Osnovna živila
Ali kdo ve, kaj sodi k osnovnim živilom, ki so odločilna za pridobitev dodatka za nego? Nikjer nisem tega zasledila, na zadnji odločbi pa je zdravniška komisija samo presodila, da je otrok alergičen na premajhno število osnovnih živil. Alergičen je na kravje mleko, jajca, pšenico (pšenica je nizke intenzitete). Posledično tudi na piščančje, goveje meso itd.
Kmalu bomo imeli spet kožne teste pri alergologu in upam, da ga ne bodo spet testirali na kakav in podobno. Alergologinja sicer sprašuje, kaj sumim, a ne razumem zakaj potem testira stvari, ki se jim ni težko odreči in jih sploh ne uživamo, že več mesecev ne.
Da ne bo kdo narobe razumel – meni je najpomembneje otrokovo zdravje. A ker točno vem, kaj mu dela težave in ker testi niso zanesljivi, od njih pričakujem bolj dokaz, da smo upravičeni do dodatka. Stroški za hrano so namreč parkrat večji kot pred pojavom alergije.
Lp
Jajce je tisto, ki se ga ponavadi ne upošteva kot osnovno živilo.
Moj predlog: pozabite iskati dokaze (ne vzroke!), da je še kaj narobe in se raje posvetite reševanju obstoječega stanja.
Nam so se res stroški pri hčerki malenkostno dvignili a nasplošno v družini so se spustili, ker smo vsi prešli na zdravo prehrano, ki jo pripravljamo sami iz osnovnih živil.
Dieto smo pridno upoštevali (tudi v vrtcu so veliko prispevali) dokazanih in nedokaznih povzročiteljev smo se izogibali (v vrtcu je bila to stvar dogovora – za nedokazane alergene). In v prej kot enem letu, smo tri stvari uspeli znižati pod nivo 0,35 , dve nas pa še čakata.
Vendar če je finančni problem zelo pereč, poskusite znova. Včasih se pa vztrajanje splača! Ker v končni fazi je jajce v kar precej živilih!
Veliko sreče, zdravja.
Pa hvala bogu, da je ta sparina malo popustila!
Imaš možnost pritožbe, le upam, da nisi zamudila roka. Meni so ob izvidih celokupnih 2000 IgE zavrnili prošnjo, češ, da gre za izboljšanje stanja. TO me je tako pogrelo, da sem se pritožila, navedla vse kar mi je prišlo na pamet, s cenami in primerjavo cen med živili. Vlogo sem dobila odobreno, pa dodatek za nazaj tudi. Je pa res, da štejejo le izvidi, ki so na papirju, na podlagi le teh odločajo, v pismeni vlogi pa lahko sama tudi navedeš česa otrok ne prenaša, kakšne težave ima, koliko stanejo kreme, čas za pripravo, tvoja bolniška ipd.
Srečno!
meni so zavrnili dodatek za nego in varstvo – alergija na mleko in jajca.
navedli so da pač lahko pridobimo pregomin na recept – pa ga naš malček niti videt ni mogel.
pritožila sem se na drugo stopnjo pa so me zavrnili. pa sem navedla kako dražje je življenje z alergikom. na delovno in soc. sodišče se ne bom pritožila. bom pa v kratkem spet vložila vlogo. in to bom počela tako dolgo da se me bodo naveličali 😉 🙂 🙂
Hvala za vaše odgovore in nasvete.
Na žalost sem zamudila rok za pritožbo, pa še delavka na CSD mi je rekla, naj oddam samo zdravstveno dokumentacijo. Tako jim nisem opisala dejanskih težav in jedilnika, kar bi verjetno vplivalo na njihovo odločitev.
Je pa zanimivo, da se ni oglasil nihče, ki bi vedel, kaj sodi k osnovnim živilom.
Glede na to, da je število osnovnih živil, na katere je otrok alergičen, edini ali najpomembnejši kriterij, bi pričakovala, da bi jih kdo znal našteti.
Lp
Ja, Kenga, izgleda, da so osnovna živila kar trd oreh.
Če bi namreč upoštevali osnovna živila kot npr. 1.ogljikovi hidrati, 2. beljakovine, 3. maščobe…, potem ne gre. Eden manjka, pa na vse človek pač ne more biti alergičen, saj potem ne more jesti ničesar.
Sem pogledala v zakon o družinskih prejemkih, jasno, da ne piše nič. To verjetno ureja kakšen podzakonski akt, ki ga nisem našla.
Zato sem mislila, da bodo mamice, ki so se s tem srečale, vedele kaj več (kot jaz). Tu namreč ni logike, kot sem zgoraj napisala. Kaj bo pa potem jedel, če bi bil alergičen na 4 osnovna živila (ali morda mislijo, npr.: mleko, pšenica, jajce=perutnina, sadje-jabolko, hruške, ipd.) Nisem sigurna, zato…
Bi bilo super, če bi tole prebrala kakšna soc.delavka, pa nam točno razložila.
Do takrat pa veliko iznajdljivosti
lp
Tanč
osnovna živila so res “trd oreh”…tudi meni ni v vsem tem času uspelo najti točne opredelitve…o tem pač odloča strokovna komisija zdravnikov alergologov :o(
s pritožbo najbrž ne bi uspela: meni so jo gladko zavrnili, kljub temu, da sem dodala nove zdravniške izvide je bilo v odgovoru zapisano le, da se pritožba zavrne, saj je bil postopek pravilno izpeljan…iz tega razumem, da so pritožbo obravnavali le postopkovno in ne tudi vsebinsko…
Glede osnovnih živil gre pa beseda nekako takole: mleko, jajca in pšenica naj bi zadostovali za dodatek za nego (tako je vsaj nam povedala alergologinja).
Zato me preseneča, da ga vam niso odobrili…
Osnovno vprašanje pa vseeno ostaja – če kdo pozna pravilnik ali ve, kje je zapisano, pod katerimi pogoji so alergiki upravičeni do dodatka za nego, se priporočam za odgovore tudi jaz :o)
V pravilniku o dodatku za nego je napisano le “alergije”, žal…
lp,
Lovis*