuje kisel pH, zato se ga ne sme popolnoma odstraniti.

Če se stanje ne izboljšuje, se vrnite k svojemu zdravniku.

*** dr. Tanja Soklič Košak, dr. med., specialistka otorinolaringologije *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva cesta 50, Ljubljana *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close