osteoporoza
Draga Karmen,
veseli me, da sva se zadnjič slišali in težko opišem, kako mi je odleglo.
Pa k vprašanju. Zadnjič sem v ordinaciji mojega zdravnika brala o osteoporozi. Ja, tudi to že berem, štejem jih že 36 pa se mi zdi, da je mogoče še čas, da naredim tudi kaj na tem področju.
V letaku je pisalo nekako tako, da so ženske, ki jim je izostajala menstruacija za več kot 6m bolj ogrožene oz. spadaja v rizično skupino, ogoroženost se veča po principu: mlajša, ko je ženska s pauzo med m, večja je verjetnost, da bo imela osteoporozo.
Sicer mi zdrava pamet pravi, da nas (dojilje) narava ne bi smela tako oguljufati, a vendar o tem ni nič pisalo. Namreč o dojenju in izostanku menstruacije. Sama sem bila pri prvem otroku brez M 13 mesecev pri drugem pa celo 20. Torej bi lahko bili moji pomisleki utemeljeni. Seveda potem opisuje še druge dejavnike (nizka telesna teža, kadilke, premalo telesne aktivnosti, če zboli mati, je večje verjetnost, da tudi hči..)
Zanima me, če imaš kaj informacij na to temo.
Hvala in še enkrat te prav lepo pozdravljam.
Kwakica
Pozdravljena Kwakica,
upam da je tvoje zdravstveno stanje že boljše 🙂
Osteoporoza?
Res je, zdrava pamet nam pravi, da je logično, če bi dojenje in laktacijska amenoreja povzročali težave, da bi bil tekom razvoja človeštva to zagotovo pomenilo evolucijski samomor. Pa temu ni tako, prav nasprotno. Številne znanstvene raziskave so pokazale, da je ena od zelo pomembnih prednosti dojenja za mater prav preventivna zaščitna funkcija pred osteoporozo. Poporodna laktacijska amenoreja pa ima pomembno prednost v tem, da so ženske zato mnogo manj slabokrvne in ženske ne zanosijo prehitro (in s tem preveč izčrpajo zaloge iz svojega telesa).
Predvidevam, da daljša odsotnost menstruacije bolj leti na druge vzroke, kot poporodno laktacijsko amenorejo, kot so slaba prehranjenost, prenizka telesna teža, stres, pomanjkanje določenih mineralov, hormonske nepravilnosti (še posebej pri mladostnicah), itd…
Več informacij:
Ženske, ki niso dojile imajo 4x več osteoporoze kot ženske, ki so dojile.
(Blaauw, R. et al. “Risk factors for development of osteoporosis in a South African population.” SAMJ 1994; 84:328-32.)
V raziskava, kjer so preučevali osteoporozo pri žeskah, ki so dojile z ženskami, ki niso dojile, so ugotovili, da so imele ženske, ki so skupaj (lahko več otrok, dojenje se potem sešteva) dojile več kot 8 mesecev imele precej višjo mineralno gostoto v kosteh. (Melton L et al. “Influence of breastfeeding and other reproductive factors on bone mass later in life.” Osteoporos Int 1993 Mar;3(2):76-83)
Več, tukaj:
V naši bazi podatkov najdem še nadaljnih 76 strokovnih člankov, a mislim, da bo kar zadostovalo.
Hvala Karmen, za hiter odgovor.
Sem si mislila in upala, da je kaj takega. Seveda pa si bom tudi podrobno prebrala tvoje linke.
Kar se tiče zdravja, ja, je že (veliko) boljše, že pridno delam, no včasih pokukam tudi na forum, a za aktivno vključevanje primanjkuje časa :(.
Kako pa tvoje koleno?
Pozdravček!
Kwakica