Oteženo dihanje triletnik
Pozdravljeni,
imam hčerko staro 3 leta in 4 mesece, ki je bila do nedavnega zelo zdrava. V vrtcu je od slabega leta in pol in je do tretjega leta prebolela kako virozo, mogoče 2-3 blažje bronhitise brez oteženega dihanja (nekaj je bilo slišati na pljučih, bila je tudi zabasana in je prejela Berodual, dihalne stiske do nedavnega nikdar ni bilo). V mesecu septembru so na sistematskem pregledu odkrili bakterije v urinu in ker je bila tudi bolana je prejela AB Valdiocef. V začetku oktobra pa je bila operirana na dimeljski kili, ki jo je po navedbah kirurgov dobro prestala. Skratka ni bilo nobenih posebnosti, zapletov. Je pa dobra 2 tedna po operaciji se pojavila prvič dihalna stiska z ugrezanjem jamice. Sprva se je pojavil kašelj (dražeč, ampak ne lajajoč in ne moker, bolj kot da v grlu nekaj hudo draži). Prejela je Ventolin, ki je takoj primil, nato se je v novembru pojavila druga takšna epizoda in Ventolin je spet takoj primil in sedaj v začetku decembra tretja epizoda, kjer Ventolin ni primil in je 1x prejela dodatek kisika in bila hospitalizirana čez noč. Naslednji dan sva odšle domov. Ugotovili so alergijo na pršico ter prisotnost rinovirusa v nosni sluznici. Najbrž je kombinacija obojega pripeljala do takega stanja. Prvih 2x je bila saturacija vredu, medtem ko je tretjič bila med 89-91, zato sva bile hospitalizirane.
Sedaj pa me zanima kako je možno, da se je to naenkrat začelo pojavljati po tretjem letu, če pa bi bronhiolitisi, dihalne stiske se naj v glavnem pojavili do tretjega leta starosti. In ne morem mimo tega, da je to nekako povezano z operacijo dimeljske kile, kajti prej kot rečeno ni nikdar bila toliko bolana in nikdar ni imela dihalne stiske, sedaj pa v dobrem mesecu in pol kar 3x. In vedno hujše je.
Ima tudi sestro dvojčico (enojajčno), ki je istočasno bila operirana, vendar teh težav k sreči nima.
Lepo vas prosim, da mi podate vaše mnenje glede tega. Kaj lahko pričakujem v prihodnosti? Ali bo res vsak najbolj mili virus sprožil dihalno stisko? To je namreč izredno stresno in zaskrbljujoče. In kakšna je verjetnost, da se enako zgodi sestri dvojčici?
Za odgovor se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Lep pozdrav.
Vzročno operacije dimeljske kile in najverjetneje astma nista povezani.
Bronhiolitis in posledična dihalna stiska je okužba, ki prizadene spodnja dihala in je najpogostejša res do 3. leta starosti. Verndar otrok, ki ni imel bronhiolitisov (torej okužb), ni imun za pojav kronične bolezni dihal, kot je astma, saj tu ne gre za okužbo. Seveda pa se tudi astma veedno poslabša ob prebolevanju p rehladnih viroz, kot se je pri vaši deklici, ki je očitno prebolevala nek respiratorni infekt (ki ga je povzročil rinovirus), ob tem pa je prišlo do poslabšanja astme. Ali pa demaskiranja, prvega pojava, ki bi se sčasoma pojavil tudi brez okužbe.
Svetujem obravnavo pri pulmologu, upoštevanje navodil za zmanjševanje pršice v domačem okolju, ob znakih težkega dihanja pa Ventolin po navodilih zdravnika. Nekje do šole še tevilo poslabšanj zmanja in bolezen je mnogo lažje voditi. V puberteti pa najpogosteje astma izizveni, se potuhne in najpgoosteje so mladostniki brez težav.
Pozdravljeni,
najlepša hvala za odgovor. Torej gre po vašem mnenju za astmo? S fantom je nimava, najini starši tudi ne, sta pa jo imela najina dedka.
Vmes je hčerka prebolela še en bronhitis, tako da je dobivala 4 dni Ventolina. V tem času je polna sluzi, medtem ko vročine nikdar nima. Tudi ni vidno bolana, je ješča in razpoložena. Iz nosa ni teklo, se je pa slišalo, da teče sluz nekje od zadaj.
Torej je potem takem možno, da se astma, alergija na pršiče itd. pojavi dobesedno iz danes na jutri? Kot rečeno je v mesecu septembru bila dejansko bolana (vročina, kašelj itd.) pa ni bilo oteženega dihanja, sedaj pa na 3 tedne dobi bronhitis z oteženim dihanjem.
Pri pulmologu smo naročeni v mesecu marcu. Zanima me še ali je možno, da ti ponavljajoči bronhitisi (zaenkrat ne prejema nobene zaščite) pustijo kakšne posledice?
Za odgovore se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem.
Lep pozdrav.
Ne vem, za kaj gre. V medicini je pogosteje bolj pomembno izključiti neko bolezen (običajno kronične ali težke) kot pa povsem zatrditi, za katero manj pomembno bolezen gre. Torej v tem primeru izključiti ali potrditi astmo, ker je ptorebno zdravljenje. Če astme nima, toliko bolje, vemo, da se bo vse izboljšalo z rastjo in razvojem.
