Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina OTEKLINA PO PIKIH

OTEKLINA PO PIKIH

Lepo pozdravljeni!

Ker tako lepo odgovarjate na vsa zastavljena vprašanja, imam tudi jaz eno.

Do letos nisem nikoli imela problemov s piki mrčesov ali česa podobnega. Letos pa sem enkrat že imela zastrupitev zaradi pika neznanega živalce (pajek ali kaj podobnega). Takrat sem imela bolniško, jemala sem antibiotike in potem je bilo vse vredu. Sedaj pa imam problem, ker kadarkoli me kaj piči, ponavadi v nogo, v soboto me je naprimer pičil čmrlj, mi tisti del močno oteče, pojavi se rdečina, prav tako pa mi močno otoče tudi gleženj. Tako imam še danes, v torek gleženj močno otečen (črmlj me je pičil kakšnih 20 cm nad gležnjem) in noga me v tem predelu skeli. Oteklina na mestu pika je majhna, rdečine več ni. Zanima me, zakaj se mi to dogaja, v zadnjem času kar trikrat in bojim se, da imam kakšno čudno alergijo na te pike. Ali bi bilo potrebno obiskati zdravnika, ali naj kot sem do zdaj vedno čakam, da mine samo od sebe?

Že vnaprej najlepša hvala za odgovor!

Spoštovani!

Hvala za spodbudne besede. Na žalost nisem vedno najbolje razpoložen in zato včasih odgovorim tudi malo bolj pikro, kot bi rad.

Glede vaših težav. Poznamo več mehanizmov alergičnih reakcij. Če bi se vam težave stopnjevale po piku istega insekta (npr. vedno čmrlj in vedno hujše otekline, kožne reakcije, srbež…) potem bi lahko že utemeljeno govorili o alergiji na čmrlja), drugače pa je to manj verjetno. Lokalne reakcije po piku insekta so največkrat reakcije na strup in/ali slino insekta in ne prave alergične reakcije. Vsak insekt namreč v ranico praviloma spusti nekaj sline (nekateri tudi zato, se kri na mestu pika počasneje strjuje), v kateri so beljakovine. Tuje beljakovine v našem telesu vedno izzovejo odziv v obliki vnetja, otekline, kar ima za posledico bolečine…

Ker pa boste verjetno kljub temu še vedno v dvomu, je prava pot, da se v jesenskih ali pomladanskih mesecih oglasite pri alergologu (praviloma je to subspecializacija pulomologov ali pediatrov), da vam opravi alergološko testiranje (t.i. prick testi na koži), s katerim zelo zanesljivo izključi alergijo na inskete.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close