Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Otežen govor

Otežen govor

Pozdravljeni, na vas se obračam z zelo čudnim vprašanjem in upam da ga bom znala dobro opisat. Stara sem 29let, delam v kontaktnem centru. Že leta opažam da imam zelo pogosto težave pri govorenju, sicer mi vsi govorijo da lepo govorim, sama pri sebi pa opažam da se sama sebe slabo slišim in se naprezam in govorim zelo napeto in tudi zaradi težav ki jih imam hitro. Imela sem sicer pregled orl, izvid da je s sluhom vse vredu, edino na glasilkah je pri fonaciji mala špranja. Sicer okolico dobro slišim, mi pa v ušesu pogosto rahlo šumi, pri pitju ali požiranju in tudi izgovorjavi opažam da se mi v ušesa kar zamašijo. Poskušam izenačiti tlak, ušesa se odprejo in imam občutek kot da bi se tekočina začela penit-kot mehurčki. Na trenutke tudi oteženo požiram. Imam tudi občutek povne glave in boličine v vratu. Dobila sem nasonex, občasno uporabljam pastile za grlo, veliko pijem ampak ne pomaga. Zanima me, kaj bi lahko bil vzrok vsega tega, je lahko to povezano s sinusi?

Spoštovani,

hvala za zelo natančen opis težav in točno navedbo izsledkov ORL pregleda. Ste zares vzorna uporabnica zdravstvenega foruma!

Pri ženskah pogosto ostaja med glasilkama pri fonaciji manjša špranja, to se sliši kot dodaten šum v glasu. vzrok je povečana napetost glasilk – tenzijska disfonija. Hkrati je ponavadi povečana napetost ostalih vratnih mišic, kar se kaže z napetostjo, težjim požiranjem, zamašenostjo ušes itd.

Govorite počasneje, tišje, sproščeno. V prostem času ne smete imeti dodatnih glasovnih obremenitev, kot so petje, vpitje, glasno govorjenje.

Tenzijsko disfonijo popravljamo s pravilno tehniko govorjenja in petja, česar vas nauči logoped. Vratne mišice grejte in masirajte, izvajajte sprostitvene vaje za vrat. Pomembna je tudi dobra hidracija (kar že izvajate), izogibanje dražečim snovem (parfumi, hlapljive snovi, prah) in cigaretnemu dimu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close