Bronhitis je najpgosteje virusna okužba dihal, ki se iz zgornjih dihal razširi v srednja dihala. Sama po sebi ne pušča posledic in se ne razvije v astmo, kot to mnogi zmotno mislijo. Imajo pa otroci, ki so nagnjeni k astmi, težji potek skoraj vsake prehladne viroze in jim Ventolin tudi promptno pomaga.
Pozdravljeni,
najlepša hvala za hiter odgovor. Imela bi še vprašanje glede alergije na pršice. Ali se jakost alergije spreminja? Se pravi na testiranju se je pokazala reakcija, baje pa ne tak fejst. Ali je možno, da bi ponovni test pokazal močnejšo reakcijo na alergen ali to ostane skozi čas približno enako? Sprašujem zato, ker se mi zdaj večkrat zdi, da obe hčerki (tudi sestra dvojčica) včasih zjutraj kihata (sploh, ko spita pri nama), medtem ko pred 3-4 meseci tega nisem opažala ali pa enostavno nisem bila tako pozorna. Fant pa pravi, da je to zaradi suhega zraka. Ampak zakaj potem jaz ne kiham.
In prosim še za odgovor kako je glede odzivnosti. Ali se po stiku z alergonom reakcija (kihanje, nahod, oteženo dihanje…) pokaže takoj ali je teoretično možno, da se sluznica nadraži in jaz seveda tega ne vidim, do oteženega dihanja pa pride šele naslednji dan? Namreč razmišljam v smeri, da bi hčerko po novem pri prvih znakih prehlada (sluz, kašelj) obdržala doma. Se pravi, da ne gre v vrtec, ne gre na obisk v zaprte prostore, ker predvidevam, da je kje drugje več pršič kot jih imamo doma. Torej da ostane doma ali pa gre na sveži zrak. Je to smiselno? Ali se bo razvilo dalje ne glede na to ali bo doma ali pri babici, ki ima pač najbrž več pršic?
Bolj ko človek razmišlja in analizira, več vprašanj se porodi.
Za vsak odgovor vam bom iz srca hvaležna.
Hvala in lep pozdrav.
Stopnja alergijskega odziva se lahko spreminja, od najblažjih znakov do življenje ogrožujočih stanj.
Pogosto znake alergije spregledamo, včasih jih pripišemo drugim boleznim (pogosto zamenjave med alergijskm vnetjem nosu in ponavljajočimi prehladi).
Pri prehladu gre za izrazit izcedek izi nosu, kihanje, kašelj, pri alergijskem gre bolj za kronične težave, manj izcedka, srbenje nosu. Prehlad sam ni vzrok, da otrok ostane/ostaja doma. Na svežem zraku je manj tako virusov kot pršic.
Pozdravljeni,
najbrž sem se slabo izrazila. V mislih sem imela, da hčerka pač ob prvih znakih prehlada ne bi šla v vrtec ali bilokam drugam na obisk v zaprte prostore, ker bi tamkajšnje pršice še lahko samo dodatno dražile in sprožile oteženo dihanje. Torej, da je doma ali pa na svežem zraku, tako kot pravite.
Hvala in lep pozdrav.
Razumem, vendar otroka pač ni mogoče izolirati. Sčasoma se razvija tudi toleranca, prenašanje alergena, zato le v primeru hudih, življenje ogrožujoči alergij svetujemo popolno izogibanje alergenu.
Pozdravljeni,
končno sem domov prejela odpustno pismo iz bolnice in tako se mi je ponovno porodilo nekaj vprašanj.
Kot prvo je v bolnici bilo govora o akutnem bronhitisu, na odpustnem pismu pa pišejo o obstruktivnem. Kakšna je sploh razlika? Obstruktivni je najbrž slabše?
Naredili so tudi RTG pljuč, ki je pokazal naslednje:
– primeren inspirij
– v pljučih ni zgostitev
-blago zadebeljene stene bronhov perihilarno
-plevralni votlini sta prazni,
-primerni srce, hilus in mediastinum
Tukaj me zanima predvsem zadebelitev sten bronhov. Ali je to normalno po dihalni stiski (v času slikanja je normalno dihala, vendar prejemala še Ventolin) ali je ta debelitev skoz prisotna?
Predvsem pa zanima kar piše v zaključku, in sicer, da so v osnovnem laboratoriju ugotavljali levkocitozo, brez pomika v levo, CRP nizek, ostale lab. preiskave so bile v mejah normale. Vrednost
K-levkociti=24,04, K-eritrociti – 4,42, K-hemoglobin=119, K-hematokrit=0,34.
Prosim za obrazložitev, ali je odstopanje veliko, zaskrbljujoče?
Lepo vas prosim za odgovore.
Najlepša hvala vnaprej.
Lep pozdrav.
Obstruktivni bronhitis je opisna diagnoza za akutni bronhitis, pri katerem se pojavi tudi obstrukcija dihal s piskanjem. Ni ne slabša ne boljša diagnoza. Pač bronhitis s piskanjem. Bolj pomembno je ali je otrok dobro odreagiral na Ventolin, kar se tiče napovedovanja prihodnosti.
Krvni izvid ni prav nič zaskrbljujoč, za otroka blago povišano število levkocitov, pa brez povišanega CRP in brez pomika v levo govori za virusno okužbo.