Najdi forum

Ostanek po carskem

Pozdravljeni. Starost 34 let, 4.nosečnost (od tega 3x IMN), 1 otrok. Pretekle operacije: 3x laparoskopija, 2x diagnostična abrazija, 1x histeroskopija.

Tokratna nosečnost, ki se je končala z živorojenim otrokom je rezultat 7. poskusa IVF. Potek nosečnosti: obilne krvavitve v zgodnji nosečnosti, medenična vstava, zunanji obrat pa ste izvedli vi po moji prošnji.

Skratka rodila sem z urgentnim carskim rezom (zastoj poroda, velik plod) v sredini julija. Čišča je bila normalna, nato zares minimalen roza izcedek od 5. tedna dalje, sem pa včeraj začela malce bolj krvaveti, sem mislila, da je menstruacija.

Danes se je na ginekološkem pregledu izkazalo, da ni menstruacija in da je v maternici še vedno ostanek, manjši kot 1,5cm. Na ponovno kontrolo sem naročena čez mesec dni. Če se do takrat ne sčisti samo, naj bi sprožili s tableti.

Imam dve vprašanji:

1. Kako je po CR sploh možno, da kaj zastane v maternici, če pa ima operater trebušno votlino odprto in vidi kaj je v maternici ostalo?

2. Ali je smiselno čakati mesec dni? Glede na svojo pestro ginekološko preteklost, količino preteklih narkoz in dojenčka, je najmanj kar si želim kaka sepsa ali še kaj hujšega.

Se lahko pridem samoplačniško pokazat k vam?

Spoštovani,

po CR izredno redko res kaj pomembnega ostane v maternici, ker se po rojstvu otroka in posteljice maternično votlino izdatno “iztipa”. Notranjosti maternice se ne pregleda optično ampak se to naredi na otip. Domnevam, da gre v primeru, da je po več kot 6 tednih od CR nekaj “še” v maternici, za “placentarni polip”. Ime za to je zelo neposrečeno, kajti v bistvu ne gre za omembe vreden ostanek posteljice, ker takšni koščki veliki mm ali dva skoraj vedno ostanejo v maternici. Problem placentarnega polipa je to, a gre za nekakšno naknadno tvorbo, ki ji je sicer osnova ta milimeter ali dva tkiva, veliko večino tega polipa pa tvorijo fibrinske obloge, ki se kot čebula navijejo na osnovo in to lahko doseže tudi 3 ali 4 cm velikosti. Sicer je treba zadevo najprej dobiti iz maternice preden lahko rečemo kaj dokončnega, ampak od domnevnih ostankov v maternici po CR je 95 od 100 tovrstnih placentarnih polipov.
Drugo je, kako se lotiti tovrstne zadeve. Po 6+ tednih po CR ni na kaj čakati. Bodisi se da takoj tabletke za krčenje maternice ali pa se takoj odločimo za histeroskopijo. Tovrstni zaostanki oziroma karkoli že je toliko po CR se namreč zelo redko izločijo sami.
Ja, če želite priti še po 2. mnenje, se lahko naročite za v torek popoldne v MCCZ k meni. Tel. št. je pod vsakim odgovorom.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close